5 εντυπωσιακές αλήθειες για το άγχος

5 εντυπωσιακές αλήθειες για το άγχος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άγχος είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα κι ενώ πολλές φορές δεν γνωρίζουμε την βαθύτερη αιτία που το προκάλεσε, ξέρουμε πολύ καλά κάποια μικρά μυστικά για το αποφύγουμε. Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με τροφές πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, άλλοι χαλαρώνουν κάνοντας γυμναστική ή κάνοντας ένα χόμπι κι άλλοι καταφεύγουν σε ειδικούς για να ελέγξουν τις διαταραχές που προκαλούνται από το στρες. Οι επιστήμονες, στην προσπάθειά τους να αποκωδικοποιήσουν το άγχος και τις συνέπειες που έχει στην σωματική και την ψυχική μας υγεία, ανακάλυψαν πέντε συναρπαστικά στοιχεία που σχετίζονται με το άγχος:

1.Το άγχος επηρεάζει την όσφρηση: Μια έρευνα που έκαναν οι καθηγητές Krusemark και Wen Li το 2013 αποκάλυψε ότι το άγχος επηρεάζει την όσφρηση με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε φορά που αγχωνόμαστε μια ουδέτερη μυρωδιά μας φαίνεται δύσοσμη. «Όταν κάποιος αγχώνεται, το συναισθηματικό κομμάτι γίνεται μέρος της επεξεργασίας των μυρωδιών» εξηγεί ο καθηγητής Li τονίζοντας ότι όσο πιο πολύ αγχωνόμαστε τόσο καλύτερα μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις διάφορες μυρωδιές που μας περιβάλλουν.

2. Το άγχος ‘μεταδίδεται’ από τους γονιούς στα παιδιά: Ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται ως αγχωτικός μπορεί να το έχει στα γονίδια του αλλά μπορεί να είχε και αγχωτικούς γονείς. Τα παιδιά σύμφωνα με έρευνα του 2012 έχουν περισσότερες πιθανότητες να αγχωθούν όταν οι γονείς τους είναι επικριτικοί, αμφιβάλλουν για αυτά ή είναι συναισθηματικά απόμακροι.

3.Το άγχος φεύγει με θετική σκέψη: Σύμφωνα με την έρευνα του Llewellyn το 2013, η θετική σκέψη μπορεί να μας απαλλάξει από το άγχος σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις. Αν για παράδειγμα είμαστε αγχωμένοι για ένα διαγώνισμα, αρκεί να σκεφτούμε ότι πρόκειται για ένα απλό τεστ, εάν πρέπει να δώσουμε μια παρουσίαση στη δουλειά, μπορούμε απλά να σκεφτούμε ότι πρόκειται για μια χαλαρή συζήτηση με τους συναδέλφους μας.

4.Οι άνθρωποι που αγχώνονται βγάζουν γρήγορα συμπεράσματα: Σύμφωνα με μια έρευνα που είχε γίνει το 2006 από τον καθηγητή Fraley, βγάζουν πολύ γρήγορα συμπεράσματα από τις εκφράσεις των προσώπων των άλλων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις σχέσεις τους γιατί μπορεί να παρερμηνεύσουν τις εκφράσεις των άλλων, τα συναισθήματά τους και τις προθέσεις τους.

5.Το άγχος επηρεάζει την ισορροπία: Οι άνθρωποι που αγχώνονται υπερβολικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν συχνά προβλήματα με την ισορροπία και ζαλίζονται χωρίς λόγο. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν θεραπευτεί το πρόβλημα της ισορροπίας ίσως μπορεί να αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα και το άγχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή