ΣΤΙΛ

On my coffee table: Εύα Νάθενα

on-my-coffee-table-eya-nathena-2092299

H ενδυματολόγος και σκηνογράφος ξεφυλλίζει μαζί μας τα βιβλία που τη συγκίνησαν και τη δίδαξαν.

on-my-coffee-table-eya-nathena0

ABSOLUTE WILSON: THE BIOGRAPHY, Prestel – 2006 Ένας μεγάλος καλλιτέχνης, πολυδιάστατος και πολυσχιδής. Είναι, τολμώ να πω, δάσκαλός μου ερήμην του.

on-my-coffee-table-eya-nathena2

50 JAHRE SCHAUBÜHNE, Theater der Zeit – 2012 Ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της Ευρώπης, με μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Peter Stein, σφράγισε τα 50 χρόνια του με την έκδοση αυτού του τόμου. O Thomas Ostermeier εξακολουθεί να το κρατά στην πρώτη γραμμή.

on-my-coffee-table-eya-nathena4

DAMIANI, DE NOBILI,  TOSI, Skira- 2004 Ο τόμος αυτός ένωσε τρεις σπουδαίους σκηνογράφους και ενδυματολόγους. Πιστεύω πως όταν πρόκειται για τέτοιο ταλέντο, ένας καλλιτέχνης σπάει τον τίτλο και την ειδικότητά του και θεωρείται απλώς μεγάλος καλλιτέχνης.

on-my-coffee-table-eya-nathena6

RALPH KOLTAI: DESIGNER FOR THE STAGE, Nick Hern Books – 2003 Αγόρασα αυτό το βιβλίο στη Νέα Υόρκη. Σκηνικά φτιαγμένα τις δεκαετίες ’70 – ’80 αποδεικνύουν πόσο μπροστά από την εποχή του μπορεί να είναι ένας καλλιτέχνης.

on-my-coffee-table-eya-nathena8

ΤΟ ΈΝΔΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ε.Λ.Ι.Α. – 1999 Όλα τα βιβλία του Διονύση, δάσκαλου αγαπημένου, με συγκινούν και αποδεικνύουν πως κάτι σπουδαίο γίνεται οικείο και με απόσταση δέους μαζί.

on-my-coffee-table-eya-nathena10

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ 1910-1989, Μουσείο Μπενάκη – 2009 Ο Τσαρούχης ήταν η ανακάλυψη της εφηβείας μου. Αγαπώ αυτά που ζωγράφισε εξίσου με αυτά που είπε. Σαν μια ιδιαίτερη συγγένεια, ο δάσκαλος του δασκάλου μου επηρέασε τη νιότη μου βαθιά.