Σκιαγραφώντας την Ελλάδα του Τάσου Ζέππου έρχεται στο νου η ρήση του Henry Wadsworth Longfellow: «Στο χαρακτήρα, τους τρόπους, το στυλ, σε όλα τα πράγματα, η απόλυτη υπεροχή βρίσκεται στην απλότητα». Ευζωιστής –με τον τρόπο του– με εξαιρετική αισθητική και δομημένη άποψη, λιτός σε συνεντεύξεις, ο γνωστός αρχιτέκτονας αφήνει το έργο του να λέει όλα όσα πρέπει να ειπωθούν. Με σπουδές στο Τορίνο και καθηγητές όπως ο Achille Castiglioni, ο Τάσος Ζέππος συνεργάζεται στενά από το 1981 με την Ελένη Γεωργιάδη και 20 χρόνια αργότερα δημιουργούν μαζί τη Zege architects. Έχοντας μία δυνατή ομάδα αρχιτεκτόνων, interior designers και αρχιτεκτόνων τοπίου, υπογράφουν έργα που διαπνέονται από σεβασμό στις αρχιτεκτονικές παραδόσεις ενός τόπου, το περιβάλλον και το τοπίο. Με δράση και διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο και έργα σε μέρη όπως Cap-Ferrat, λίμνη Κόμο, Γκστάαντ, Τορίνο και Μιλάνο, ο Τάσος Ζέππος και η Zege architects έχουν πετύχει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις απαιτήσεις του τελικού χρήστη και τη δική τους διακριτή υπογραφή, που ενσωματώνει δημιουργικά τις νέες τάσεις στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, καθώς και τεχνολογικές καινοτομίες.
Μελετώντας 4 κατοικίες στην Τήνο, τη Σίφνο και τη Μύκονο, διαφαίνεται η προσωπικότητα του κάθε τόπου, σε άμεση σχέση με τον τρόπο ζωής, την αισθητική συνέχεια και τον προσανατολισμό του κάθε νησιού.
Κατοικία στη Σίφνο
Η πισίνα που χάνεται στον ορίζοντα και η μεγάλη αυλή αποτελούν σημείο συγκέντρωσης, στην ίδια κατοικία
Σύγχρονη τέχνη και προχωρημένο design στο σπίτι του Γιάννη και της Βάνας Δελούδη, στη Μύκονο
Οι κατάλευκοι όγκοι και η αυστηρή γεωμετρία, στη Σίφνο, αναδεικνύουν τη συλλογή τέχνης του ιδιοκτήτη
Καθαρότητα του λευκού στη Μύκονο, σε χώρους που συνδυάζουν υψηλή αισθητική με λειτουργικότητα
Η κατοικία του Γιάννη και της Βάνας Δελούδη είναι από τις ωραιότερες και πιο προβεβλημένες στο εξωτερικό κατοικίες της Μυκόνου. Αρχιτεκτονικά λιτή, λούζεται στο φυσικό φως, σε ανοιχτό διάλογο με το τοπίο, αφήνοντας το μπλε της θάλασσας να εισβάλλει ανενόχλητα στο χώρο. «Ο τρόπος ζωής και η αγάπη των ιδιοκτητών για το μοντέρνο design και τη σύγχρονη τέχνη συνέβαλαν στη δημιουργία ενός οικήματος που ξεφεύγει από τα παραδοσιακά πρότυπα και έρχεται πιο κοντά στο σύγχρονο τρόπο ζωής», εξηγεί ο γνωστός αρχιτέκτονας. «Είναι η ίδια η Μύκονος που, με το ελεύθερο πνεύμα που τη διέπει, επιτρέπει ελιγμούς κάθε είδους ως προς το ύφος». Μοιρασμένοι σε τρία επίπεδα, ακολουθώντας το επικλινές έδαφος του κτήματος, οι χώροι αποπνέουν καθαρότητα, με open space φιλοσοφία και με κυρίαρχο το λευκό χρώμα. Πέτρα, γύψος και ξύλο εναλλάσσονται αβίαστα, δένοντας με iconic design κομμάτια από εταιρίες όπως B&B, Cassina, Boffi, MDF, Flexform, Flos.
Στη Σίφνο, «η καθαρότητα και η πλαστικότητα της τοπικής αρχιτεκτονικής εμπνέουν για τη χρήση γλυπτικών χειρονομιών», λέει ο Τάσος Ζέππος δίνοντας το στίγμα μιας κατοικίας που ανήκει σε έναν σημαντικό Έλληνα συλλέκτη σύγχρονης τέχνης. Αυστηρά γεωμετρική, με ολόλευκους όγκους, συνδυάζει μια αστική μεγαλοπρέπεια με τον κυκλαδικό μινιμαλισμό. Οι καθαρές γραμμές και οι λευκές επιφάνειες από ξύλο και μπαμπού λειτουργούν ως φόντο για να αναδειχτούν τα έργα διάσημων σύγχρονων καλλιτεχνών, αφήνοντας την ίδια στιγμή το βλέμμα να εστιάσει στο Αιγαίο.
Απόλυτη αρμονία με τη λιτή ομορφιά του κυκλαδικού τοπίου σε ορεινή κατοικία της Τήνου
Χτισμένη με ντόπια πέτρα σε μια ερημική παραλία της Τήνου, η κατοικία εντάσσεται απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον
Δύο παραδοσιακά κτίσματα ενώθηκαν για να δημιουργήσουν μια ιδιότυπη πετρόχτιστη κατοικία, στο χωριό Τριαντάρος, στην Τήνο. «Είναι το ίδιο το τοπικό στοιχείο και η παράδοση που χαρίζουν τα μορφολογικά τους στοιχεία στις αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές επιλογές», υποστηρίζει ο Ζέππος. Δίχως γεωμετρική αυστηρότητα και υπερβολές, το σπίτι ξεχωρίζει με την απλότητα και την αμεσότητά του. Για να διατηρηθεί το ύφος στο εσωτερικό χωρίς να γίνει συμβιβασμός στη λειτουργικότητα, αλλάχθηκε ριζικά η διαρρύθμιση, ενώ ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο φυσικό φως, που συντελεί με τις σκιάσεις του στη δημιουργία μιας σχεδόν μυστικιστικής ατμόσφαιρας.
Στο ίδιο νησί, σε μια διαφορετική κατοικία, «η άγρια ομορφιά της πέτρας, ως βασικού υλικού, τη χαρακτηρίζει απόλυτα. Είναι οι ιδιοτροπίες του πετρώδους τοπίου που επιτάσσουν την ανάγκη για ενσωμάτωση στον περιβάλλοντα χώρο», συνεχίζει ο Τάσος Ζέππος αναφερόμενος σε ένα υπέροχο εξοχικό στα Καλύβια Τήνου. Οι προσωπικές επιλογές των ιδιοκτητών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έμπνευση Ζέππου – Γεωργιάδη. Τα αναπάντεχα χρώματα, επιλεγμένα από την ιδιοκτήτρια, αναδεικνύουν τη συνέχεια των χώρων, ενώ η φύση λειτουργεί ως ενοποιητικό στοιχείο ανάμεσα στο εσωτερικό με το εξωτερικό. Τα διαφορετικά επίπεδα της κατοικίας διαμορφώνουν ποικίλους εξωτερικούς χώρους, με σημαντικότερο αυτόν της πισίνας, η οποία εφάπτεται στο κυρίως κτίσμα, ενώ ο πέτρινος τοίχος της βεράντας βυθίζεται στο νερό.
Σταθμοί του ταξιδιού
Μύκονος
Άρια, Κύθνος
25 ημέρες, 7 προορισμοί, με αγαπημένο μέσο μετακίνησης το φουσκωτό σκάφος
Ηρακλειά
Τα πολύχρωμα «σύρματα» στην Κίμωλο
«Η διαδρομή καθορίζεται σε σχέση με τον καιρό και τις διαθέσεις της θάλασσας. Αυτή ορίζει το χρόνο και την εξέλιξη του ταξιδιού», εξηγεί ο Τάσος Ζέππος για την αγαπημένη του περιπλάνηση στις Κυκλάδες, που διαρκεί 25 ημέρες. Ακολουθώντας την πορεία του σε Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο και περνώντας από την Πάρο και την Αντίπαρο με κατάληξη στα Κουφονήσια, βρίσκουμε τα σημεία όπου αξίζει να σταθείς.
―Πρώτη στάση στην Κύθνο, στο εστιατόριο Άρια, δίπλα στο κύμα, για αληθινά φρέσκο ψάρι. ―Στη Σέριφο, ο Καραβόμυλος, το πρώτο στέκι, με τη μοναδική θέα, που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στη χώρα. ―Τρίτο πέρασμα είναι αυτό της Σίφνου. Στο «Κάστρο» της και το στέκι του «Κουβανού».
―Στην Κίμωλο, στα πολύχρωμα «σύρματα». Είναι τα υπόσκαφα κτίσματα με τις χρωματιστές ξύλινες πόρτες, όπου οι ντόπιοι τοποθετούν τις βάρκες τους όταν τις βγάζουν από τη θάλασσα. Μοιάζουν σαν το ιδανικό καλοκαιρινό σπίτι. ―Στα Κουφονήσια ξεχωρίζει η Ιταλίδα, το λιμάνι και το Πορί. Σταθερή αξία η ταβέρνα του Λευτέρη, με οικοδεσπότη τον Γιώργο, τα πεντανόστιμα πιάτα του φτιαγμένα με μεράκι και τα ολόφρεσκα θαλασσινά, αλλά και ο Χοντρός Κάβος και η Μέλισσα, που σου θυμίζουν την «πραγματική γεύση».