Sir: Ο Mario Testino και η εξέλιξη των αντρικών προτύπων

Sir: Ο Mario Testino και η εξέλιξη των αντρικών προτύπων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ξεκίνημα της έκτης δεκαετίας της ζωής του, ο Mario Testino συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα των σύγχρονων φωτογράφων. Βασικό του αντικείμενο ήταν και παραμένει η μόδα, ένα εμπορικό είδος φωτογραφίας το οποίο έχει υπηρετήσει με δουλειές τόσο για μεγάλα περιοδικά όσο και για γνωστούς οίκους. Ωστόσο, ο τρόπος που εξελίχθηκε μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τον βοήθησε ουσιαστικά να το υπερβεί, στήνοντας με άνεση το φακό του απέναντι από μοντέλα, διασημότητες, γαλαζοαίματους αλλά και απλούς ανθρώπους, για να τραβήξει φωτογραφίες που φλερτάρουν με την τέχνη, αν δεν αποτελούν τέχνη καθαυτές.

Το νέο του λεύκωμα, με τίτλο Sir, είναι μια εντυπωσιακή συλλεκτική έκδοση με θέμα τον άντρα, όπως τον έχει φωτογραφίσει σε όλο το εύρος της καριέρας του. «Σίγουρα ήταν έκπληξη να βλέπω τώρα πόσο πολλά διαφορετικά είδη φωτογραφιών με άντρες έχω τραβήξει τα τελευταία τριάντα χρόνια», δηλώνει ο ίδιος στον επιμελητή Patrick Kinmonth, σε μια συνέντευξη που περιλαμβάνεται αντί εισαγωγής. Όπως εξομολογείται, είχε αρχίσει να δουλεύει το βιβλίο σε διάφορες φάσεις στο παρελθόν, αλλά κάθε φορά το ένστικτό του τον έκανε να το αφήσει: «Ποιος ξέρει γιατί. Ίσως ένιωθα ότι δεν είχα διερευνήσει πλήρως τις δυνατότητες του συγκεκριμένου θέματος στη δουλειά μου, ή ότι δεν είχα εκφράσει αυτό ακριβώς που ένιωθα για ορισμένες πτυχές του».

Οι τριακόσιες φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα δεν παρουσιάζονται με κάποια εμφανή κατηγοριοποίηση ή ιεράρχηση. Καθώς όμως το ξεφυλλίζει κανείς, βλέπει να αναδεικνύονται συγκεκριμένες θεματικές – και, βέβαια, οι δημιουργικές εμμονές του Testino. «Υπάρχουν πολλές παγιωμένες προσδοκίες και συμβατικές ιδέες που συσσωρεύονται στο μυαλό μας με τα χρόνια», επισημαίνει. «Αυτό φτάνει μέχρι τη θεώρηση του τι υποτίθεται πως είναι ή δεν είναι “καλόγουστο” και του τι αντιμετωπίζεται ή όχι ως “αρρενωπό”. Νομίζω χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να μας καθορίζουν».

Ορισμένες από τις φωτογραφίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά, όπως κάποιες σπουδές πάνω στο γυμνό τις οποίες έκανε στο παρασκήνιο των επαγγελματικών του αναθέσεων, από προσωπικό ενδιαφέρον. «Υποθέτω θα μπορούσε να δει κανείς αυτό το λεύκωμα ως ένα είδος συζήτησης με την κάμερά μου σχετικά με την περιέργεια και την ελευθερία», καταλήγει. «Προσωπικά, αισθάνομαι ότι πρέπει όλοι να είμαστε ανοιχτοί στο να φανταζόμαστε πράγματα πέρα από το συνηθισμένο και το καθημερινό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή