Πονοκέφαλος: 10 κοινές αιτίες

Πονοκέφαλος: 10 κοινές αιτίες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ύπνου ή σε ορμονικές αλλαγές, μπορεί όμως να οφείλεται και σε συνήθειές μας ή στον καιρό. Ανακαλύψτε 10 κοινές, καθημερινές αιτίες του πονοκεφάλου ώστε να ξέρετε και πώς να τον αντιμετωπίσετε:

1.Η χαλάρωση: Κι όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν χαλαρώνουμε στον καναπέ ή μπροστά στην τηλεόραση μετά από μια αγχωτική μέρα στο γραφείο μπορεί να έχουμε πονοκέφαλο.

2.Ο καιρός: Μια βροχερή μέρα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, σύμφωνα με τον διευθυντή του ερευνητικού κέντρου του Johns Hopkins Headache Center της Βαλτιμόρης. Οι αλλαγές στην θερμοκρασία, οι καταιγίδες, οι αστραπές αλλά και άλλα καιρικά φαινόμενα έχουν ‘κατηγορηθεί’ από ερευνητές για την πρόκληση πονοκεφάλων.

3.Η διατάραξη του κιρκαδικού ρυθμού: Όταν αποσυντονίζουμε το ‘βιολογικό ρολόι’ μας είτε λόγω ταξιδιών είτε λόγω αλλαγών στις συνήθειες του ύπνου, τότε είναι πιθανό να έχουμε πονοκεφάλους που διαρκούν έως και 7 εβδομάδες.

4.Διατροφικές συνήθειες: Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 25% των πονοκεφάλων και των ημικρανιών οφείλεται στην μεγάλη κατανάλωση τυραμίνης, μια ουσία που βρίσκεται στα τυρία (μοτσαρέλα, φέτα, παρμεζάνα, ροκφόρ, τσένταρ κ.α.) αλλά και στις μπανάνες, στο μπέικον, το ζαμπόν και το αβοκάντο.

5.Κατάχρηση παυσίπονων: Είναι οξύμωρο, όμως σύμφωνα με τον καθηγητή νευρολογίας του Kings College του Λονδίνου, η πιο συχνή αιτία πονοκεφάλου είναι η χρήση παυσίπονων για περισσότερο από 10 μέρες, εφόσον ο πονοκέφαλος επιστρέφει όταν δεν παίρνουμε πια χάπια.

6.Κληρονομικότητα: Σύμφωνα με έρευνες, ένα παιδί με μητέρα ή πατέρα που υποφέρει από ημικρανίες έχει 40% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρει κι εκείνο από τον ίδιο πονοκέφαλο. Αν μάλιστα και οι δύο γονείς έχουν ημικρανίες τότε οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται στο 90%.

7.Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες: Η σταθερότητα εμποδίζει την εμφάνιση πονοκεφάλου, για αυτό φροντίστε να κοιμάστε, να γυμνάζεστε και να τρώτε κάθε μέρα την ίδια ώρα!

8.Δεν τρώτε πρωινό: Η δεύτερη πιο κοινή αιτία πονοκεφάλου στους άντρες και η τρίτη πιο κοινή στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνες, είναι η παράλειψη του πρωινού ή η νηστεία.

9.Ένα έντονο άρωμα: Το 95% των αρωμάτων περιέχει βενζυλική αλκοόλη που σύμφωνα με έρευνες προκαλεί πονοκεφάλους, ιδιαίτερα στους ανθρώπους που έοχυν πιο ‘ευαίσθητη’ όσφρηση.

10. Οξυτοκίνη: Η ορμόνη της αγάπης, η οξυτοκίνη, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τους πονοκεφάλους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια αγκαλιά είναι αρκετή για να απελευθερωθεί και να βελτιώσει τα συμπτώματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή