Υπερβολική αυτοπεποίθηση: Γιατί δεν μας κάνει καλό

Υπερβολική αυτοπεποίθηση: Γιατί δεν μας κάνει καλό

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση τείνουν να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους και να πιστεύουν- σε γενικά πλαίσια-ότι είναι καλύτεροι από ό,τι στην πραγματικότητα. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση δημιουργείται για διάφορους λόγους. Κυρίως συμβαίνει όταν έχουμε την τάση να απλοποιούμε τις καταστάσεις και να πιστεύουμε ότι έχουμε πάρει την σωστή απόφαση, ενώ στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα. Επιπλέον, αν έχουμε προηγούμενη εμπειρία σε ένα συγκεκριμένο θέμα, πιστεύουμε ότι έχουμε περισσότερες πληροφορίες και ευφυΐα για να το αντιμετωπίσουμε.

Γιατί η υπερβολική αυτοπεποίθηση δεν μας κάνει καλό;  Όταν κάποιος είναι σίγουρος ότι έχει δίκιο, ότι έχει πάρει την σωστή απόφαση ή ότι είναι καλύτερος από όλους τους άλλους δεν επιτρέπει στον εαυτό του να καταλάβει καλύτερα μια κατάσταση. Έτσι όχι μόνο δεν μπορεί να βελτιωθεί αλλά δεν μπορεί και να γίνει περισσότερο δημιουργικός. Είτε πρόκειται για ένα επαγγελματικό ζήτημα είτε για προσωπικό, μπορεί να καταλήξει ζημιωμένος, να επηρεάσει αρνητικά τόσο την καριέρα του όσο και τις σχέσεις του.

Πως μπορείτε να παραμείνετε δημιουργικοί χωρίς να πέσετε στην παγίδα της υπερβολικής αυτοπεποίθησης;

  1. Να θυμάστε ότι μια παλιότερη επιτυχία, δεν εγγυάται και μια μελλοντική επιτυχία. Κάθε φορά που ξεκινάτε κάτι καινούριο ή πρέπει να πάρετε μια σημαντική απόφαση, μην στηρίζεστε μόνο στη σιγουριά που αισθάνεστε.
  2. Η εμπειρία δεν εγγυάται την επιτυχία: Σίγουρα ένας έμπειρος επαγγελματίας έχει περισσότερες ικανότητες, εντούτοις για να παραμείνει επιτυχημένος θα πρέπει να προσπαθεί και να βελτιώνεται διαρκώς.
  3. Μην βιάζεστε: Εξετάστε προσεχτικά και λεπτομερώς κάθε ζήτημα πριν πάρετε μια απόφαση.
  4. Να έχετε αυτοπεποίθηση αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό: Η δημιουργικότητα είναι ένα ταλέντο, αλλά πάντα μπορείτε να βελτιωθείτε αν έχετε μια πιο ρεαλιστική οπτική για τα πράγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή