Γιατί οι άνθρωποι ήταν πιο αδύνατοι την δεκαετία του ’80;

Γιατί οι άνθρωποι ήταν πιο αδύνατοι την δεκαετία του ’80;

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο ‘Obesity Research & Clinical Practice’ συμπέρανε ότι πλέον είναι πιο δύσκολο για τους ενήλικες να διατηρήσουν το βάρος τους σε κανονικά επίπεδα συγκριτικά με 20 ή 30 χρόνια πριν, ακόμα κι αν καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες και αφιερώνουν τον ίδιο χρόνο για άσκηση.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 36,400 αμερικανών από το 1971 έω το 2008 και το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθούσαν 14,419 άνθρωποι από το 1988 έως το 2006. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι το 2006, ένας άνθρωπος που κατανάλωνε τις ίδιες θερμίδες, έτρωγε τις ίδιες ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους και γυμναζόταν το ίδιο με ένα άνθρωπο το 1988, θα είχε δείκτη μάζας σώματος έως και 2,3 περισσότερο. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι σήμερα είναι 10% παχύτεροι σε σχέση με την δεκαετία του ’80, ακόμα κι αν ακολουθούν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες και το ίδιο πρόγραμμα γυμναστικής.

Η αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας δεν οφείλεται, απαραίτητα, μόνο στην διατροφή και στην δίαιτα όπως εξήγησε η καθηγήτρια κινησιολογίας στο πανεπιστήμιο York του Toronto, Jennifer Kuk: «Η έρευνα υποστηρίζει ότι εάν είσαι 25 πρέπει να τρως λιγότερο και να γυμνάζεσαι περισσότερο προκειμένου να μην πάρεις κιλά. Αλλά δείχνει επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες αλλαγές πέρα από την δίαιτα και τη γυμναστική που έχουν προκαλέσει την αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας». Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ενώ οι επιστήμονες ακόμα υποθέτουν ποιες είναι αυτές οι αλλαγές, το σίγουρο είναι ότι πλέον οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε περισσότεροι χημικά (από τις συσκευασίες τροφίμων) αλλά και φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους, να αλλάξουν τις λειτουργίες των ορμονών και να ‘μπερδέψουν’ το σώμα μας έτσι ώστε να παίρνει κιλά ή να διατηρεί το περιττό βάρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή