Nicole Kidman: «Οι ηθοποιοί είναι τα παιδιά στο προαύλιο που ποτέ δεν χρειάστηκε να μεγαλώσουν»

Nicole Kidman: «Οι ηθοποιοί είναι τα παιδιά στο προαύλιο που ποτέ δεν χρειάστηκε να μεγαλώσουν»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1983 ξεκίνησε να εργάζεται ως ηθοποιός και έξι χρόνια μετά κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού και των κριτικών με τον ρόλο της στην ταινία ‘Dead Calm΄του αυστραλού Philip Noyce. Η Nicole Kidman έχει κάνει πάνω από 40 ταινίες και έχει καταφέρει να συνεργαστεί με κορυφαίους σκηνοθέτες. Από τον Lars von Trier και τον Sydney Pollack μέχρι τον Stanley Kubrick και τον Tony Scott, η ηθοποιός έχει ‘δοκιμαστεί’ σε όλα τα κινηματογραφικά genres και έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεχωρίσει. Με δύο ταινίες στα σκαριά, το ‘Genius’ του Michale Grandage, και το ‘Secret in their Eyes’ του Billy Ray, η ηθοποιός εξήγησε- σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο περιοδικό ‘Interview’- στον Lee Daniels, τον σκηνοθέτη της στο ‘The Paperboy’, πως επιλέγει κάθε φορά ένα νέο ρόλο.

«Υπάρχουν κάποιοι ρόλοι τους οποίους αναλαμβάνω αμέσως. Το Paperboy ήταν μια τέτοια περίπτωση. Ήθελα να δουλέψω μαζί σου» είπε στον Lee Daniels, τονίζοντας ότι «ο χαρακτήρας έμοιαζε σαν να ήταν βγαλμένος από ένα λογοτεχνικό βιβλίο, τόσο ώριμος και πλήρης. Δεν βρίσκεις εύκολα τέτοιους χαρακτήρες». Η Nicole Kidman σύμφωνα με τον Daniels, βέβαια, δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερους ρόλους για να ξεχωρίσει. Η παρουσία της είναι επιβλητική κάθε φορά που μπαίνει σε ένα δωμάτιο, ενώ ταυτόχρονα είναι προσιτή και φιλική. «Ηθοποιός σημαίνει να συνδέεσαι με τον κόσμο. Στο θέατρο , όταν μπαίνεις στο δωμάτιο για την πρόβα την πρώτη μέρα, πρέπει να το κάνεις. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να κάνω τη δουλειά μου. Δεν μου αρέσει να κάθομαι και να συζητάω τι έχω να κάνω. Όταν είμαι έτσι απλή, μπορώ να παίξω για το βλέπω και σαν διασκέδαση. Είμαστε όλοι τόσο τυχεροί (σε αυτό το επάγγελμα). Πληρωνόμαστε για αυτή τη δουλειά, αλλά τελικά είμαστε τα παιδιά στο προαύλιο που ποτέ δεν χρειάστηκε να μεγαλώσουμε, που υποδυόμαστε ότι είμαστε κάποιοι άλλοι και πείθουμε τους εαυτούς μας ότι είμαστε. Ήμουν με μια ηθοποιό τις προάλλες και μου είπε ‘Δεν είμαι καλή ηθοποιός γιατί δεν ξέρω να λέω ψέματα’ κι εγώ της είπα ότι για μένα ισχύει το αντίθετο. Πρέπει, δηλαδή, να είσαι τόσο καλή σε αυτό που κάνεις και να το πιστεύεις τόσο ώστε να μην χρειαστεί να πεις κάποιο ψέμα!».

H Kidman παρά τις σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες παραδέχεται, εντούτοις, ότι δεν υπήρξε πάντα τυχερή: «Πιστεύω πολύ στην χημεία. Είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια συμπαγή απόδοση του ρόλου και σε κάτι μαγικό». Η ηθοποιός εξηγεί ότι κάθε φορά προσπαθεί να ΄χαθεί’ μέσα σε ένα ρόλο και να δεσμευτεί 100% αλλά εάν δεν έχει την υποστήριξη του σκηνοθέτη «σε αυτό το περίεργο, αλλαγμένο και παράλληλο σύμπαν όπου υπάρχουμε, τότε είναι δύσκολο. Δεν θα λειτουργήσει. Η μαγεία δεν υπάρχει».

Κάθε φορά που υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην προσωπική της ζωή, επηρεάζεται και η δουλειά της, όπως παραδέχεται, αλλά έχει μάθει να εκμεταλλεύεται τις αρνητικές περιστάσεις προς όφελός της. «Εάν βρέχει ή αν κάποιος ηθοποιός δεν ξέρει τα λόγια του πρέπει να το εκμεταλλευτείς. Η προσωπική σου συναισθηματική κατάσταση πρέπει να χρησιμοποιηθεί και σε εμένα έχει συμβεί πολλές φορές. Στην ταινία ‘The Hours’ βίωνα κάποιες αναταραχές αλλά ταίριαζε πολύ με τον χαρακτήρα μου». Όπως εξηγεί, εξάλλου, το γεγονός ότι έχεις ένα πλάνο αποκλείει πάρα πολλές άλλες δυνατότητες. Αυτή η προσέγγισή της στην υποκριτική είναι που κάνει την Nicole Kidman ξεχωριστή ή όπως την αποκαλεί ο Daniels, ‘μονόκερως’, μια σπάνια ηθοποιό που είναι όμορφη αλλά και σοβαρή επαγγελματίας που κάθε φορά που εντοπίζει κάτι ανόητο, επιτίθεται. Κι αυτό το χαρακτηριστικό είναι για τον Daniels, αυτό που τελικά διαχωρίζει έναν ηθοποιό από ένα καλλιτέχνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή