Περιέργεια: Γιατί είναι απαραίτητη στους χώρους εργασίας

Περιέργεια: Γιατί είναι απαραίτητη στους χώρους εργασίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μικρά παιδιά κάνουν περίπου 300 ερωτήσεις την ημέρα, καθώς όμως ο άνθρωπος μεγαλώνει, ενηλικιώνεται και γίνεται επαγγελματίας σταματά να κάνει ερωτήσεις για τα πράγματα που δεν γνωρίζει. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η περιέργεια έχει εξαφανιστεί από τους χώρους εργασίας μειώνοντας σε πολλές περιπτώσεις τη δημιουργικότητα, την λήψη αποφάσεων, την αντιμετώπιση προβλημάτων αλλά και την αποτελεσματικότητα της δουλειάς.

Τα συμπεράσματα της έρευνας που έγινε για λογαριασμό των αμερικάνικων υποκαταστημάτων της γερμανικής εταιρείας Merck KGaA και δημοσιεύτηκε στο Psychology Today, συνιστούν ότι το 60% των εργαζομένων αντιμετωπίζουν εμπόδια στους χώρους εργασίας τους για να επιδείξουν περιέργεια. Γιατί;

1.Οι εργαζόμενοι φοβούνται τις αντιδράσεις των προϊσταμένων τους: Οι περισσότεροι εργαζόμενοι προτιμούν να είναι οργανωτικοί και να προσέχουν τις λεπτομέρειες της δουλειάς τους από το να κάνουν ερωτήσεις, με μόλις το 22% να δηλώνει ότι εκφράζει την περιέργειά του. Η περιέργεια, που συχνά εκφράζεται με ερωτήσεις εκ μέρους των εργαζόμενων, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αρνητική αντίδραση των προϊσταμένων ή των συναδέλφων. Η λύση είναι οι επαγγελματικές συναντήσεις που δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για να εκφραστούν δημιουργικές ιδέες και ερωτήσεις που θα δώσουν λύση σε προβλήματα.

2.Η ‘τιμωρία’: Περιέργεια σημαίνει να παίρνει κανείς ρίσκα. Η εξέλιξη και η πρόοδος δεν μπορεί να έρθει εάν υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας. Εντούτοις, μόνο ένας στους πέντε εργαζόμενους δηλώνουν ότι εργάζονται σε εταιρείες που αποδέχονται ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι άγχος όταν δοκιμάζεις κάτι καινούριο που μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό.

3.Εμμονή με την διαδικασία και όχι το αποτέλεσμα: Πολλές εταιρείες ενδιαφέρονται περισσότερο για την διαδικασία κατά την οποία ένας εργαζόμενος κάνει μια δουλειά παρά με το αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να μειώσει την δημιουργικότητα του ίδιου του εργαζόμενου. Για αυτό, σύμφωνα, με την έρευνα οι διευθυντές θα έπρεπε να ενθαρρύνουν την περιέργεια των εργαζομένων τους και την ανακάλυψη νέων τρόπων για να ολοκληρώσουν ένα project.

4.Δεν δουλεύουν σε ομάδες: Η περιέργεια εκφράζεται σε ομάδες, για αυτό οι εταιρείες που εστιάζουν σε μεμονωμένους επαγγελματίες και όχι στην συλλογική δουλειά, ίσως να μην έχουν δημιουργικούς και αποτελεσματικούς εργαζόμενους. Οι ομάδες που αποτελούνται από άτομα με διαφορετικά ενδιαφέροντα, ικανότητες και εμπειρίες μπορούν να αποδώσουν περισσότερο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή