Fresh start

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θυμάμαι να αρθρογραφεί για µόδα και design, να παρακολουθεί εκθέσεις και shows, να συνοµιλεί µε σηµαντικούς σχεδιαστές. Με έδρα το Μιλάνο, η Ευαγγελία Κουτσοβούλου είχε ήδη χτίσει µια καριέρα όταν της γεννήθηκε η ιδέα να ταξιδέψει εκτός συνόρων τα µοναδικά αρωµατικά βότανα της ελληνικής γης. «Έβλεπα το ενδιαφέρον φίλων µου για τα βότανα που έφερνα µαζί µου από την Ελλάδα», θυµάται. Το βουκολικό µυθιστόρηµα Δάφνης και Χλόη του 3ου αιώνα στο λεύκωµα των εκδόσεων Ίκαρος µε τα σχέδια του Χατζηκυριάκου-Γκίκα την ενέπνευσε για το όνοµα, κι έτσι η Daphnis and Chloe ξεκίνησε το ταξίδι της. «Τα περισσότερα αρωµατικά φυτά που χρησιµοποιούµε στην κουζίνα καλλιεργούνται σε διάφορα σηµεία του κόσµου. Αυτό δεν σηµαίνει πως έχουν την ίδια γεύση. Χάρη στον ήλιο, το χώµα και τη θάλασσα για παράδειγµα, η ελληνική ρίγανη περιέχει µέχρι 30 φορές περισσότερα αιθέρια έλαια από εκείνες άλλης …καταγωγής», εξηγεί. «Συνεργαζόµαστε µε µικρούς παραγωγούς, µάγειρες και ερευνητές που µοιράζονται τα ίδια ηθικά κριτήρια µε εµάς: Ποιότητα και βιωσιµότητα πάνω από ποσότητα και κέρδος! Συλλέγουµε τη σωστή εποχή τοπικές ποικιλίες που βρίσκουµε στη βέλτιστη εκδοχή τους σε αποµακρυσµένες περιοχές της Ελλάδας. Τα βότανα ξηραίνονται µε φυσικό τρόπο και συσκευάζονται στο χέρι». Ρίγανη από τον Ταΰγετο, θυµάρι από την Πάργα, δάφνη από την Κεφαλονιά, φασκόµηλο από την Ήπειρο κλείνονται σε συσκευασίες µε σύγχρονο design.

Fresh start-1

Ρίγανη από τον Ταΰγετο, την Κεφαλονιά, την Αµοργό.

Fresh start-2
Fresh start-3

The Office Blend χωρίς καφεΐνη, για καλύτερη απόδοση στο γραφείο.

Ο Omar Sosa, εκδότης του περιοδικού Apartamento, συνέβαλε καταλυτικά στην διαµόρφωση του brand, ενώ σηµαντικό ρόλο έπαιξε η συνδροµή φίλων designers και φωτογράφων στο Μιλάνο. «Αν δεν υπήρχε αυτό το community, το ξεκίνηµα θα ήταν δύσκολο και ακριβό». Αναπτύχθηκε το δίκτυο, στήθηκε το e-shop και ένα crowdfunding στο Kickstarter τούς εξασφάλισε 10.000 λίρες σε 27 ηµέρες! «Σ’ εµάς όλα είναι hands on. Έχουµε αποκτήσει φανατικούς πελάτες και θαυµαστές. Πολλοί µας ανακαλύπτουν µόνοι τους», λέει, ενώ βλέπει τα προϊόντα της σε χώρους όπως το Formaggio Kitchen στη Βοστόνη ή του Steven Alan στη Νέα Υόρκη. Και το ταξίδι συνεχίζεται. —www.daphnisandchloe.com

Fresh start-4

Το Οlive Water –νερό της ελιάς–κατακτά την Αµερική

Fresh start-5

Μπύρα Άλη

Είναι δροσερό, έχει 20 θερµίδες το µπουκάλι, 100% της ηµερήσιας ανάγκης του οργανισµού σε βιταµίνη C, 20% σε βιταµίνη Ε. Δεν έχει συντηρητικά, γλουτένη και είναι vegan. «Το Οlive Water, νερό της ελιάς κατά λέξη, έχει µέλλον µπροστά του», γράφει η αµερικανική βίβλος του φαγητού Saveur. «Αναρωτιόµασταν πώς να κάνουµε προσιτό το ελαιόλαδο στους Αµερικανούς», εξηγεί ο Ελληνοαµερικανός Γιάννης Ανδριανός. «Με 120 θερµίδες η κουταλιά, δεν µπορεί κανείς να καταναλώσει ένα τέταρτο ελαιόλαδου τη µέρα. Μπορεί όµως ένα µπουκαλάκι αναψυκτικό». Έτσι δηµιουργήθηκε το Olive Water, που παράγεται από ψυχρή έκθλιψη από τη φλούδα, τη σάρκα και το κουκούτσι της ελιάς, αντιστοιχεί στις ιδιότητες ενός τέταρτου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και διατίθεται σε γεύση τζίντζερ/λάιµ και βερίκοκο/καρύδα». Γεννηµένοι στην Καλιφόρνια από Έλληνες γονείς, οι Γιάννης και Θανάσης Ανδριανός δεν είναι ούτε 30 χρόνων, έρχονται συχνά στην Ελλάδα για να επισκεφτούν τους οικογενειακούς ελαιώνες και έχουν µεγάλα σχέδια για την εταιρία τους Evee. Ήδη, το Οlive Water ήταν υποψήφιο για Nexty Award στην Εxpo West, τη σηµαντικότερη έκθεση φυσικών προϊόντων, όχι µόνο για την ιδέα και το design, αλλά και για την πράσινη φιλοσοφία του. —www.olivewater.com

Γνωρίστηκαν ως φοιτητές στο πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, έφυγαν για µεταπτυχιακό και το 2012 επέστρεψαν για να δηµιουργήσουν την πρώτη µικροζυθοποιία στη Θεσσαλονίκη, που παράγει τη φρέσκια, απαστερίωτη και αφιλτράριστη µπύρα Άλη. «Οι µικροζυθοποιίες είναι µεγάλη παράδοση. Από τη Νέα Υόρκη και το Μπέλφαστ µέχρι τη Βαρκελώνη και τη Στοκχόλµη δηµιουργούνται εργαστήρια όπου ο καθένας παράγει τη δική του φρέσκια, απαστερίωτη µπύρα», εξηγεί η Λίνα Δόµβρου, µία εκ των τεσσάρων της παρέας, µαζί µε τους Νίκο Ρόιδο, Θωµά Ευαγγελόπουλο και Αντώνη Μουστάκα. Στη Στοκχόλµη µάλιστα βρίσκεται το περίφηµο µπαρ Mikkeller µε το µικροζυθοποιείο από πίσω, όπου όλη η πόλη δοκιµάζει νέες σοδειές. Στην Ελλάδα η τάση ήρθε πρόσφατα, µε δυναµικές προσπάθειες σε κάθε περιοχή: από την Crazy Donkey και τη Volkan στη Σαντορίνη µέχρι τη Voreia στις Σέρρες και τη Νήσο στην Τήνο. Τελικά, τα πρώτα µπουκάλια της Άλη κυκλοφόρησαν το Φεβρουάριο του 2015. «Η Άλη αντιπροσωπεύει µια αλη-θινή µπύρα», διευκρινίζει η Λίνα. Το µικροζυθοποιείο βρίσκεται στη Σίνδο και παράγει προς το παρόν γύρω στις 20.000 φιάλες, την Άλη Weiss, κατά τον γερµανικό τύπο, σταρένια, µε πλούσιο αφρό και φρουτώδη αρώµατα, και την India Pale Ale (Ι.P.A.), κεχριµπαρένια, αρωµατική, µε νότες εσπεριδοειδών. —www.alibeer.gr

Fresh start-6

Η Ελλάδα στο κουτί από τη MonthlyFlavors. Μια πρόταση που µέσα σε τρεις µήνες έχει αποκτήσει ευρύ δίκτυο στο εξωτερικό.

Πώς θα ήταν η Ελλάδα αν µπορούσες να την κλείσεις σε ένα κουτί; «Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα για το MonthlyFlavors», εξηγεί ο Γιάννης Βούλτσης, που µε τον Πάνο Παπαδόπουλο –µόνιµο, σχεδόν, κάτοικο Σαν Φρανσίσκο– είχαν την έµπνευση να συγκεντρώνουν κάθε µήνα τα καλύτερα προϊόντα της Ελλάδας και να τα στέλνουν σε συνδροµητές σε όλο τον κόσµο. «Κάθε µήνα το κουτί µας περιλαµβάνει διαφορετικά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας µαζί µε ελληνικές συνταγές και, παρόλο που είµαστε µόλις τρεις µήνες στην αγορά, έχουµε δηµιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο από Μεγάλη Βρετανία και Γερµανία µέχρι σκανδιναβικές χώρες και, βέβαια, Ελλάδα». Τον επόµενο µήνα, ο Γιάννης Βούλτσης θα µιλήσει στο συνέδριο Reload Greece στο Λονδίνο, γιατί επιµένει ότι το brand name Greece είναι σήµερα πιο επιδραστικό από ποτέ! —monthlyflavors.com 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή