Διάσημος Άγνωστος

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Sophie Rochas ήταν μόλις δέκα ετών όταν έχασε τον πατέρα της. Φέτος συμπληρώνονται έξι δεκαετίες από τότε και ακριβώς ενενήντα χρόνια αφότου ο Marcel Rochas ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο μόδας. Για την κόρη του ήταν η κατάλληλη στιγμή να διερευνήσει τις πηγές της έμπνευσής του και να αποδώσει στο έργο του την αναγνώριση που του αξίζει, καθώς αισθανόταν ότι είχε φτάσει να είναι ένας «διάσημος άγνωστος».

«Ο πατέρας μου συγκαταλέγεται μεταξύ των νεκρών ποιητών που η δουλειά τους σβήνει σαν ίχνη στην άμμο», σημειώνει στην εισαγωγή του βιογραφικού λευκώματος Marcel Rochas: Designing French Glamour (Εκδόσεις Flammarion), που υπογράφει η ίδια. «Ωστόσο άφησε τεράστιο έργο, για το οποίο δούλευε τριάντα χρόνια, έχοντας δύο οίκους υψηλής ραπτικής, πολλές χιλιάδες σχέδια, τμήμα για κινηματογραφικά κοστούμια και εξαιρετικά αποδοτικές θυγατρικές με αξεσουάρ και αρώματα, όπου γεννήθηκε το θρυλικό άρωμα Femme».

Διάσημος Άγνωστος-1

 

Διάσημος Άγνωστος-2

Παθιασμένος υπέρμαχος της γαλλικής haute couture, ο Marcel Rochas ήταν ένας από τους στυλοβάτες της παρισινής κομψότητας. «Δεν υπήρξε πιο νέος μόδιστρος μέχρι τον ερχομό του Yves Saint Laurent», λέει η Sophie, παιδί από τον τρίτο του γάμο. Ο Rochas απέδειξε σύντομα ότι εκτός από δημιουργική φαντασία είχε και επιχειρηματικό δαιμόνιο, εντοπίζοντας τις ανάγκες της αγοράς και αξιοποιώντας νέα μέσα προβολής, όπως η διαφήμιση. Τα πρώτα σημάδια κάμψης ήρθαν στις αρχές του ’50, οπότε αποφάσισε να κλείσει τον οίκο ραπτικής και να περιοριστεί στην παραγωγή αρωμάτων και αξεσουάρ. Ήταν ζήτημα χρόνου μια ανασυγκρότηση, ωστόσο δεν πρόλαβε να τη δει ποτέ, καθώς ο θάνατος τον βρήκε αναπάντεχα σε ηλικία 53 ετών.

 

 

Photos: Marcel Rochas Images By Tom Keogh, Collection Sophie Rochas, Archives MaisonRochas. Designing French Glamour By Sophie Rochas Is Published By Flammarion, Paris And Distributed By Thames&Hudson.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή