Ωδή στην κίνηση

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παραμικρό αεράκι –η ροή του κλιματιστικού, η κίνηση των επισκεπτών, ακόμα κι η ανάσα τους– αρκεί για να δώσει ζωή στα κινητικά γλυπτά του Alexander Calder στην έκθεση «Performing Sculpture», στην Tate Modern του Λονδίνου.

Ωδή στην κίνηση-1

Έχοντας σπουδάσει μηχανολογία πριν πάρει τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός καλλιτέχνης εγκαταστάθηκε στο Παρίσι στη δεκαετία του ’20 και γοητεύτηκε τόσο από την τέχνη του τσίρκου, που αναρωτιόταν γιατί να μην μπορεί ένα γλυπτό να κινείται και να ισορροπεί σαν ακροβάτης. Κι ενώ μέχρι τότε η γλυπτική ήταν κάτι στατικό, κατάφερε να φέρει την ανατροπή εντυπωσιάζοντας ακόμα και τον Albert Einstein, που είχε μείνει επί 45 λεπτά ακίνητος θαυμάζοντας έργο του.

—Έως 03/04/2016, www.tate.org.uk

 

PHOTO: RED AND YELLOW VANE 1934. ALEXANDER CALDER IN HIS ROXBURY STUDIO, 1941/ALEXANDER CALDER/CALDER FOUNDATION, NEW YORK/ART RESOURCE, NY. COPYRIGHT ARS, NY AND DACS, LONDON 2014. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή