ΣΤΙΛ

Σχετικά με τον Wang

027

H αυλαία του 2015 έκλεισε με τον Alexander Wang μάλλον καλύτερα από ποτέ: Η είσοδός του στον οίκο Balenciaga πριν από τρία χρόνια εκτόξευσε τις ήδη υψηλές μετοχές του στη μόδα, η περσινή  –sold out– συνεργασία του με την H&M επισφράγισε την καλπάζουσα επιτυχία του, ενώ η πρόσφατη αποχώρησή του από το γαλλικό οίκο προκειμένου να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του δικού του brand φαίνεται να έρχεται σε σωστό timing. Τη χρονιά που συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας στη μόδα, το πρώτο flagship store του Νεοϋορκέζου σχεδιαστή στην Ευρώπη βρίσκει τη θέση του στο χώρο του παλιού ταχυδρομείου της Albemarle Street στο Mayfair του Λονδίνου. Το σχεδιασμό ανέλαβε ο Βέλγος αρχιτέκτονας Vincent Van Duysen, που ξεχωρίζει για την αιχμηρή αισθητική του και έχει υπογράψει μεταξύ άλλων projects για την Aesop, το Selfridges, τον Calvin Klein και το La Rinascente. Πώς ήταν η συνεργασία του με τον Wang; Ο ίδιος εξηγεί…

schetika-me-ton-wang0

Alexander Wang

schetika-me-ton-wang1

Ο Αlex κι εγώ είχαμε ένα  αμοιβαίο ενδιαφέρον για τις δουλειές μας. Αφού συναντηθήκαμε το 2014, αναπτύξαμε γρήγορα το concept και τις αρχές που θα καθόριζαν το πρώτο του κατάστημα στο Λονδίνο: Απλό και μοντέρνο, με έμφαση στο απροσδόκητο.

Το brief μεταξύ άλλων ζητούσε διαμόρφωση του χώρου διατηρώντας τις αναλογίες του ταχυδρομείου, μέσα όμως από ένα σύγχρονο πρίσμα. Επίσης, καθώς ο χώρος θα φιλοξενούσε την πρώτη boutique Alexander Wang στην Ευρώπη, μαζί με όλες τις συλλογές του, ο σχεδιασμός έπρεπε να έχει χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα να είναι διακριτικός.

Νομίζω ότι μας συνδέει το κοινό ενδιαφέρον για τις κλασικές φόρμες και για το πώς αυτές μπορούν να αποδοθούν σχεδιαστικά με σύγχρονο τρόπο. Η αισθητική μου είναι ίσως λίγο πιο «ήσυχη» από εκείνη του Alex, καθώς σε εκείνον αρέσει περισσότερο να πειραματίζεται χρησιμοποιώντας συχνά μη παραδοσιακά υλικά στα σχέδιά του. Στη δική μου δουλειά, μου αρέσει να παίρνω κάτι ανεπαίσθητο, όπως το φως, και να το χρησιμοποιώ με αναπάντεχο τρόπο – να αναδεικνύω, για παράδειγμα, μια διαφορετική πλευρά ενός άγριου υλικού ή να δίνω έμφαση σε ένα κυρίαρχο στοιχείο του χώρου, όπως οι κολόνες.

schetika-me-ton-wang2

schetika-me-ton-wang3

schetika-me-ton-wang4

Η συζήτησή μας με τον Alex και την ομάδα του ακολούθησε μια εξελικτική πορεία γύρω από το σχεδιασμό του καταστήματος. Παρόλα αυτά, η τελική εικόνα του χώρου είναι πολύ κοντά στην αρχική. Και οι δύο πλευρές είχαμε ως κοινό σημείο αναφοράς, από την αρχή, την απλότητα, τόσο στα υλικά, όσο και στις λεπτομέρειες. Η πλούσια κληρονομιά του υπάρχοντος κτηρίου και του Mayfair δημιούργησε μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση με την τάση του Alex να χρησιμοποιεί μη παραδοσιακά υλικά, όπως το καουτσούκ, το μέταλλο και το δέρμα. Για εμένα, το πιο δύσκολο κομμάτι του σχεδιασμού ήταν να βρω την ισορροπία ανάμεσα στο τι είναι αρκετό και τι είναι too much. Είμαι κάθετα αντίθετος στον ψυχρό μινιμαλισμό, αν και οι χώροι που σχεδιάζω πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο «αγνοί».

Πιστεύω ότι το κατάστημα του Λονδίνου αποπνέει μια έντονη διαχρονικότητα, στοιχείο που σε κάποιες AW boutiques απουσιάζει – χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι αρνητικό.  Όσον αφορά τη δουλειά του Alex, μου αρέσει που τα κομμάτια που σχεδιάζει έχουν ισχυρή ταυτότητα. Έτσι, ο σχεδιασμός του χώρου λειτουργεί ως αντίβαρο, τόσο για τις υπάρχουσες, όσο και για τις μελλοντικές συλλογές που θα έρθουν στο κατάστημα.

PHOTOS: PORTRAITS: VINCENT VAN DUYSEN, MARK SEGAL. ALEXANDER WANG, STEVEN KLEIN. STORE PHOTOS: KOEN VAN DAMME.