Haute or Not: Η επιρροή της υψηλής ραπτικής στη μόδα

Haute or Not: Η επιρροή της υψηλής ραπτικής στη μόδα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αληθινή πολυτέλεια, αφοσίωση, αριστοτεχνική εργασία, εκκεντρικότητα, θέαμα: Με τις συλλογές των σχεδιαστών να γίνονται όλο και πιο περίτεχνες τις τελευταίες δεκαετίες, τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την υψηλή ραπτική έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια των couture οίκων και έχουν διαποτίσει τη σύγχρονη prêt­à­porter.

Παράλληλα με το φαινόμενο της «fast fashion», που αποδυναμώνει τις εποχικές συλλογές βάζοντάς τους ημερομηνία λήξης, η ανάγκη για προσωπική ταυτότητα εμφανίζεται συνεχώς εντονότερη. Η υψηλή ραπτική προσφέρει στους μύστες τις sur mesure υπηρεσίες της με τη βοήθεια των εξειδικευμένων εργατών της μόδας, καθένας από τους οποίους είναι ταγμένος στην τέχνη του (πατρόν, κέντημα, ζωγραφική υφάσματος στο χέρι), με απώτερο σκοπό να παραδίδεται το κατά παραγγελία ένδυμα ιδανικά προσαρμοσμένο στο σώμα και τις επιθυμίες του πελάτη. Τεχνικές και ιδιότητες της υψηλής ραπτικής που εδώ και χρόνια δανείζεται η prêt­àporter, διευρύνοντας το δημιουργικό της ορίζοντα.

Haute or Not: Η επιρροή της υψηλής ραπτικής στη μόδα-1

Πορτρέτο του Filep Motwary με την Ola Rudnicka, ντυμένη με ρούχα από τη συλλογή Dries Van Noten Α/Κ 2016.   

Haute or Not: Η επιρροή της υψηλής ραπτικής στη μόδα-2
Haute or Not: Η επιρροή της υψηλής ραπτικής στη μόδα-3

KXG Artisanal  collection C01 2014 

Αυτήν ακριβώς την αλληλεπίδραση και δυναμική εξετάζει η έκθεση Haute-à-Porter, που εγκαινιάζεται τον Απρίλιο στο Fashion Museum Hasselt στο Βέλγιο. Σε σύλληψη και επιμέλεια του δημοσιογράφου, σχεδιαστή μόδας και φωτογράφου Filep Motwary, η έκθεση παρουσιάζει ένα ευρύ και εξαιρετικά ενδιαφέρον αρχειακό υλικό, με ενδύματα και αξεσουάρ των μεγαλύτερων σχεδιαστών μόδας των τελευταίων τριάντα ετών, επιχειρώντας να διερευνήσει τη διαρκώς μεταβαλλόμενη σχέση μεταξύ haute couture και prêt­à­porter, αλλά και το πώς η δεύτερη τείνει συχνά να εξισώνεται με την πρώτη. Dior, Chanel, Erdem, Kenzo, John Galliano, Lanvin, Rochas, Balmain, Nina Ricci, Vivienne Westwood, Yohji Yamamoto, Prada, Dries Van Noten, Christian Lacroix, Jil Sander, Viktor & Rolf, Thierry Mugler, Comme des Garçons, Giambattista Valli, Alexander McQueen, Miu Miu και Stephen Jones είναι μερικοί μόνο από τους περισσότερους από πενήντα σχεδιαστές που συμμετέχουν στην έκθεση, η οποία συμπληρώνεται με οπτικοακουστικό υλικό μεγάλων φωτογράφων μόδας και καλλιτεχνών. Ο συνοδευτικός κατάλογος θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Lannoo.

―Διάρκεια: 02/04–11/09,  www.modemuseumhasselt.be

 

PHOTO: MATTHIAS VRIENS-MCGRATH ©

PHOTOS: RENÉ HABERMACHER MODEMUSEUM HASSELT ©. KRISHNA GODHEAD ©. KEVIN TACHMAN.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή