Αινιγματικά χρόνια

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tόσο μακρινά αλλά και τόσο γνώριμα, τα ’80s εμβολίζουν διαρκώς το σήμερα, μέσα από εικόνες, θεωρίες και μνήμες. Βαφτίστηκαν δίκαια το απόγειο του μεταμοντερνισμού. Οι πειραματισμοί σε όλα τα πεδία της τέχνης, με τις εκκεντρικές ιδέες και τις στερεότυπες συνθέσεις επεξεργασμένες με νέα τεχνολογικά μέσα, βρήκαν σε αυτήν την ετερογενή δεκαετία πρόσφορο έδαφος για να ανθήσουν.

Ειδικότερα για τη φωτογραφία, αυτή στάθηκε μια κρίσιμη περίοδος σε Ευρώπη και Αμερική. Μια νέα γενιά καλλιτεχνών πάσχιζε να καταργήσει τα σύνορα μεταξύ φωτογραφίας και ζωγραφικής, εικονογραφώντας με τον καλύτερο τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής: τους ιδεολογικούς διαχωρισμούς Ανατολής και Δύσης, τις καπιταλιστικές δημοκρατίες, τους οικογενειακούς δεσμούς, το αστικό τοπίο, τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου.

Αινιγματικά χρόνια-1

 

Αινιγματικά χρόνια-2
Αινιγματικά χρόνια-3

Η έκθεση «Les années 1980, l’ insoutenable légèreté», στο Κέντρο Πομπιντού, εφορμά στα απατηλά, επώδυνα, διασκεδαστικά, ελαφρά όσο και σοβαρά ’80s, και τα ξαναφέρνει στο φως μέσα από 60 φωτογραφικά έργα και φιλμ, από την Karen Knorr και τον Jean-Paul Goude, έως τον Unglee και την κολεκτίβα Présence Panchounette, περιλαμβάνοντας σε αυτήν τη διαδρομή και τους Pierre et Gilles, τον Martin Parr και την Helen Carrey.

Οι δημιουργοί που παρουσιάζονται δεν είχαν στο νου τους να καταγράψουν την πραγματικότητα, ωστόσο μέσα από τις οδούς που κινήθηκαν (ειρωνεία, ρεαλιστική ή φανταστική αφήγηση, μίμηση) κατόρθωσαν ακριβώς αυτό.  —Μέχρι 23/05, www.centrepompidou.fr 

 

PHOTOS: MARTIN PARR/MAGNUM PHOTOS. CENTRE POMPIDOU/J-C PLANCHET/DIST.RMN-GP. HERGO/CENTRE POMPIDOU/G. MEGUERDITCHIAN/DIST.RMN-GP. ELIZABETH LENNARD/MNAM-CCI/A.RZEPKA/DIST.RMN-GP

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή