ΣΤΙΛ

Στην αιχμή της φωτογραφίας

stin-aichmi-tis-fotografias-2136072

Αρχές της δεκαετίας του 1930, η Louise Dahl-Wolfe προσλαμβάνεται φωτογράφος στο Harper’s Bazaar. H εκδότρια Carmel Snow και ο art director Alexey Brodovitch έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να τελειώνουν με το παλιό και η Dahl-Wolfe έχει τη φρεσκάδα της νέας εποχής.

Το μικρότερο παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας, ξεκίνησε να φωτογραφίζει ερασιτεχνικά παράλληλα με τις σπουδές της, όταν γνώρισε τον άντρα της, γλύπτη Μeyer Wolfe, που την επηρέασε καταλυτικά. Η Snow τη συστήνει στην Diana Vreeland, που αναλαμβάνει fashion editor, και η ομάδα των τεσσάρων αλλάζει τη φωτογραφία μόδας τις δεκαετίες ’30-’50.

Ο μύθος της αποτυπώνεται στο βιβλίο Louise Dahl-Wolfe, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αperture, με όλο της το έργο, που επηρέασε τον Irving Penn, τον Richard Avedon και τον Ηerb Ritts. 

stin-aichmi-tis-fotografias0

Η Suzy Parker στον Σηκουάνα φορώντας Balenciaga, 1953.

PHOTO: GEMELAS EN LA PLAYA. NASAU, BAHAMAS, 1949. COURTESY OF STALEY-WISE GALLERY, NEW YORK. COPYRIGHT LOUISE DAHL WOLFE/1989 CENTER FOR CREATIVE PHOTOGRAPHY, ARIZONA BOARD OF REGENTS.

PHOTO: COURTESY OF STALEY-WISE GALLERY, NEW YORK. COPYRIGHT LOUISE DAHL WOLFE/1989 CENTER FOR CREATIVE PHOTOGRAPHY, ARIZONA BOARD OF REGENTS.