Μαγνήσιο, Σελήνιο & άλλες βιταμίνες που είναι απαραίτητες μετά τα 35 σε μια γυναίκα

Μαγνήσιο, Σελήνιο & άλλες βιταμίνες που είναι απαραίτητες μετά τα 35 σε μια γυναίκα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διατροφικές ανάγκες των γυναικών σε βιταμίνες αλλάζουν στα διάφορα στάδια της ζωής τους. Θα εκπλαγείς εάν μάθεις πόσο πολλές γυναίκες έχουν έλλειψη σε ένα σωρό βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους. Εάν διανύεις την τέταρτη δεκαετία της ζωής σου και θέλεις να νιώθεις καλά τώρα και για πολλά χρόνια ακόμα, εξασφάλισε αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά είτε μέσα από τη διατροφή σου είτε σε μορφή συμπληρώματος (πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου):

Βιταμίνη C

Μήπως τελευταία νιώθεις έτοιμη να "εκραγείς" με την παραμικρή αφορμή; Ίσως φταίνε οι ορμόνες σου! Από τα 35 και μετά η λειτουργία των ωοθηκών αρχίζει να φθίνει, που σημαίνει ότι ο οργανισμός παράγει λιγότερη προγεστερόνη -την ορμόνη που σε βοηθάει να διατηρήσεις την ηρεμία σου. Για να διατηρήσεις ψηλά τα επίπεδα της προγεστερόνης, χρειάζεσαι βιταμίνη C. Υπολόγισε ότι πρέπει να λαμβάνεις 750 με 1000 mg την ημέρα.

Μαγνήσιο

Θα το έχεις ακούσει στην περίπτωση ανθρώπων που υπέφεραν από κράμπες στα πόδια επειδή τους έλειπε μαγνήσιο, όμως η δράση του συγκεκριμένου μετάλλου είναι πολύ πιο σύνθετη. Οι γυναίκες μετά τα 35 είναι σημαντικό να έχουν ικανά επίπεδα μαγνησίου, κυρίως εάν πάσχουν από PMS (Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο), γιατί η έλλειψή του προκαλεί πόνους κατά την περίοδο, προβλήματα ύπνου και συμπτώματα άγχους. Επιπλέον, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την έκκριση της σεροτονίνης, της ορμόνης που μας φτιάχνει τη διάθεση. Η ποσότητα που χρειάζεται μια γυναίκα αυτής της ηλικίας είναι 200 έως 400 mg την ημέρα.

Βιταμίνη D

Η οστική πυκνότητα σε μια γυναίκα φτάνει στα ανώτερα επίπεδα στην ηλικία των 30 και στη συνέχεια αρχίζει να φθίνει. Για να αποφύγεις την οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση έχεις ανάγκη όχι μόνο από ασβέστιο αλλά και από βιταμίνη D -μια βιταμίνη απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, στην οποία παρουσιάζουν έλλειψη 25% των γυναικών, ακόμα και στην Ελλάδα όπου υπάρχει άφθονη ηλιοφάνεια. Μια απλή εξέταση αίματος θα σου δείξει εάν διαθέτεις την απαιτούμενη ποσότητα. Εάν έχεις οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης συζήτησε με το γιατρό σου το ενδεχόμενο να πάρεις ένα συμπλήρωμα διατροφής ασβεστίου ή/και βιταμίνης D. Διαφορετικά, εμπλούτισε τη διατροφή σου με πράσινα λαχανικά, σαρδέλες ή τροφές εμπλουτισμένες με ασβέστιο.

Ωμέγα 3

Επειδή σίγουρα δεν τρως ψάρι κάθε μέρα, είναι πολύ πιθανό να χρειάζεσαι ένα συμπλήρωμα διατροφής με ωμέγα-3, τα καλά λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης στο αίμα και την αντιμετώπιση των φλεγμονών, που είναι η πηγή πολλών προβλημάτων, όπως το στρες ή και η κατάθλιψη που αυξάνονται ιδιαίτερα στις ηλικίες 40 έως 59. Για να τα προλάβεις, χρειάζεσαι 2000mg ωμέγα-3 την ημέρα.

Σελήνιο

Οι γυναίκες έχουν οχταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στο θυρεοειδή, σε σχέση με τους άντρες, κι αυτές οι πιθανότητες αυξάνονται με την ηλικία αλλά και με άλλους παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη. Εάν λοιπόν βάζεις πλέον 35 και παραπάνω κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων σου, καλό είναι να εξετάζεσαι τακτικά για τυχόν προβλήματα στο θυρεοειδή. Επιπλέον, όπως έχουν δείξει έρευνες, η λήψη ικανής ποσότητας σεληνίου είναι απαραίτητη για να προλάβεις τέτοιου είδους προβλήματα. Ένας απλός τρόπος να εξασφαλίσεις τη συνιστώμενη ημερήσια δόση που είναι 55 mcg είναι να τρως 2-3 βραζιλιάνικα φιστίκια 2-3 φορές την εβδομάδα!

 

ΠΗΓΗ: papelle.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή