Αυτά είναι τα υπέρ και τα κατά της άσκησης με διάδρομο γυμναστικής…

Αυτά είναι τα υπέρ και τα κατά της άσκησης με διάδρομο γυμναστικής…

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διάδρομος γυμναστικής συνήθως προκαλεί ακραία συναισθήματα: ή τον αγαπάς ή τον μισείς. Απ’ τη μία είναι μονότονος και από την άλλη πλευρά είναι ένας δυνατός σύμμαχος για ένα καλογυμνασμένο σώμα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και ο διάδρομος έχει τα μυστικά του, με πολλά είδη ασκήσεων που μπορούν να γίνουν καλύτερα ή πιο αποτελεσματικά πάνω στο διάδρομο γυμναστικής. Ωστόσο, η βασική του χρήση, δηλαδή το τρέξιμο έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ποια είναι αυτά;

1. Υπέρ: Το επίπεδο δυσκολίας του με το δρόμο είναι το ίδιο

Πολλοί υποθέτουν ότι το τρέξιμο έξω είναι πιο δύσκολο από ότι στο διάδρομο. Παρόλα αυτά, έρευνες δείχνουν ότι η ρύθμιση του διαδρόμου με κλίση μόλις 1% αντικατοπτρίζει με ακρίβεια το ίδιο ενεργειακό κόστος του οργανισμού από το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους.

2. Κατά: Μειώνει το έργο που επιτελούν πολλοί μυς

Η κίνηση της ζώνης στον διάδρομο τροφοδοτείται από ένα μοτέρ κι έτσι οι μηχανικές κινήσεις των μυών μας διαφέρουν σε σχέση με το τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο. Στην τελευταία περίπτωση όταν ολοκληρώνετε έναν διασκελισμό, σηκώνετε τα πόδια σας προς τα πίσω, σχεδόν σαν να κλοτσάτε. Αντίθετα στον διάδρομο, η αυτόματη κίνηση της ταινίας αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος αυτού του έργου από εσάς και συνεπώς μειώνει το έργο που εκτελούν οι οπίσθιοι μηριαίοι.

3. Υπέρ: Είναι πιο μαλακό για τις αρθρώσεις σας

Η ομαλή ζώνη του διαδρόμου είναι πιο “επιεικής” στα γόνατά σας από το σκληρό πεζοδρόμιο ή το ταρτάν. Το τρέξιμο σε διάδρομο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση καταπόνησης των αρθρώσεων και του σώματος γενικά, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν επιστρέφετε από τραυματισμό.

4. Κατά: Περιορίζεται η δεξιότητα σε ανώμαλες επιφάνειες

Παρά το γεγονός ότι ο διάδρομος είναι καλός για τις αρθρώσεις σας, δεν έχετε το πρόσθετο πλεονέκτημα της λειτουργίας σε ανώμαλο έδαφος. Ακόμη και αν το έδαφος έξω σας φαίνεται επίπεδο, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς οι μυς των ποδιών σας κάνουν συνεχώς μικρές προσαρμογές για να διατηρήσετε καλή ισορροπία στις μεταβαλλόμενες επιφάνειες. Αυτές οι προσαρμογές είναι πολύ σημαντικές για το συντονισμό και την ισορροπία σας!

Τip: Αν επιλέξετε το διάδρομο για την προπόνηση σας, μην ξεχνάτε το ζέσταμα! Πέντε με λεπτά είναι αρκετά για μία σωστή προθέρμανση πριν ανεβείτε στο διάδρομο.

 

Διαβάστε περισσότερα θέματα fitness στο mustonline.gr.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή