​Γιατί βρίσκουμε κάποιον ελκυστικό;

​Γιατί βρίσκουμε κάποιον ελκυστικό;

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν καταπιαστεί με το θέμα της έλξης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Είναι επιλογή; Είναι μοιραίο; Είναι συνδυασμός; Γιατί κάποιοι άνθρωποι μας ελκύουν περισσότερο ακόμα και αν εμφανισιακά δεν είναι τόσο ελκυστικοί; Είναι απλά θέμα «γούστου»; Τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα των ερευνών που καταπιάστηκαν με τη μελέτη της έλξης συνοψίζονται ως εξής:

  • Η έλξη δεν είναι μόνο σωματική. Ελκόμαστε από τους άλλους και ανάλογα με τις δεξιότητές τους και τις διαπροσωπικές τους συμπεριφορές.
  • Μερικές φορές αυτό που θα μας ελκύσει στον άλλον, είναι το ίδιο χαρακτηριστικό που τελικά θα αποτελέσει το λόγο για να τερματιστεί η σχέση. Για παράδειγμα το «διασκεδαστικός» μετατρέπεται σε «χαζός», το «δυνατός» σε «καταπιεστικός», το «αυθόρμητος» σε «απρόβλεπτος» και η λίστα συνεχίζεται. Η διαδικασία ορίζεται ως «μοιραία έλξη» και περιγράφει πως τα χαρακτηριστικά ή οι συμπεριφορές που κάποτε μας «τράβηξαν» στον σύντροφό μας, αργότερα μπορεί να μας απωθήσουν.
  • Η έλξη όμως είναι και σωματική αφού ακόμα και τα βρέφη προτιμούν να κοιτάζουν «όμορφους» ανθρώπους. Έρευνα έδειξε πως τα μωρά μένουν προσηλωμένα σε μια φωτογραφία για περισσότερο χρόνο, όταν απεικονίζει ελκυστικά πρόσωπα.
  • Τα αντίθετα δεν έλκονται. Στην πραγματικότητα η ομοιότητα είναι η κινητήριος δύναμη που φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Όσο πιο πολλά κοινά έχεις με τον άλλον (κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, θρησκεία, ενδιαφέροντα κλπ) τόσο πιο πιθανόν είναι να σε ελκύσει αλλά και να παραμείνεις μαζί του στη σχέση.
  • Οι άνθρωποι τείνουν να φλερτάρουν και να δημιουργούν σχέσεις με ανθρώπους που είναι εξίσου ελκυστικοί (με βάση την αξιολόγηση της εκάστοτε κοινωνίας). Το φαινόμενο περιγράφεται με τον όρο «Matching Hypothesis», που προέρχεται από την Κοινωνική Ψυχολογία, και αποτελεί μια από τις παλαιότερες υποθέσεις για τους λόγους που ελκόμαστε από τον σύντροφό μας.

 

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Μαρίνα Μόσχα. M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κηφισίας & Θερμοπυλών 2, Χαλάνδρι, Αθήνα

Τηλ: 210 77 89 890

www.askitis.gr

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας

Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00

Τηλ: 210 7.79.79.79

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή