Η ορμόνη της χαράς έχει όνομα και υπάρχουν τρόποι για να την ενισχύσουμε!

Η ορμόνη της χαράς έχει όνομα και υπάρχουν τρόποι για να την ενισχύσουμε!

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευτυχία δεν είναι άπιαστη και το γεγονός ότι η σεροτονίνη είναι η ορμόνη που μας δίνει χαμόγελο είναι κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρο. Στο νευρικό μας σύστημα, η σεροτονίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως νευροδιαβιβαστής στην ρύθμιση του θυμού, της επιθετικότητας, της θερμοκρασίας του σώματος, της ψυχικής μας διάθεσης και της όρεξης. Επιπλέον, η σεροτονίνη βρίσκεται εκτενώς στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα και φυλάσσεται κυρίως στα αιμοπετάλια του κυκλοφορικού συστήματος.

Η παραγωγή της αυξάνεται με την έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ τα πεδία στα οποία δραστηριοποιείται, της έχουν δώσει το παρατσούκλι της «χαρούμενης ορμόνης». Επίσης η παραγωγή της σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα της βιταμίνης Β6 και του αμινοξέος τρυπτοφάνη στον οργανισμό, οπότε, η χαμηλή λήψη αυτών των στοιχείων, ρίχνει αυτομάτως και τα επίπεδα της σεροτονίνης, με τα αντίστοιχα πάντα αποτελέσματα. Ας δούμε μια σειρά από φυσικούς τρόπους που μπορούν να εκτοξεύσουν άμεσα τα επίπεδα αυτού του νευροδιαβιβαστή:

  • Άσκηση

Κάθε φορά που αθλείστε, να θυμάστε ότι βοηθάτε τη σεροτονίνη σας να ανέβει λίγο περισσότερο. Η άσκηση μπορεί ακόμα και από μόνη της να διώξει τις τοξίνες και να κάνει το αίμα να κυκλοφορήσει πιο έντονα. Επιπλέον, τονώνει την αυτοπεποίθηση σας αλλά και την εικόνα του σώματος σας. Βρείτε τρόπους εκγύμνασης που σας αρέσουν και ξεκινήστε!

  • Βόλτα στον ήλιο

Η δράση του ήλιου στη διάθεση εξηγείται επιστημονικά και έχει να κάνει με την αυξημένη παραγωγή της σεροτονίνης, όταν κανείς έρχεται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Ντυθείτε καλά λοιπόν και ακόμα και αν κάνει κρύο, μην παραμελείτε την καθημερινή σας βόλτα στον ήλιο. Ένα ευχάριστο 20λεπτό περπάτημα είναι αρκετό!

  • Σωστή διατροφή

Διαβάστε παρακάτω για τις τροφές που μπορούν να αυξήσουν φυσικά τα επίπεδα σεροτονίνης. Μία από τις καλύτερες τροφές έχει αποδειχθεί ότι είναι τα καρύδια. Άλλα τρόφιμα που ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι ο ανανάς, τα δαμάσκηνα και οι μπανάνες. Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, οι πιπεριές, οι ντομάτες και τα πράσινα λαχανικά μπορούν να σου δώσουν μέσω της διατροφής τη βιταμίνη C που χρειάζεστε, εξίσου, για να χαμογελάτε πλατιά.

 

Περισσότερα tips υγείας και διατροφής στο mustonline.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή