Βιετνάμ: Σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά νόμος για περιορισμό της ελευθερίας στο διαδίκτυο

Βιετνάμ: Σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά νόμος για περιορισμό της ελευθερίας στο διαδίκτυο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Αυξάνονται και πληθύνονται» οι χώρες που θέτουν εμπόδια στην ελεύθερη λειτουργία του διαδικτύου, τόσο για τους χρήστες όσο και για τις τεχνολογικές εταιρείες, καθώς οι κυβερνήσεις τους ανησυχούν ότι η πολλή ελευθερία βλάπτει, με άλλα λόγια θα διευκολύνει τους αντιφρονούντες και θα υποσκάψει το (συνήθως μονοκομματικό και αυταρχικό) καθεστώς τους.

Το τελευταίο «κρούσμα» αφορά το Βιετνάμ, το οποίο από την πρώτη μέρα του 2019 έθεσε σε ισχύ μια νέα αυστηρή κυβερνο-νομοθεσία, η οποία απαιτεί από τις τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, να αφαιρούν άμεσα -μέσα σε μία μέρα το πολύ- το περιεχόμενο που οι κομμουνιστικές αρχές της χώρας ανακοινώνουν ότι θεωρούν αντίθετο με την πολιτική του κράτους και «τοξικό» για την κοινωνία.

Η νέα νομοθεσία, που είχε ψηφιστεί (με πλειοψηφία 91%) από το βιετναμέζικο κοινοβούλιο μέσα στο 2018 και από φέτος άρχισε πλέον να εφαρμόζεται, έχει ήδη επικριθεί από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που κατηγορούν το Βιετνάμ ότι μιμείται την αντίστοιχη διαδικτυακή πολιτική λογοκρισίας της Κίνας και καταπιέζει την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών.

«Με τις σαρωτικές εξουσίες που ο νόμος παραχωρεί στην κυβέρνηση για την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας, δεν απομένει πια ασφαλές μέρος στο Βιετνάμ όπου οι άνθρωποι να μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα», δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Με βάση τη νέα βιετναμέζικη νομοθεσία, εταιρείες όπως το Facebook και η Google υποχρεώνονται να παραδίδουν αμέσως όποια προσωπικά στοιχεία για τους χρήστες τους ζητηθούν από την κυβέρνηση, ενώ τις υποχρεώνει να ανοίξουν γραφείο αντιπροσωπείας στη χώρα, αν θέλουν να λειτουργούν σε αυτήν.

Το πανίσχυρο υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας έδωσε 12 μήνες περιθώριο στις τεχνολογικές εταιρείες στη χώρα για να συμμορφωθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή