ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ένα γρήγορο τεστ για να διαπιστώσει κάποιος αν είναι εθισμένος στο Διαδίκτυο

ena-grigoro-test-gia-na-diapistosei-kapoios-an-einai-ethismenos-sto-diadiktyo-2301630

Ένα γρήγορο τεστ για να διαπιστώσει κάποιος αν είναι εθισμένος στο διαδίκτυο παρουσίασε η Διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Δίκτυο 'Αλφα», Ελευθερία Σπυροπούλου,  με αφορμή  εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute), για την χρήση του ίντερνετ από τα παιδιά. 

Μάλιστα,συμφώνα  με τα αποτελέσματα έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, το 83% των παιδιών δήλωσε ότι μπαίνει στο Διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη των γονιών.  

Η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρέσβειρα για το ασφαλές Διαδίκτυο στην ΕΕ, Μαρία Σπυράκη, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, στην οποία συμμετείχαν 14.000 παιδιά, ηλικίας από 10 έως 17 ετών, από 400 δημόσια σχολεία. 

Σύμφωνα με αυτή, το 34% των παιδιών νιώθει ότι παραμελεί τις δυνατότητες και δραστηριότητές του για χάρη του Διαδικτύου, ενώ το 24% παραδέχεται ότι είτε αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού είτε δεν γνωρίζει αν έχει πρόβλημα εθισμού.

 «Το σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι οι γονείς "πετούν αετό", καθώς ποσοστό 83% των παιδιών δηλώνει ότι μπαίνει στο Διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη των γονιών» είπε η κ. Σπυράκη. Παράλληλα ανέφερε ότι ποσοστό 58% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι έμαθε μόνο του να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, ενώ 12% δηλώνει λίγο ή καθόλου ενημερωμένο γύρω από την ασφάλεια του Διαδικτύου και το υπόλοιπο 88% απλώς δεν έχει συνείδηση των κινδύνων και θεωρεί ότι βρίσκεται σε έναν κόσμο απολύτως προστατευμένο.

Μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής και πρέσβειρα για το ασφαλές διαδίκτυο στην ΕΕ, επισήμανε ότι το 14% των παιδιών μοιράζεται προσωπικό υλικό στο Διαδίκτυο, το 41% των παιδιών αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους, 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο Διαδίκτυο, το 70% ανοίγει προφίλ κάτω από τα 13 χρόνια ενώ το 61% των παιδιών -χωρίς καν να ψάξει- έχει συναντήσει ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

«Το διαδίκτυο είναι ο κατ' εξοχήν χώρος παρενόχλησης σε όλα τα παιδιά» ανέφερε και γνωστοποίησε ότι ποσοστό 66% αποκλείει εκείνον που το παρενοχλεί, 22% ενημερώνει κάποιον που εμπιστεύεται και 22% μιλάει στο δάσκαλο ή τη δασκάλα, τον καθηγητή ή την καθηγήτρια, τους γονείς, τους ψυχολόγους, τους καλύτερους φίλους. Σε περίπτωση, εξάλλου, παρενόχλησης ποσοστό 69% ανέφερε ότι θα ζητήσει βοήθεια από γονείς, 16% από κάποιο φίλο, 12% από κανέναν και 3% από κάποιον εκπαιδευτικό.

«Η ΕΕ κάνει μια μεγάλη καμπάνια με τον τίτλο "safer internet for you", απευθύνεται σε 30 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως σε παιδιά και προσφέρει τη δυνατότητα στους δασκάλους να μπουν στην πλατφόρμα που αφορά τα παιδιά και να πάρουν πληροφορίες και εργαλεία» σημείωσε η κ. Σπυράκη. Πρότεινε, τέλος, στους γονείς να βάζουν όρια στη χρήση του διαδικτύου και να χρησιμοποιούν φίλτρα που απαγορεύουν την πρόσβαση των παιδιών σε ακραίες καταστάσεις και στους δασκάλους να διοργανώνουν ανά δεκαπενθήμερο μια ανοιχτή συζήτηση για το ποια εργαλεία μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο.

Η κυρία Σπυροπούλου κάλεσε τα παιδιά (αλλά και τους ενήλικες) να απαντήσουν αν συμφωνούν με κάποια από τα παρακάτω, λέγοντας ότι αν αυτό ισχύει, μπορεί να είναι ενδεικτικό ότι είναι εθισμένα:

-Είναι συνέχεια στο μυαλό μου το πότε θα μπω στο Διαδίκτυο

-Χρειάζομαι όλο και περισσότερο να είμαι συνδεδεμένος

-Έχω προσπαθήσει να διακόψω τη χρήση Διαδικτύου αλλά δεν τα έχω καταφέρει

– Μελαγχολώ όταν προσπαθώ να μειώσω το χρόνο στο Ιντερνετ ή όταν δεν μπορώ να μπω

– Δεν μπορώ χωρίς αυτό

– Παραμελώ τις σχολικές υποχρεώσεις, χόμπι ή σχέσεις

– Χάνω την αίσθηση του χρόνου όταν είμαι μέσα

– Λέω ψέματα στους δικούς μου ανθρώπους για το πόσο χρόνο ξοδεύω ή τι ακριβώς κάνω

– Το να είμαι μέσα με βοηθά να ξεχνάω τα προβλήματά μου

– Νιώθω άσχημα μερικές φορές αλλά δεν μπορώ να το περιορίσω

– Χάνω ώρες από τον ύπνο μου

– Ξεχνώ να φάω ή τρώω υπερβολικά

– Παραμελώ την προσωπική μου υγιεινή

– Πονάει το κεφάλι μου, τα μάτια μου, η πλάτη μου, ο λαιμός μου, έχω επιπτώσεις και στο σώμα

– Αρνούμαι το πρόβλημα παρότι καταλαβαίνω ότι έχει συνέπειες. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ