Google και Huawei «πρωταγωνιστές» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Google και Huawei «πρωταγωνιστές» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Google απέκλεισε τη Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, ενώ παράλληλα τα νέα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα της κινεζικής εταιρείας θα χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.

Οι περιορισμοί, που συνιστούν άλλο ένα πλήγμα για τη Huawei, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής smartphones στον κόσμο, μετά τη Samsung, έρχονται μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να προσθέσει την προηγούμενη εβδομάδα την κινεζική εταιρεία στον κατάλογο των εταιρειών με τις οποίες αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να συναλλάσσονται, εκτός και αν έχουν ειδική άδεια.

Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με τον νέο κανονισμό, αναστέλλοντας τις συναλλαγές, οι οποίες απαιτούν τη μεταφορά υλικού, λογισμικού και τεχνικών υπηρεσιών, πέρα από εκείνες που είναι διαθέσιμες μέσω άδειας ανοιχτού λογισμικού (όμως τα Google Play, Gmail, Chrome, YouTube, Google Maps κ.α. δεν καλύπτονται, καθώς απαιτούν εμπορική συμφωνία με τη Google) με την κινεζική εταιρεία.

H Huawei θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το λογισμικό της αμερικανικής εταιρείας, αλλά μετά την απόφαση, οι χρήστες των νέων συσκευών της δεν θα μπορούν να έχουν στη διάθεση τους αναβαθμίσεις ασφαλείας και τεχνική υποστήριξη του λογισμικού. Οι υπάρχοντες χρήστες των Huawei smartphones θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να «κατεβάζουν» αναβαθμίσεις των εφαρμογών της Google μέσω Google Play, αλλά όταν η Google κυκλοφορήσει τη νέα έκδοση του Android (την οποία ετοιμάζει), η Huawei δεν θα επιτρέπεται να προσφέρει την αναβάθμιση στις συσκευές της, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters.

Η κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να προσφέρει αναβαθμίσεις ασφάλειας και υπηρεσίες για τα smartphones και τα tablets μετά τον αποκλεισμό που ανακοίνωσε η Google. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τι θα συμβεί με τα τηλέφωνα που θα πουλήσει στο μέλλον, που είναι πιθανό να μην έχουν πρόσβαση στις δημοφιλείς υπηρεσίες της Google.

«Η Huawei θα συνεχίσει να προσφέρει αναβαθμίσεις ασφαλείας και υπηρεσίες after-sales σε όλα τα υφιστάμενα προϊόντα smartphone και tablet Huawei και Honor, καλύπτοντας αυτά που έχουν πουληθεί και που είναι παγκοσμίως σε στοκ», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας μέσω email.

«Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο λειτουργικό οικοσύστημα, προκειμένου να παράσχουμε την καλύτερη εμπειρία για όλους τους χρήστες παγκοσμίως», προσθέτει.

Οι συσκευές της Huawei στην κινεζική αγορά της δεν έχουν εφαρμογές της Google, αλλά η κίνηση αναμένεται να πλήξει σημαντικά την εταιρεία στις αγορές εκτός Κίνας.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, αναμένεται να ωθήσει την Huawei να επιταχύνει την ανάπτυξη δικού της λειτουργικού συστήματος, καθώς και κινητών εφαρμογών, ώστε να μην εξαρτάται από τρίτους.

Σχεδόν τα μισά εκ των 208 εκατ. τηλεφώνων Huawei που διατέθηκαν στην αγορά το 2018 κατευθύνθηκαν εκτός της ηπειρωτικής Κίνας και η Ευρώπη είναι η σημαντικότερη αγορά του εξωτερικού, όπου οι συσκευές της κατέχουν αυτή τη στιγμή μερίδιο αγοράς 29%, σύμφωνα με την εταιρία τεχνολογικών ερευνών IDC.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή