«Αθώο» το Facebook για το δημοψήφισμα

«Αθώο» το Facebook για το δημοψήφισμα

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Απολύτως κανένα στοιχείο» δεν υπάρχει που να ενισχύει τη θεωρία πως μεγάλες δυνάμεις του εξωτερικού, όπως η Ρωσία, αξιοποίησαν το Facebook για να θέσουν στο στόχαστρό τους χρήστες και να επηρεάσουν την ψήφο των Βρετανών για το Brexit, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του κοινωνικού δικτύου. Ο Νικ Κλεγκ, υπεύθυνος διεθνών υποθέσεων του Facebook και πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, είπε ότι το δίκτυο πραγματοποίησε δύο πλήρεις αναλύσεις των δεδομένων του για την προεκλογική περίοδο πριν από το δημοψήφισμα του 2016 και δεν εντόπισε κάποιο στοιχείο αξιοσημείωτης προσπάθειας επιρροής του αποτελέσματος από εξωτερικές δυνάμεις.

Οι αντίπαλοι της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχουν επανειλημμένα θέσει ερωτήματα για τον ρόλο του Κρεμλίνου στο δημοψήφισμα, μέσω της προώθησης άρθρων στο Διαδίκτυο με θέματα όπως το μεταναστευτικό, σε μία προσπάθεια να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Η Βρετανία δεν έχει εντοπίσει στοιχεία για τέτοια προσπάθεια, ενώ η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά ότι προέβη σε τέτοια πρωτοβουλία.

Ο Κλεγκ είπε ότι οι ρίζες του βρετανικού ευρωσκεπτικισμού υπήρχαν πολύ πριν από τη δημιουργία του Facebook. Το ρόλο της βρετανικής εταιρείας συλλογής δεδομένων Cambridge Analytica το 2016 έχουν υπογραμμίσει πολλοί αναλυτές, σχετικά με την «άντληση» δεδομένων από εκατομμύρια χρήστες του Facebook χωρίς την άδειά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή