Μπετόβεν στο σαλόνι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποτε είχαν ρωτήσει έναν μουσικό τι θα έπαιρνε μαζί του σε ένα έρημο νησί, και εκείνος, μεταξύ άλλων, είχε πει τις σουίτες για τσέλο του Μπαχ. Γραμμένες μεταξύ του 1717 και του 1723, οι έξι σουίτες που έγραψε ο σπουδαίος συνθέτης για τον βαθύ ήχο του τσέλου είναι από τις πιο γνωστές και πολυπαιγμένες μελωδίες που μπορείτε να ακούσετε εν αφθονία στο YouTube.

Αυτό όμως μάλλον το ξέρετε, όπως σίγουρα γνωρίζετε ότι στο YouTube κυκλοφορούν αρκετές συναυλίες και πολύ καλό υλικό στα επίσημα κανάλια καλλιτεχνών και συγκροτημάτων.

Αυτό που ίσως αξίζει να ψάξετε αυτές τις μέρες είναι οι on-demand συναυλίες κλασικής μουσικής που προσφέρουν μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες και, χωρίς να χρειαστεί να φορέσετε τα κυριακάτικά σας, μπορείτε να δείτε τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν ή τον σερ Σάιμον Ρατλ κατευθείαν από το σαλόνι σας.

Η Φιλαρμονική του Βερολίνου πρωτοπορεί εδώ και αρκετά χρόνια και προσφέρει μέσα από το Digital Concert Hall πρόσβαση σε μεγάλες συναυλίες της, με ήχο και εικόνα υψηλής ποιότητας. Το αρχείο της ορχήστρας είναι πλούσιο και μπορείτε να βρείτε συναυλίες από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και σήμερα ή να διαλέξετε ανάλογα με τον αγαπημένο σας μαέστρο, σολίστα, είδος ή εποχή. Υπάρχει και λίστα με δωρεάν πρόσβαση σε συναυλίες.

Ψηφιακή πρόσβαση στις συναυλίες της προσφέρει και η Συμφωνική Ορχήστρα του Ντιτρόιτ. Στην ιστοσελίδα της ορχήστρας μπορείτε να δείτε συναυλίες από το 2016, συνεντεύξεις με μαέστρους και σολίστες αλλά και εκπαιδευτικές συναυλίες για παιδιά.

Βέβαια, το Netflix της κλασικής μουσικής είναι το medici.tv. Μπορεί τώρα οι ζωντανές μεταδόσεις να έχουν περιοριστεί, αλλά μπορείτε να βρείτε πάνω από 2.000 προγράμματα που περιλαμβάνουν συναυλίες, όπερες, μπαλέτο, ντοκιμαντέρ και masterclasses από τους κορυφαίους του χώρου. Ανάμεσα στον Κλάουντιο Αμπάντο, τη Μάρτα Αργκεριχ, τον Ζούμπιν Μέτα, θα βρείτε και δύο συναυλίες της Μαρίας Κάλλας.

Αν τώρα προτιμάτε να ξεκουράσετε το μάτι και να χαλαρώστε δι’ ακοής, συντονιστείτε στο πάντα ενημερωμένο και αξιόλογο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή