«Κινηματογραφοθεραπεία», επιστήμη και Διαδίκτυο

«Κινηματογραφοθεραπεία», επιστήμη και Διαδίκτυο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολοι οι φοιτητές της Ιατρικής όταν ανοίγουν το βιβλίο της παθολογίας και διαβάζουν για τις ασθένειες νιώθουν ότι έχουν όλα τα συμπτώματα», μας λέει γελώντας ο φοιτητής Ιατρικής στο ΑΠΘ Οδυσσέας Λομβαρδέας, προσπαθώντας να ερμηνεύσει τη μεγάλη επιτυχία της ταινίας «Contagion», που αρκετοί έσπευσαν να δουν τις πρώτες ημέρες του κορωνοϊού. «Προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα για κάτι που μας απασχολεί ακόμη και μέσα από τις ταινίες, και αυτό μπορεί να είναι θεραπευτικό, αρκεί να μην το παρακάνουμε», προσθέτει.

Για τη θεραπευτική πτυχή της τέχνης και ιδιαίτερα του κινηματογράφου θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα ο κ. Λομβαρδέας στο διαδικτυακό –λόγω της πανδημίας– Hall of Famelab που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο. Ο διαγωνισμός υποστηρίζει την επικοινωνία της επιστημονικής έρευνας και οι συμμετέχοντες προσπαθούν να μεταφέρουν ένα καθαρά επιστημονικό θέμα στο κοινό με χιουμοριστικό, εύληπτο και κατανοητό τρόπο μέσα σε τρία λεπτά. Υπό κανονικές συνθήκες, το Hall of Famelab θα γινόταν με ζωντανό κοινό και ο νικητής θα ταξίδευε στον διεθνή διαγωνισμό του Λονδίνου. Τώρα, πέντε φιναλίστ παλαιότερων διαγωνισμών (Ερμής Ζαχαρόπουλος, Βάσια Αλετρά, Αντωνία Καραμολέγκου, Οδυσσέας Λομβαρδέας και Ανδριάννα Θεοχάρη) θα κάνουν μια επίδειξη από το σπίτι τους για όσους παρακολουθούν τις δράσεις του Βρετανικού Συμβουλίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Βρετανικό Συμβούλιο είναι από τους οργανισμούς που προσπαθούν να μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς τους στο Διαδίκτυο –όσο αυτό είναι δυνατόν– και αυτό προκειμένου να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των μαθητών και των καθηγητών του αυτή την περίοδο. Την περασμένη Τετάρτη, οι ολυμπιονίκες αθλητές του πόλο και του χάντμπολ, Εύη Μωραϊτίδου και Δημήτρης Καφφάτος, μίλησαν για την καθημερινότητά τους και πρότειναν ασκήσεις για το σπίτι (το βίντεο είναι ανοιχτό και διαθέσιμο), ενώ μετά τις διακοπές του Πάσχα το Βρετανικό Συμβούλιο θα διοργανώσει πιο ειδικές συζητήσεις για το θέμα του κορωνοϊού με Ελληνες και ξένους ειδικούς, αλλά και πιο ανάλαφρες γύρω από επιστημονικά θέματα, τον κινηματογράφο και τον αθλητισμό.

Σήμερα, πάντως, ο Οδυσσέας Λομβαρδέας από το πατρικό του στην Ξάνθη θα κάνει μια εισαγωγή στην «κινηματογραφοθεραπεία», ξεκινώντας από τo θρίλερ «Σιωπηλός μάρτυρας» (Rear window) του Αλφρεντ Χίτσκοκ στη σελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου στο Facebook, στις 7 μ.μ. Για να θυμηθούμε πώς αντιμετώπισε ο Τζέιμς Στιούαρτ τον δικό του εγκλεισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή