«Έξυπνο» ύφασμα μετρά τις επιδόσεις στη γυμναστική και «καταλαβαίνει» τα εμφράγματα

«Έξυπνο» ύφασμα μετρά τις επιδόσεις στη γυμναστική και «καταλαβαίνει» τα εμφράγματα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα «έξυπνο» ύφασμα με ενσωματωμένους βιοαισθητήρες παρουσίασε μια γαλλική κοινοπραξία στο συνέδριο Ψηφιακής Υγείας που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας.

Με επικεφαλής την εταιρεία Cityzen Sciences, η κοινοπραξία ονομάζει το ύφασμα «Smart Sensing» και υποστηρίζει πως καταγράφει όλες τις παραμέτρους που θα ήθελε κανείς να γνωρίζει όταν αθλείται – όπως τη θερμοκρασία του σώματός του ή τους σφυγμούς, την απόσταση που διάνυσε, ακόμη και τη γεωγραφική του θέση.

Από το ύφασμα μπορεί να κατασκευασθούν γάντια, Τ-shirt ή παντελόνια, τα οποία θα δείχνουν σε αυτόν που τα φορά πότε έχει κουραστεί και πρέπει να κάνει διάλειμμα στη γυμναστική του. Τα ρούχα όμως θα είναι χρήσιμα και σε ανθρώπους που δεν αθλούνται. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους δημιουργούς του «Smart Sensing», από την ανάλυση των σφυγμών το υλικό μπορεί να αναγνωρίζει τα πρώιμα «σημάδια» που δίνει η καρδιά, αρκετό καιρό πριν από το έμφραγμα.

Στο συνέδριο, η κοινοπραξία παρουσίασε ένα πρωτότυπο t-shirt ραμμένο από το «Smart Sensing», το οποίο πήρε και το πρώτο βραβείο καινοτομίας. Κατά την επίδειξή του, τα δεδομένα από τους αισθητήρες στο Τ-shirt μεταφέρονταν σε μια μικρή συσκευή, που ήταν κρυμμένη πίσω από την ετικέτα του ρούχου.

Εκτός από την μπαταρία, στη συσκευή υπήρχε και ένας πομπός ο οποίος μετέδιδε τις μετρήσεις ασύρματα και σε πραγματικό χρόνο στο smartphone του χρήστη. Εκεί, μια εφαρμογή αναλάμβανε να τις επεξεργαστεί, εμφανίζοντας στην οθόνη του κινητού τις πληροφορίες που προέκυπταν από την ανάλυση.

Οι εκπρόσωποι της Cityzen Sciences δήλωσαν πως τα πρώτα ρούχα από το «έξυπνο» ύφασμα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μέχρι το τέλος του 2014. Το «Smart Sensing» θα κοστίζει το πολύ 30% ακριβότερα από τα συμβατικά υφάσματα, ενώ είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να μην καταστρέφεται με το πλύσιμο στο πλυντήριο ή το σιδέρωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή