Με «έρευνα» που προβλέπει… λουκέτο στο Princeton απαντά το Facebook στη μελέτη για ερήμωσή του

Με «έρευνα» που προβλέπει… λουκέτο στο Princeton απαντά το Facebook στη μελέτη για ερήμωσή του

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκωπτική διάθεση απάντησε το Facebook στην έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου Princeton, η οποία συμπέραινε πως μέχρι το 2017 θα έχει χάσει το 80% των χρηστών του. Έτσι, όπως οι επιστήμονες προσομοίωσαν τη διάδοση του κοινωνικού δικτύου με μολυσματική ασθένεια, το Facebook αξιοποίησε την ίδια προσέγγιση για να «μελετήσει» την απήχηση του αμερικανικού πανεπιστημίου. «Μελέτη» που κατέληξε στο συμπέρασμα πως το ίδρυμα θα κλείσει το 2021, καθώς δεν θα έχει πλέον φοιτητές.

Η μελέτη των John Cannarella και Joshua Spechler του Princeton βασίστηκε σε δεδομένα της υπηρεσίας Google Trends τόσο για το Facebook όσο και για το MySpace ώστε, με δεδομένη την ατυχή κατάληξη του δεύτερου, να προβλέψει τη… μοίρα του πρώτου. Το κοινωνικό δίκτυο επιστράτευσε ανάλογα δεδομένα (όπως το Google Trends και τα like σε σελίδες που αφορούν το πανεπιστήμιο), συμπεραίνοντας πως η δημοφιλία του Princeton παρουσιάζει κάμψη τα τελευταία χρόνια, προς όφελος άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, με συνέπεια σε επτά χρόνια να βάλει «λουκέτο».

Η έρευνα έκανε κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που ακόμη δεν έχει πάρει το «πράσινο φως» από τους επιστημονικούς κριτές του περιοδικού στο οποίο έχει υποβληθεί για δημοσίευση. Μέχρι σήμερα, οι συντάκτες της είχαν προσπαθήσει να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αρνούμενοι τις αμέτρητες κρούσεις για συνεντεύξεις που δέχθηκαν από τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Πάντως, και πριν από τη «μελέτη» του Facebook, αρκετά μίντια είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο η «ζωή» ενός κοινωνικού δικτύου ακολουθεί την ίδια πορεία με μια λοιμώδη νόσο, η οποία αφού καταλήξει σε επιδημία με τη συνεχή εξάπλωσή της, αρχίζει να περιορίζεται μέχρι να εξαφανισθεί τελείως. Έτσι κι αλλιώς, σημείωνε ο Guardian, στις 10 Φεβρουαρίου το Facebook κλείνει τα 10 του χρόνια, αποδεικνύοντας ήδη ότι είναι μακροβιότερο από το Myspace. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή