ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί μπαίνει στο στόχαστρο της Ε.Ε. το Instagram

Γιατί μπαίνει στο στόχαστρο της Ε.Ε. το Instagram

Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών έχουν μπει οι πρακτικές του Instagram στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων παιδιών.

Το Facebook, μητρική της δημοφιλούς πλατφόρμας, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπο με τεράστιο πρόστιμο σε περίπτωση που κριθεί ότι έχει παραβεί τους κανονισμούς προστασίας της ιδιωτικότητας. 

Η έρευνα της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) άνοιξε ύστερα από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες το Instagram έδωσε τη δυνατότητα τουλάχιστον σε 60 εκατομμύρια χρήστες ηλικίας κάτω των 18 ετών να αλλάξουν εύκολα το προφίλ τους σε επιχειρηματικό λογαριασμό, με αποτέλεσμα τα προσωπικά τους δεδομένα να γίνουν ορατά από όλους. 

Καθώς αρκετές αμερικανικές τεχνολογικές επιχειρήσεις έχουν τα ευρωπαϊκά τους κεντρικά γραφεία στην Ιρλανδία, η DPC είναι η ηγέτιδα ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε. στο πλαίσιο του κανονισμού GDPR, που τέθηκε σε ισχύ το 2018. Η DPC είναι αρμόδια για την προστασία της online ιδιωτικότητας και έχει την εξουσία να επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα. 

Η αρχή εξετάζει κατά πόσο το Facebook έχει τη νομική βάση για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων παιδιών και εάν έχει επαρκείς περιορισμούς για τη χρήση του Instagram από παιδιά. Το κατώτερο όριο ηλικίας για να ανοίξει κάποιος λογαριασμό Instagram είναι τα 13 έτη. 

Πηγή: BBC