Ρομπότ στην υπηρεσία των αμπελουργών

Ρομπότ στην υπηρεσία των αμπελουργών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δουλειά στα αμπέλια είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική, με τους αμπελουργούς να δίνουν κομμάτι της ζωής τους και να χρησιμοποιούν γνώση και εμπειρία αιώνων. Ερευνητικό πρόγραμμα στοχεύει να δημιουργήσει πιλοτικά έναν σύμμαχο στην προσπάθειά τους. Πρόκειται για ένα ειδικό ρομπότ που θα κινείται με αυτονομία μέσα στο χωράφι και ανάμεσα στα κλήματα, επιλέγοντας να τρυγά αποκλειστικά σταφύλια υψηλής ποιότητας, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του κρασιού ή των επιτραπέζιων σταφυλιών. 

«Το ίδιο ρομπότ θα κάνει καθημερινά τις περιπολίες του τρυγώντας σταφύλια και σε άλλες περιόδους θα κόβει άρρωστους καρπούς ή θα βοηθάει τον αμπελουργό σε άλλες εργασίες», μας λέει η Ζωή Δουλγέρη, συντονίστρια του έργου και καθηγήτρια Ρομποτικής του εργαστηρίου αυτοματοποίησης και ρομποτικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ. Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο ονομάζεται Bacchus και έχει στόχο να αναπτύξει ένα καινοτόμο ρομποτικό σύστημα εξοπλισμένο με τα κατάλληλα αισθητήρια και με νέες μεθόδους ευφυούς ελέγχου, τεχνητής όρασης και μηχανικής μάθησης.

«Σήμερα οι αμπελουργοί όταν θέλουν να ελέγξουν την ωριμότητα των σταφυλιών, έτσι ώστε να προχωρήσουν στη συλλογή στην καλύτερη εποχή, στέλνουν δείγματα στο εργαστήριο για να μετρήσουν τα επίπεδα των ζαχάρων και άλλα στοιχεία. Φιλοδοξούμε αυτή η διαδικασία να γίνεται πλέον στο χωράφι με τη χρήση του ρομπότ», εξηγεί στην «Κ» η κ. Δουλγέρη. Συγκεκριμένα, «οι υπερφασματικές κάμερες που θα εξοπλίζουν το ρομποτικό σύστημα θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να αξιολογούν κάθε καρπό και να αποφασίζει αν πρέπει να τον συλλέξει. Με την τρέχουσα πρακτική επιλέγονται οι ημέρες του τρύγου, χωρίς όμως όλα τα σταφύλια να έχουν ωριμάσει στο επίπεδο εκείνο που εξασφαλίζει την υψηλότερη ποιότητα», συμπληρώνει.
Τα εργαστήρια αυτοματοποίησης και ρομποτικής του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ και τηλεπισκόπησης, φασματοσκοπίας και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ έχουν εξελίξει την τεχνολογία της εξέτασης και αναγνώρισης του καρπού μέσω υπερφασματικών καμερών, με τη διαδικασία της τεχνητής μάθησης, ενώ έχουν προχωρήσει ήδη και σε σχετικές δημοσιεύσεις.  

Το αυτοκινούμενο ρομπότ κατασκευάστηκε από την ισπανική εταιρεία Robotnik Automation, έχει ελεγχθεί για κίνηση μέσα στο χωράφι και αναμένεται σύντομα στην Ελλάδα για να δοκιμαστεί το λογισμικό που θα το κάνει λειτουργικό. «Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς το σταφύλι είναι ευαίσθητο. Οχι μόνο δεν πρέπει να τραυματιστεί το κοτσάνι, αλλά ούτε ο καρπός, καθώς ο χυμός του προκαλεί ανεπιθύμητες οξειδώσεις, αν πέσει σε άλλα σταφύλια», σημειώνει η συντονίστρια του προγράμματος. «Επιλέξαμε τον αμπελώνα, καθώς είναι μια καλλιέργεια ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση και μπορεί να παράξει υψηλής αξίας προϊόντα. Σκοπεύουμε σε ένα ρομπότ χρήσιμο και σε άλλες καλλιέργειες», προσθέτει.  Στο έργο Bacchus συμμετέχουν το εργαστήριο αυτοματοποίησης και ρομποτικής του ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ, το εργαστήριο τηλεπισκόπησης, φασματοσκοπίας και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, το ΕΚΕΤΑ, το κτήμα Γεροβασιλείου, τα Πανεπιστήμια University of Lincoln (Ηνωμένο Βασίλειο) και Universita Degli Studi di Torino (Ιταλία) και οι εταιρείες Robotnik Automation (Ισπανία) και Saga Robotics (Νορβηγία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή