Πόσα spam email λάβατε σήμερα; Για όλα φταίει αυτός ο άνθρωπος

Πόσα spam email λάβατε σήμερα; Για όλα φταίει αυτός ο άνθρωπος

Αυτό που σήμερα είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα στο ίντερνετ, φάνηκε στον Gary Thuerk σαν μια καλή ιδέα πριν από 44 χρόνια

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

3 Μαΐου 1978 

Σήμερα, τα spam emails μοιάζουν με ένα αναγκαίο κακό της ψηφιακής εποχής: Όλοι θεωρούμε αυτονόητο ότι ο φάκελος των junk στον λογαριασμό του email μας θα είναι γεμάτος με διαφημίσεις για προϊόντα που δεν θέλουμε να αγοράσουμε, ακατάλληλες προτάσεις, ανορθόγραφες προσπάθειες απατεώνων να αποσπάσουν τον κωδικό του web banking μας και ίσως προτάσεις γάμου από Νιγηριανούς πρίγκιπες. 

Αυτό που σήμερα είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα στο ίντερνετ, φάνηκε στον Gary Thuerk σαν μια καλή ιδέα πριν από 44 χρόνια. 

Στέλεχος του marketing σε μια τεχνολογική εταιρεία, ο Thuerk έστειλε το πρώτο μαζικό διαφημιστικό e-mail το 1978 πολύ πριν αυτού του είδους τα μηνύματα ονομαστούν junk, και έμεινε στην ιστορία σαν ο «πατέρας του spam». 

«Ήξερα ότι το παρατραβούσα», θα ομολογούσε εκ των υστέρων ο Thuerk. Όμως ήταν μια εποχή πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Το ίντερνετ δεν υπήρχε ακόμα και οι περισσότεροι Αμερικανοί θα έκαναν άλλα 20 χρόνια για να αποκτήσουν την πρώτη τους διεύθυνση email. 

«Ήθελα να έχω πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να τους ενημερώσω για το νέο μας προϊόν. Θα κυκλοφορούσε στις 20 Δεκεμβρίου εκείνου του χρόνου και δεν θέλαμε να στείλουμε προσκλήσεις», εξηγούσε ο Thuerk. 

Εσείς πόσα spam email λάβατε σήμερα; Για όλα φταίει αυτός ο άνθρωπος-1

Έτσι, το στέλεχος της Digital Equipment Corp. έστειλε email σε 400 άτομα μέσω του Arpanet, ενός δικτύου που θεωρείται ο προκάτοχος του ίντερνετ, ενημερώνοντάς τους για την παρουσίαση του προϊόντος που θα έκανε η εταιρεία. 

Και αυτό το πρώτο spam δούλεψε! Η Digital Equipment Corp κέρδισε τελικά παραγγελίες ύψους 14 εκατ. δολαρίων. 

Βέβαια, οι αρνητικές αντιδράσεις δεν έλειψαν. «Τα παράπονα άρχισαν να έρχονται σχεδόν αμέσως», θυμάται ο Thuerk. «Το καλύτερο παράπονο ήρθε από έναν τύπο στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ο οποίος είπε πως όταν έφτασε στο γραφείο του το πρωί, δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του γιατί το spam είχε πιάσει όλο τον χώρο στον σκληρό δίσκο». 

Μερικές ημέρες μετά την αποστολή του email, εκπρόσωπος του Arpanet του τηλεφώνησε και δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος. «Με έβαλε να υποσχεθώ ότι δεν θα το ξανακάνω», παραδέχθηκε ο «πατέρας του spam». 

Ο ίδιος, πάντως, προτιμά έναν άλλο τίτλο. «Θεωρώ τον εαυτό μου τον πατέρα του e-marketing. Υπάρχει διαφορά», λέει. 

Και σίγουρα, εκείνη την ημέρα δεν φανταζόταν ότι θα άλλαζε τον κόσμο της πληροφορικής, όχι κατ΄ ανάγκη προς το καλύτερο. 

Τα νούμερα δείχνουν ότι το 85% των emails που στέλνονται σήμερα είναι spam. Όμως ο Thuerk δεν πιστεύει ότι φταίει εκείνος. «Κανείς δεν κατηγορεί τους αδερφούς Wright για κάθε πρόβλημα στα αεροπλάνα», εξηγεί. 

Ο ίδιος, πάντως, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κρύβεται από τους spammers. Δεν δημοσιεύει τη διεύθυνση του email του και χρησιμοποιεί έναν ισχυρό spam blocker. 

Κανείς δεν ξεφεύγει από τα spam emails 

  • 22,43 δισεκατομμύρια κανονικά email αποστέλλονται μέσω του ίντερνετ καθημερινά.
  • 85% των emails ή 122,33 δισ. emails την ημέρα είναι spam. Πάντως, ο αριθμός τους μειώνεται, καθώς τον  Ιούνιο του 2020 ήταν 316,4 δισεκατομμύρια την ημέρα.
  • 36% των spam emails είναι διαφημιστικά.
  • Το 31,7% των spam emails είναι ακατάλληλου περιεχομένου.
  • Για κάθε 12.500.000 emails που στέλνουν, οι spammers παίρνουν μία απάντηση.
  • Τα spam emails κοστίζουν στις επιχειρήσεις 20,5 δισ. δολάρια κάθε χρόνο. 

Πηγή: Moneyreview.gr

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή