Τίτλοι τέλους για τον Internet Explorer, τον browser που «αγαπούσαμε να μισούμε»

Τίτλοι τέλους για τον Internet Explorer, τον browser που «αγαπούσαμε να μισούμε»

Ο browser της Microsoft που όλοι χρησιμοποιούσαμε «για να κατεβάζουμε άλλους browsers» ρίχνει αυλαία, μετά από σχεδόν 27 χρόνια

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποτε, ο Internet Explorer αποτελούσε σχεδόν μονόδρομο για τις περιηγήσεις στο διαδίκτυο. Ήταν η εποχή που οι οθόνες των υπολογιστών έμοιαζαν με μεγάλα κουτιά, τα ποντίκια είχαν μπίλια, το λογισμικό ήταν κατά βάση Windows ‘95 και για να πληκτρολογήσουμε www., έπρεπε πρώτα να βεβαιωθούμε πως κάποιος δεν μιλάει στο σταθερό τηλέφωνο. 

Ο Internet Explorer, που «βγήκε στον αέρα» από την Microsoft για πρώτη φορά στις 16 Αυγούστου του 1995, έχασε σταδιακά την πρωτοκαθεδρία του ανάμεσα στα προγράμματα περιήγησης, με τον Chrome της Google και τον Firefox της Mozilla να γίνονται τα πιο δημοφιλή ανάμεσα στους χρήστες των Windows -ο πρώτος έκανε ντεμπούτο το 2008 και ο δεύτερος το 2004. 

Τίτλοι τέλους για τον Internet Explorer, τον browser που «αγαπούσαμε να μισούμε»-1
Ήταν η εποχή που τα παράθυρα των Windows είχαν αυτή την όψη, που ο Internet Explorer ήταν το δεξί χέρι κάθε χρήστη. Φωτ.: Shutterstock

Με τα χρόνια, ο Internet Explorer γνώρισε αλλιώς την «δόξα», μιας και μετατράπηκε σε πηγή άπειρων memes και αστείων -όποιος είναι αργός ή καθυστερεί να δει κάποια είδηση παρομοιάζεται ακόμη με τον Internet Explorer, ενώ, ο browser έλαβε στα διαδικτυακά και μη πηγαδάκια τον χαρακτηρισμό του «καλύτερου browser για να κατεβάσεις έναν άλλο browser». 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MyComputerCareer (@mycomputercareer)

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yeetus The Fetus (@yheet.mp4)

Ήδη από το 2015, η Microsoft λάνσαρε έναν ακόμα browser, τον Microsoft Edge. Μάλιστα, όσοι έχουν αγοράσει πρόσφατα νέο υπολογιστή ή λαπ τοπ ή απλά, έχουν Windows 10 ή Windows 11, θα έχουν δει κάπου το εικονίδιο με το κύμα του Microsoft Edge, μιας και βρίσκεται εγκατεστημένος ως βασικός περιηγητής του συστήματος. 

Μετά από σχεδόν 27 χρόνια και μετά την παράλληλη συνύπαρξη με το «αδερφάκι» Microsoft Edge, ήρθε η στιγμή για τον Internet Explorer να ρίξει και επίσημα αυλαία, μιας και η 15η Ιουνίου ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας του. 

Η ανακοίνωση της κατάργησης του Internet Explorer είχε γίνει ήδη από την Microsoft από τον Μάιο του 2021.

Εκείνοι οι λίγοι οι οποίοι επέμεναν να χρησιμοποιούν ως τώρα τον browser, ανοίγοντας από σήμερα τον υπολογιστή τους, θα οδηγηθούν απευθείας στον Microsoft Edge. «Όχι μόνο ο Microsoft Edge προσφέρει γρηγορότερη, πιο ασφαλή και πιο μοντέρνα εμπειρία περιήγησης από τον Internet Explorer, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό θέμα: να έχει συμβατότητα με παλαιότερες, κληροδοτούμενου συστήματος ιστοσελίδες», έχει γράψει σε σχετικό της κείμενο η Microsoft. 

Τίτλοι τέλους για τον Internet Explorer, τον browser που «αγαπούσαμε να μισούμε»-2
O Microsoft Edge παίρνει και επίσημα πλέον τα ηνία από τον nternet Explorer ως ο default browser των Windows. Φωτ.: Shutterstock

O Microsoft Edge, σε αντίθεση με την επίδοση του προκατόχου του τα τελευταία αρκετά χρόνια, κατέχει το δικό του μερίδιο προτίμησης ανάμεσα στους χρήστες. 

Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα της Statcounter, ο Microsoft Edge είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής browser σε desktop χρήση με 10% των χρηστών να τον προτιμούν -την στιγμή που το 66% των χρηστών επιλέγουν τον Chrome. Όσον αφορά την mobile και tablet χρήση, εκεί ο browser της Microsoft πέφτει στο 4%.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mashable (@mashable)

Όσον αφορά τον Internet Explorer, ακόμα κι αν οι περισσότεροι τον εγκαταλείψαμε νωρίς, σίγουρα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τον βάλαμε στην ζωή μας. Ακόμα κι αν αυτό το κάπως, είχε για συνοδευτικό χαιρέκακα γελάκια και τρολ διάθεση. Και τελικά, ίσως αυτή να ήταν η μεγαλύτερη κληρονομιά του brand name του. 

Άλλωστε, σε όλους μας θα λείψει η ιεροτελεστία του να παίρνουμε καινούργιο υπολογιστή, να ξεκολλάμε το προστατευτικό της οθόνης, να κάνουμε τις πρώτες βασικές ρυθμίσεις στον υπολογιστή και ναι, να φτάνουμε στο σηημείο που ανοίγουμε τον Internet Explorer, περνώντας σε αυτόν τα απαραίτητα λεπτά που χρειάζονται για να κατεβάσουμε τον browser της επιλογής μας -αυτόν που έχουμε για όλα τα άλλα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή