Πρώην υπάλληλος του Facebook στη μάχη κατά των fake news της πλατφόρμας

Πρώην υπάλληλος του Facebook στη μάχη κατά των fake news της πλατφόρμας

Η Άιζενστατ είναι πλέον μία από τους σφοδρότερους επικριτές του Facebook για τον τρόπο που διαχειρίζεται τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση.

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τότε που αποχώρησε από τον ρόλο της ως υπεύθυνη για την ποιότητα του περιεχομένου πολιτικών διαφημίσεων στο Facebook το 2018, η Γιάελ Άιζενστατ είναι πλέον μία από τους σφοδρότερους επικριτές της εταιρείας και άλλων κολοσσών των social media και του τρόπου που διαχειρίζονται τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση. 

Επιπλέον, η Άιζενστατ ετοιμάζεται να κάνει το επόμενό της βήμα, καθώς τον ερχόμενο μήνα θα γίνει μέλος του Οργανισμού κατά της Δυσφήμισης (ADL), μιας μεγάλης ομάδας για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων, στην οποία θα αναλάβει τον ρόλο της αντιπροέδρου και θα ηγηθεί του τμήματος που ασχολείται με τεχνολογικά ζητήματα. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, κατά την οποία ανακοίνωσε την εν λόγω απόφαση, η Άιζενστατ δήλωσε ότι της «ταιριάζει απόλυτα» το συγκεκριμένο πόστο, δεδομένης της μακράς ιστορίας της εν λόγω ομάδας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και του εξτρεμισμού τόσο στο Διαδίκτυο όσο και έξω από αυτό. Επιπλέον, η Άιζενστατ είναι εδώ και χρόνια ακτιβίστρια, υπέρμαχος μιας πιο επιμελούς προσέγγισης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και εκτός της Σίλικον Βάλεϊ. 

«Είναι πραγματικά σαν να αναλαμβάνω τη δουλειά που πάντοτε λάτρευα και να την συνδυάζω με μια οργάνωση που έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε πραγματική αλλαγή», δήλωσε στη Washington Post. 

Ο νέος της ρόλος

Στο νέο της πόστο, η Άιζενστατ θα ηγηθεί του μη κερδοσκοπικού Κέντρου για την Τεχνολογία και την Κοινωνία (CTS), το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και δημοσιεύει τα ευρήματά του σχετικά με την επικράτηση του εξτρεμισμού καθώς και των συμπεριφορών που προωθούν το μίσος ή παραπλανούν σε μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Ο CEO Τζόναθαν Γκρίνμπλατ δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι η πρόσληψη της Άιζενστατ δείχνει πως ο ADL «διπλασιάζει τις προσπάθειές του να διασφαλίσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των εταιρειών του Διαδικτύου για το περιεχόμενο που φιλοξενούν».

Η Άιζενστατ τόνισε ότι πέρα από το να εξετάσει τον ρόλο που μπορεί να παίζουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες στην εξάπλωση περιεχομένου που προωθεί το μίσος, θα εστιάσει επίσης στους «μηχανισμούς λογοδοσίας» που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ομάδα ώστε να «ρίξει φως» στα προβλήματα και να ανοίξει τον δρόμο για αλλαγές στις εταιρείες.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντικό να κοιτάξει κανείς πέρα από το περιεχόμενο που φιλοξενείται στις εν λόγω πλατφόρμες και να λάβει υπόψη και τα γενικότερα προβλήματα του συστήματος.

«Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε στις πολιτικές και τα εργαλεία αυτών των εταιρειών και όχι μόνο το ίδιο το περιεχόμενο που φιλοξενούν», σημειώνει. 

Η πορεία της Άιζενστατ

Σημειώνεται ότι πριν εργαστεί για έξι μήνες στο Facebook το 2018, η Άιζενστατ υπήρξε αξιωματούχος της CIA και ειδική σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί Ομπάμα, εστιάζοντας σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας. 

Αργότερα, εργάστηκε ως σύμβουλος παγκόσμιας πολιτικής στο Κέντρο Ανθρώπινης Τεχνολογίας, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από βετεράνους της Σίλικον Βάλεϊ. Επιπλέον, έχει δουλέψει σε ερευνητικά κέντρα όπως το Ινστιτούτο Berggruen και πιο πρόσφατα στο Ινστιτούτο Ασφάλειας και Τεχνολογίας. Έχει υπάρξει επίσης μέλος του «Πραγματικού Εποπτικού Συμβουλίου του Facebook», μιας ομάδας επικριτών της εταιρείας.

Η Άιζενστατ θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο – «κλειδί» σε ό,τι αφορά την ατζέντα του ADL για τα ζητήματα λογοδοσίας στον τομέα της Τεχνολογίας και να διευρύνει τις επαφές του Οργανισμού με τον Λευκό Οίκο, όπου η ίδια εργάστηκε ως σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος.

Η Άιζενστατ αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής στην Ουάσιγκτον γίνονται «όλο και πιο επιμελείς» στον τρόπο που προσεγγίζουν τη βιομηχανία της Τεχνολογίας, αλλά προσθέτει ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά.

«Για να είμαι σαφής, δεν πιστεύω πως έχουμε φτάσει ακόμα [στον στόχο μας], αλλά νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά», αναφέρει. 

Επισήμανε μάλιστα ότι θα ηγηθεί τον προσπαθειών προκειμένου να βρεθεί «κοινό έδαφος» με τις εταιρείες τεχνολογίας, κάτι το οποίο θα είναι και «ο πρώτος στόχος».

Το παράδειγμα των αρνητών του Ολοκαυτώματος

Η Άιζενστατ αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο που οι online πλατφόρμες διαχειρίζονται ζητήματα όπως υλικό από αρνητές του Ολοκαυτώματος, «φωτογραφίζοντας» τον CEO της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. 

«Όταν βλέπεις ότι κάποιος που είναι υπεύθυνος της μεγαλύτερης πλατφόρμας στον κόσμο, δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να αρνείται κανείς το Ολοκαύτωμα και να μην κατανοεί τι συνεπάγεται αυτό, εκεί είναι που το ADL μπορεί να παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο στο να τον βοηθήσει να καταλάβει γιατί υπάρχουν σοβαρές συνέπειες και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι σωστές πολιτικές σχετικά με το εν λόγω ζήτημα», εξήγησε. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζούκερμπεργκ είχε αμυνθεί σθεναρά του δικαιώματος των χρηστών του Facebook να αναρτούν υλικό που αρνείτο το Ολοκαύτωμα σε συνέντευξή του το 2018. Η εταιρεία ακολουθούσε εδώ και χρόνια την εν λόγω πολιτική παρά τις έντονες επικρίσεις, μεταξύ άλλων και από τον ADL, πριν την αλλάξει το 2020.

Πηγή: Washington Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή