Ερευνητές της Οξφόρδης: «Η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σκοτώσει τους πάντες»

Ερευνητές της Οξφόρδης: «Η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σκοτώσει τους πάντες»

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε μια μέρα να «σκοτώσει τους πάντες» – και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για να την αποτρέψουμε, προειδοποιούν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ειδικότερα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι αν η τεχνητή νοημοσύνη γίνει τελικά πιο έξυπνη από εμάς, είναι πιθανό να αποτελέσει τεράστια απειλή για την ανθρωπότητα.

Επίσης επισήμαναν στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας πως η επίτευξη αυτού του σταδίου -που ονομάζεται «υπεράνθρωπη τεχνητή νοημοσύνη»- θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ρυθμίσεις και περιορισμοί

Από την πλευρά του, μάλιστα, ο Μίχαελ Οσμπορν, καθηγητής Μηχανικής Μάθησης, ζήτησε να υπάρξει παγκόσμια ρύθμιση για να σταματήσουν οι εταιρείες τεχνολογίας να δημιουργούν ανεξέλεγκτα συστήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην «εξαφάνιση ολόκληρης της ανθρώπινης φυλής».

Από την πλευρά του, ο διδακτορικός φοιτητής Μίχαελ Κοέν προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν όρια στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. «Νομίζω το παραπάνω ζοφερό σενάριο είναι ρεαλιστικό» ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταστροφικές προβλέψεις έχουν ανησυχητικούς παραλληλισμούς με την πλοκή του μπλοκμπάστερ επιστημονικής φαντασίας “The Matrix”, στο οποίο η ανθρωπότητα είναι ουσιαστικά υπόχρεη σε ευφυείς μηχανές.

Πηγή: Telegraph

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή