Ε.Ε.: Η ανησυχία για το ChatGPT φέρνει αυστηρό πλαίσιο στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Ε.Ε.: Η ανησυχία για το ChatGPT φέρνει αυστηρό πλαίσιο στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Στόχος της Ε.Ε. είναι η OpenAl να συνεργαστεί στενά με τους προγραμματιστές συστημάτων υψηλού κινδύνου ώστε να καταστεί δυνατή η συμμόρφωσή της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σήμερα ότι οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων από την εφαρμογή ChatGPT, αλλά και γενικότερα από την τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Μόλις δύο μήνες μετά την έναρξή του, το ChatGPT, το οποίο μπορεί να παράγει άρθρα, δοκίμια, ανέκδοτα, ακόμη και ποίηση, έχει χαρακτηριστεί ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική εφαρμογή στην ιστορία.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν ήδη εκφράσει φόβους ότι τα συστήματα που χρησιμοποιούνται από τέτοιες εφαρμογές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά για λογοκλοπή, απάτη και παραπληροφόρηση.

Επείγουσα ανάγκη για κανόνες

Ο Μπρετόν αναφέρθηκε σήμερα για πρώτη φορά στην εφαρμογή και τόνισε πως είναι επείγουσα ανάγκη να επιβληθούν κανόνες εξαιτίας των κινδύνων που ελλοχεύουν από τη χρήση του ChatGPT.

«Οπως βλέπουμε και από την ChatGPT, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προσφέρουν πολλά στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, αλλά πιθανώς να ενέχουν και κινδύνους. Χρειαζόμαστε ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο για να διασφαλίσουμε την αξιόπιστη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα βασίζεται σε δεδομένα υψηλής ποιότητας» δήλωσε ο Μπρετόν στο Reuters.

Σύμφωνα με το σχέδιο κανόνων της Ε.Ε., το ChatGPT θεωρείται σύστημα τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Στόχος του Μπρετόν είναι η εταιρία που δημιούργησε το ChatGpt, η OpenAl, να συνεργαστεί στενά με τους προγραμματιστές συστημάτων υψηλού κινδύνου ώστε να καταστεί δυνατή η συμμόρφωσή της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πηγή: Reuters 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή