Το Νο.1 επάγγελμα που απειλείται περισσότερο από το ChatGPT

Το Νο.1 επάγγελμα που απειλείται περισσότερο από το ChatGPT

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δεν προέβλεψαν αν θα χαθούν πράγματι θέσεις εργασίας στο μέλλον.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λογιστές κινδυνεύουν περισσότερο από τις νέες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον οι μισές λογιστικές εργασίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν πολύ πιο γρήγορα με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, το ίδιο ισχύει και για τους μαθηματικούς, τους διερμηνείς, τους συγγραφείς και γενικά σχεδόν το 20% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εφαρμογές που έχουν ενσωματώσει το GPT ανταποκρίνονται καλύτερα σε εργασίες όπως η μετάφραση, η ταξινόμηση, η δημιουργική γραφή και η δημιουργία κώδικα υπολογιστή.

Αλλα επαγγέλματα που θεωρούνται «εκτεθειμένα» είναι οι ειδικοί δημοσίων σχέσεων, οι δικαστικοί ρεπόρτερ, καθώς και όσοι ειδικεύονται στην τεχνολογία Blockchain.

Τα επαγγέλματα που θα επηρεαστούν λιγότερο

Από την άλλη πλευρά, οι θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν λιγότερο από την τεχνολογία είναι οι μάγειρες, οι μηχανικοί μοτοσικλετών και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι ερευνητές δεν προέβλεψαν αν θα χαθούν πράγματι οι θέσεις εργασίας, δήλωσε ο Ματ Μπιν, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, ο οποίος μελετά τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας και δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Στην έκθεση δεν υπάρχει, επίσης, ακριβής πρόβλεψη σχετικά με το τι θα αλλάξει και πότε στο εργασιακό περιβάλλον», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπιν επισήμανε πως η πραγματική πρόκληση αφορά τις εταιρείες, τα σχολεία και τους φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι μελλοντικά θα πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προσαρμοστούν.

Πάντως, άλλες πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο και να παράγει καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι ο άνθρωπος.

Σε ένα πείραμα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης που επικεντρώθηκε σε επαγγελματίες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, οι ερευνητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Στη μία, εργαζόμενοι στο εμπόριο, στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, εργάστηκαν χωρίς τη βοήθεια του ChatGPT, και στην άλλη το χρησιμοποίησαν. Και οι δύο ομάδες έπρεπε να παραδώσουν μια συγκεκριμένη γραπτή εργασία με το ίδιο θέμα.

Εν τέλει, όσοι είχαν πρόσβαση στο ChatGPT ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους 10 λεπτά γρηγορότερα. Οι εξωτερικοί αναγνώστες που αξιολόγησαν την ποιότητα αυτών των εργασιών είπαν πως οι εργαζόμενοι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης τα πήγαν καλύτερα από την άλλη ομάδα.

Πηγή: Wall Street Journal

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή