Η τεχνητή νοημοσύνη «όπλο» στα χέρια τρομοκρατών;

Η τεχνητή νοημοσύνη «όπλο» στα χέρια τρομοκρατών;

Τα AI chatbots δεν καλύπτονται από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, οπότε θα μπορούσαν να μείνουν «ατιμώρητα», συμπλήρωσε.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα AI chatbots θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την τρομοκρατία, προπαγανδίζοντας τον βίαιο εξτρεμισμό στους νέους χρήστες, προειδοποίησε ένας βρετανός κυβερνητικός σύμβουλος.

Ο Τζόναθαν Χολ, ανεξάρτητος επιθεωρητής σε θέματα τρομοκρατίας, δήλωσε ότι είναι «απολύτως πιθανό» τα AI bots, όπως το ChatGPT, να μπορούσαν να προγραμματιστούν ή να αποφασίσουν από μόνα τους να προωθήσουν την εξτρεμιστική ιδεολογία.

Τα AI chatbots δεν καλύπτονται από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, οπότε θα μπορούσαν να μείνουν «ατιμώρητα», συμπλήρωσε.

Ο Χολ τόνισε πως «επί του παρόντος, η τρομοκρατική απειλή στη Μεγάλη Βρετανία σχετίζεται με επιθέσεις με χρήση μαχαιριών ή οχημάτων. Ωστόσο «οι επιθέσεις με χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανώς προ των πυλών».

«Προωθούν τη βίαιη εξτρεμιστική ιδεολογία»

Σε άρθρο του στη Mail on Sunday, ο Χολ δήλωσε ότι «εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν σύντομα να συνομιλούν με chatbot που έχουν “ρυθμιστεί” να προωθούν τον εξτρεμισμό για ώρες».

«Πιστεύω ότι είναι απολύτως πιθανό τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης να προγραμματιστούν ώστε να προπαγανδίζουν τη βίαιη εξτρεμιστική ιδεολογία».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης έχουν προπαγανδίσει σε κάποιον εξτρεμιστικές ιδεολογίες, ωστόσο έχουν υπάρξει περιπτώσεις κατά τις οποίες η χρήση τους έχει οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα.

Παραδείγματος χάριν, ένας Βέλγος πατέρας δύο παιδιών αυτοκτόνησε αφού μιλούσε επί έξι εβδομάδες με ένα ρομπότ με το όνομα Eliza σχετικά με τις ανησυχίες του για την κλιματική αλλαγή.

Από την άλλη, ένας δήμαρχος στην Αυστραλία απείλησε να μηνύσει την OpenAI, τους κατασκευαστές του ChatGPT, αφού το chatbot ισχυρίστηκε ψευδώς ότι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για δωροδοκία.

Πηγή: Telegraph

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή