Twitter: Η μάχη για νέους συνδρομητές και χρήματα απέναντι στους παλιούς «εχθρούς»

Twitter: Η μάχη για νέους συνδρομητές και χρήματα απέναντι στους παλιούς «εχθρούς»

Η Λίντα Γιακαρίνο φημίζεται για τις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνει και άνθρωποι των ΜΜΕ την έχουν περιγράψει ως το «βελούδινο σφυρί». Οι αναλυτές, οι διαφημιστές και ο κλάδος ευρύτερα αναμένoυν το πώς θα εξελιχθεί η μεταξύ τους σχέση

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Έλον Μασκ είχε χαρακτηρίσει την θέση του CEO του Twitter ως μια «επώδυνη δουλειά που κάποιος θα ήταν ανόητος να την κάνει». Ωστόσο, ο Μασκ βρήκε την διάδοχό του στο πρόσωπο της Λίντα Γιακαρίνο. Η Γιακαρίνο είχε υπηρετήσει στην Turner για 19 χρόνια, με τον τελευταίο της ρόλο να είναι αυτός της εκτελεστικής αντιπροέδρου (COO Advertising Sales, Marketing and Acquisitions). Είναι απόφοιτη του Penn State University, έχοντας σπουδάσει φιλελεύθερες τέχνες και τηλεπικοινωνίες.

Ακολουθούν τα ζητήματα που θεωρούνται «φλέγοντα» για την ατζέντα της:

1. Η σχέση με τον Μασκ

Ο Μασκ δεν πρόκειται να φύγει. Είναι ιδιοκτήτης του Twitter που αγόρασε για 44 δισ. δολάρια τον περασμένο Οκτώβριο. Επιβεβαίωσε επίσης την περασμένη Πέμπτη ότι θα παραμείνει εκτελεστικός πρόεδρος στο Twitter και θα αναλάβει την ευθύνη για την πληροφορική υποδομή της πλατφόρμας. Οι επενδυτές της Tesla, όπου ο Μασκ παραμένει διευθύνων σύμβουλος, θέλουν να αφιερώνει περισσότερο χρόνο, αλλά ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές ότι το Twitter θα εξακολουθεί να απασχολεί σε σημαντικό βαθμό της προσοχής του.

Από την πλευρά της, η Λίντα Γιακαρίνο, η οποία επέβλεπε διαφημιστικά έσοδα 13 δισ. δολαρίων ετησίως, είναι γνωστή για τη στενή της σχέση με επαγγελματίες του μάρκετινγκ και διαφημιστικές εταιρείες. Η Γιακαρίνο φημίζεται για τις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνει και άνθρωποι των ΜΜΕ την έχουν περιγράψει ως το «βελούδινο σφυρί». Οι αναλυτές, οι διαφημιστές και ο κλάδος ευρύτερα τηρεί στάση αναμονής για το πώς θα εξελιχθεί η μεταξύ τους σχέση.

2. Προσελκύοντας τους διαφημιστές

Το Twitter χρειάζεται μία διεύθυνση που να μπορεί να κερδίσει τον σεβασμό των διαφημιστών, οπότε ο διορισμός κάποιου με εμπειρία στον τομέα αυτό έχει νόημα. Το 2021, η διαφήμιση αντιπροσώπευε περισσότερο από το 90% των εσόδων του Twitter, ύψους 5,1 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την Sensor Tower, από τους 100 κορυφαίους διαφημιστές στο Twitter προτού το αγοράσει ο Μασκ, οι 37 δεν ξόδεψαν τίποτα για διαφημίσεις στην πλατφόρμα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Το Twitter έχει πληγεί από μια τεράστια πτώση στη διαφήμιση από την εξαγορά του και μετά. Κατά τον Ελον Μασκ, αυτό είχε να κάνει με την κυκλική φύση των διαφημιστικών δαπανών, ορισμένες από τις οποίες ήταν «πολιτικές». 

3. Αύξηση των συνδρομητών

Σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την απώλεια των διαφημιστικών εσόδων, ο Μασκ δημιούργησε μια νέα συνδρομητική υπηρεσία, το Twitter Blue, η οποία προσφέρει δυνατότητες όπως η σύνταξη μεγαλύτερων tweets. Ο Μασκ ήταν ξεκάθαρος ότι τα έσοδα από τις συνδρομές είναι το κλειδί για το οικονομικό μέλλον του Twitter. Το ανανεωμένο Twitter Blue προσφέρει έναν επαληθευμένο λογαριασμό – ενισχύοντας την ορατότητα των δημοσιεύσεών σας στις συζητήσεις και την αναζήτηση – καθώς και άλλα προνόμια, όπως λιγότερες διαφημίσεις, με 8 δολάρια το μήνα στο διαδίκτυο ή 11 δολάρια στο iOS ή το Android στις ΗΠΑ (είναι επίσης διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία). Ωστόσο υπήρξαν πολλές παλινωδίες στην λειτουργία του. Μέχρι στιγμής, η αποδοχή φαίνεται χαμηλή, με περίπου 600.000-635.000 συνδρομητές, σύμφωνα με μια εκτίμηση, σε μια βάση χρηστών που ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια άτομα. Αυτό αντιπροσωπεύει μηνιαίο εισόδημα περίπου 5 εκατ. δολαρίων το μήνα – που δεν είναι καθόλου αρκετό για να αντισταθμίσει την πτώση των διαφημίσεων του Twitter.

4. Προετοιμασία για το X, την εφαρμογή «για τα πάντα»

Η αλλαγή σκυτάλης έρχεται ενώ η πλατφόρμα εγκαινιάζει μια σειρά νέων χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων και των βιντεοκλήσεων. Μάλιστα ο Μασκ φέρεται να βρίσκεται κοντά στο να μετονομάσει το Twitter σε «εφαρμογή για τα πάντα», στο πρότυπο της πλατφόρμας «Χ» που πάντα ονειρευόταν. Ήδη, η εταιρική επωνυμία του Twitter έχει μετονομαστεί σε X corp.Τον Ιούνιο, ο Μασκ φέρεται να είπε στο προσωπικό του Twitter ότι είναι θαυμαστής του WeChat, της κινεζικής εφαρμογής που επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν πολλαπλές λειτουργίες, από την ανταλλαγή μηνυμάτων μέχρι την παραγγελία ταξί και την πληρωμή λογαριασμών. 

5. Οι ρυθμιστικές αρχές

Το Twitter δέχεται ρυθμιστικές πιέσεις σε πολλαπλά μέτωπα. Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποίησε τον Μασκ ότι το Twitter δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει επίσης να συμμορφωθεί με το επερχόμενο νομοσχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το οποίο απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να προστατεύουν τους χρήστες από επιβλαβές περιεχόμενο. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) ερευνά επίσης την εταιρεία για το αν η ασφάλεια των δεδομένων έχει επηρεαστεί από τις απολύσεις και τις περικοπές κόστους. Εάν η Γιακαρίνο πρόκειται να πείσει την FTC ότι το Twitter δεν κάνει περικοπές στην ασφάλεια των δεδομένων, τότε θα πρέπει να ζητήσει διαβεβαιώσεις από τον Μασκ, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι θα είναι επίσης ο επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας του Twitter.

6. Διαχείριση του κόστους και του χρέους

Η προσφορά εξαγοράς του Twitter από τον Μασκ αφορούσε και το χρέος 13 δισ. δολαρίων στον ισολογισμό της εταιρείας. Πρόκειται για μεγάλο δανεισμό για μια ιστορικά ζημιογόνο εταιρεία. Ο Μασκ προειδοποίησε από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τα ινία ότι το Twitter κινδύνευε να χρεοκοπήσει, αν και δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η εταιρεία «δεν βρισκόταν πια στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας προς τη χρεοκοπία». Το ετήσιο κόστος έχει μειωθεί από 4,5 δισ. δολάρια σε 1,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Μασκ, αλλά για να καταστεί το Twitter βιώσιμο μακροπρόθεσμα – και για να γίνονται στην ώρα τους οι πληρωμές χρέους ύψους 300 εκατ. δολαρίων ανά τρίμηνο – η επιχείρηση πρέπει να είναι σταθερά κερδοφόρα.

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή