CEO Microsoft για ΑΙ: Η κοινωνία πρέπει να ενωθεί για να μετριάσει τους κινδύνους

CEO Microsoft για ΑΙ: Η κοινωνία πρέπει να ενωθεί για να μετριάσει τους κινδύνους

Ο επικεφαλής της Microsoft δήλωσε ότι κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα ανατρεπτική τεχνολογία, υπάρχει «πραγματική μετατόπιση» στην αγορά εργασίας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποιήθηση ότι «η κοινωνία» πρέπει να ενωθεί για να «μεγιστοποιήσει την ευκαιρία και να μετριάσει τους κινδύνους» από τη ραγδαία εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα.

«Θέλουμε σίγουρα τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας και θέλουμε να μετριάσουμε τις ακούσιες συνέπειες», δήλωσε ο Ναντέλα στη συνέντευξη. «Η ηγεσία που απαιτείται και η συνάντηση όλων των μερών που απαιτείται είναι πρόκληση, αλλά πρέπει να γίνει».

Ο επικεφαλής της Microsoft δήλωσε ότι κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα ανατρεπτική τεχνολογία, υπάρχει «πραγματική μετατόπιση» στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει επίσης νέες θέσεις εργασίας.

Τόνισε ακόμη ότι η ευκολότερη πρόσβαση στη γνώση θα επηρεάσει και την εκπαίδευση. Για παράδειγμα, είπε ότι τα παιδιά θα μπορούσαν τελικά να έχουν πρόσβαση σε έναν «δάσκαλο AI» που μπορεί να αναλύσει τις πληροφορίες και να εξαλείψει τον «φόβο της μάθησης». Η κριτική σκέψη θα εξακολουθεί να είναι «σε μεγάλο βαθμό αυτό που κάνουν οι άνθρωποι», αλλά ότι υπάρχει μια ευκαιρία να επωφεληθούν από νέα εργαλεία, ανέφερε.

Οι νομοθέτες, οι διανοητές και οι προγραμματιστές προβληματίζονται για το πώς θα ρυθμίσουν την αναδυόμενη τεχνολογία γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης από τότε που εισέβαλε στη δημόσια συνείδηση μετά την κυκλοφορία του ιογενούς chatbot ChatGPT της OpenAI στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο ντόρος γύρω από την τεχνολογία έχει πυροδοτήσει μια πύρινη κούρσα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών όπως η Google και της Microsoft, η τελευταία εκ των οποίων είναι μακροχρόνιος συνεργάτης της OpenAI. Όμως ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης έχει προκαλέσει ανησυχία στους νομοθέτες και σε ηγέτες του κλάδου, όπως ο CEO της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος ήταν ένας από τους περισσότερους από 27.000 ανθρώπους που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή τον Μάρτιο, με την οποία καλούσαν τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης να σταματήσουν την ανάπτυξη.

Πηγή: CNBC

⇒  Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το  kathimerini.gr στο Google News  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες  Ειδήσεις  από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή