«Ψήφος εμπιστοσύνης» της Samsung στα φορητά PC

«Ψήφος εμπιστοσύνης» της Samsung στα φορητά PC

6' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές πιθανότητες για τη δυναμική επάνοδο των φορητών PC στην παγκόσμια αγορά, δίνει ο Luke Mansfield, επικεφαλής του τμήματος Product Innovation της Samsung Electronics Europe. Με έδρα στο Λονδίνο και αντικείμενο τις καινοτομίες που θα ενσωματώνουν τα καινούρια προϊόντα της εταιρείας, το συγκεκριμένο τμήμα έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη του Galaxy S4 Active και της πλατφόρμας που ενσωμάτωναν οι περσινές «έξυπνες» τηλεοράσεις της Samsung.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο kathimerini.gr στο περιθώριο του Samsung European Forum στη Μάλαγα, ο επικεφαλής του υποστήριξε πως ο «θάνατος» των φορητών PC κάθε άλλο παρά προδιαγεγραμμένος είναι, παρά τη μαζική στροφή στα tablet. Κι αυτό γιατί πολλοί καταναλωτές συνειδητοποιούν εκ των υστέρων πως οι επιδόσεις της ταμπλέτας που έχουν αγοράσει δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες τους.

Επίσης, ο Mansfield σκιαγράφησε τις τάσεις που αναδύονται σε όλες τις κατηγορίες ηλεκτρονικών προϊόντων, καθώς και πώς σχεδιάζει να ανταποκριθεί σε αυτές η Samsung.

Τα σημερινά smartphone έχουν προδιαγραφές που μάλλον δεν φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια ο μέσος χρήστης. Ποιο είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων;

Με δεδομένο ότι το 18% των καταναλωτών αγοράζουν ένα νέο smartphone επειδή καταστράφηκε η παλιά τους συσκευή, ένας τομέας που καταλαβαίνουμε πως οι χρήστες θέλουν να δώσουμε έμφαση είναι στην ανθεκτικότητα των τηλεφώνων. Αυτός είναι ο λόγος που κυκλοφορήσαμε το Galaxy S4 Active, το οποίο είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό στη σκόνη.

Παρόλο που τέτοια χαρακτηριστικά φαίνεται να απευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους που αθλούνται ή είναι λάτρεις της περιπέτειας, στην πραγματικότητα «θωρακίζουν» τα κινητά και σε πιο καθημερινές καταστάσεις – για παράδειγμα, από τα κάθε είδους… βασανιστήρια  στα οποία τα υποβάλλουν τα παιδιά.

Όσον αφορά το software των «έξυπνων» τηλεφώνων;

Ο βασικότερος στόχος είναι να κάνουμε «φιλικότερες» τις συσκευές, ώστε οι χρήστες να αξιοποιούν ακόμη περισσότερες από τις δυνατότητες που είναι ήδη ενσωματωμένες στα τηλέφωνα. Σήμερα, κατά μέσο όρο χρησιμοποιείται μόλις το 5% των λειτουργιών του κινητού του.

Για να γίνει αυτό, δουλεύουμε πάνω σε λογισμικό που θα επιτρέπει στο smartphone να προβλέπει τι χρειάζεται ο κάτοχός του, πριν καν αυτός του το ζητήσει – «καταλαβαίνοντας», για παράδειγμα, πότε πρέπει να καλέσει ένα ραδιοταξί, ώστε ο χρήστης να προλάβει το επόμενο ραντεβού του. Αν και η υπηρεσία Google Now του Android βασίζεται σε αυτή τη λογική, νομίζω πως υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Η Samsung αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές tablet. Πιστεύετε πως τα notebook είναι μια κατηγορία που «αργοπεθαίνει», λόγω της μαζικής στροφής στις ταμπλέτες;

Αν και πάρα πολλοί καταναλωτές επιλέγουν όντως να αντικαταστήσουν το παλιό τους λάπτοπ με μια ταμπλέτα, η εικόνα που έχουμε από την αγορά είναι πως εξίσου πολλοί καταναλωτές τελικά δεν είναι ικανοποιημένοι από τη νέα τους συσκευή, η οποία δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες τους. Κι αυτό γιατί τα φορητά PC παραμένουν αξεπέραστα από την άποψη των επιδόσεων, οι οποίες με τη σειρά τους είναι απαραίτητες για συγκεκριμένες λειτουργίες. 

Βέβαια, η φιλοσοφία της Samsung είναι να μην επιβάλει στον χρήστη τι θεωρεί εκείνη σωστό και τι όχι, αλλά να προσφέρει τις λύσεις που θέλουν οι πελάτες της. Νομίζω ωστόσο πως αυτή η απογοήτευση ίσως αρχίσει να γίνεται ορατή στις πωλήσεις.

Πιστεύετε επομένως ότι είναι πιθανόν να επανακάμψουν τα notebook;

Θεωρώ ότι αυτό το σενάριο είναι βάσιμο ειδικά για τα ultrabook, τα οποία έχουν επίσης βελτιωμένη φορητότητα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα συμβεί μόνον αν ο μέσος χρήστης αντιληφθεί πως τα σημερινά μοντέλα δεν έχουν καμία σχέση με τα φορητά PC που κυκλοφορούσαν πριν από 4-5 χρόνια – και τα οποία χρειάζονταν π.χ. αρκετή ώρα για να τεθούν σε λειτουργία.

Ποια είναι η ανταπόκριση του αγοραστικού κοινού στο Galaxy Gear, το πρώτο «έξυπνο» ρολόι της Samsung. Εξετάζετε κι άλλες wearable συσκευές;

Η εικόνα που έχουμε από όσους το έχουν αγοράσει είναι πως έχει κάνει πιο εύκολη την πρόσβασή τους σε πολλές λειτουργίες του smartphone. Περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη συσκευή, στην περίπτωση του Galaxy Gear θα πρέπει κανείς να το χρησιμοποιήσει στην πράξη, για να συνειδητοποιήσει τα πλεονεκτήματά του – όπως ότι μπορεί να απαντά στις κλήσεις την ώρα που κάνει δουλειές στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει για το τηλέφωνό του.

Η κυκλοφορία του Galaxy Gear μάς έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τις αδυναμίες του και να δουλέψουμε για να τις βελτιώσουμε. Έτσι, να περιμένετε ακόμη πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά στο μοντέλο που θα το διαδεχθεί.

Όσον αφορά γενικά τις wearable γκάτζετ, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μελετάμε κάθε πιθανή ιδέα.

Στο Samsung Electronics Europe παρουσιάσθηκαν μεταξύ άλλων οι πρώτες κυρτές Ultra HD τηλεοράσεις της εταιρείας, οι οποίες πρωτοαποκαλύφθηκαν στη CES. Το κυρτό προφίλ και η υψηλή ευκρίνεια θα είναι οι δύο πυλώνες στους οποίους θα βασιστεί η νέα «γενιά» TV;

Με δεδομένο ότι, όσο αυξάνει η ανάλυση της τηλεόρασης, σε τόσο μικρότερη απόσταση μπορεί να βρεθεί κανείς χωρίς να διακρίνει τα επιμέρους pixel, η υπερυψηλή ευκρίνεια επιτρέπει στους τηλεθεατές να κάθονται ακόμη πιο κοντά στην TV. Έτσι, η εικόνα καταλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερο τμήμα του οπτικού τους πεδίου, κάνοντας την τηλεοπτική εμπειρία να θυμίζει περισσότερο τον κινηματογράφο.

Αν η τηλεόραση έχει επίσης κυρτό σχήμα, τότε ο τηλεθεατής αρχίζει να «εξερευνά» με το βλέμμα τι συμβαίνει στα περιθώρια της εικόνας, με συνέπεια να έχει την αίσθηση πως «βυθίζεται» στην πλοκή αυτού που βλέπει.

Νομίζω πως το κυρτό προφίλ θα αλλάξει τον τρόπο που καλύπτονται οι αθλητικές αναμετρήσεις και γυρίζονται οι ταινίες. Ειδικά σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, κατά τη γνώμη μου, υπόσχεται εντυπωσιακές εμπειρίες.

Το τμήμα σας ανέπτυξε την online πλατφόρμα των περσινών σειρών Smart TV της Samsung. Τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει μια «έξυπνη» τηλεόραση σε έναν καταναλωτή που, για παράδειγμα, έχει ήδη tablet;

Κατ’ αρχάς, μια λειτουργία που θα γίνεται ολοένα σημαντικότερη στις «έξυπνες» TV είναι να βοηθούν τον χρήστη να βρίσκει υλικό που τον ενδιαφέρει από μια μεγάλη γκάμα πηγών – όπως τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τις online υπηρεσίες ενοικίασης ταινιών ή το ίντερνετ. Κατά δεύτερον, νομίζω πως, σε αντίθεση με ένα tablet, ο ρόλος μιας «έξυπνης» TV είναι να μοιράζονται κοινές εμπειρίες οι κάτοικοι του σπιτιού – κάτι που ομολογουμένως δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη σε μεγάλο βαθμό από όσους φτιάχνουν εφαρμογές για τηλεοράσεις.

Έτσι, στο μέλλον νομίζω πως θα δούμε πολύ περισσότερες application που θα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση – ώστε, για παράδειγμα, μια οικογένεια που σχεδιάζει να αγοράσει ένα σπίτι να μπορεί να περιηγηθεί «εικονικά» σε διαμερίσματα που διατίθενται για πώληση.

Η Samsung μιλά επίσης συχνά για τις «έξυπνες» ηλεκτρικές συσκευές. Πώς ορίζετε σε αυτή την περίπτωση την «ευφυΐα»;

Κατά τη γνώμη μου, είναι οποιαδήποτε καινοτομία στις συσκευές βελτιώνει τη λειτουργία τους, κάνοντας όμως ταυτόχρονα πιο απλή την καθημερινότητα των ιδιοκτητών τους. Υπό αυτή την έννοια, το νέο ψυγείο μας Food Showcase Refrigerator είναι «έξυπνο» επειδή, χάρις στη διπλή του πόρτα, μειώνει την απώλεια ψύξης κατά την καθημερινή χρήση διευκολύνοντας παράλληλα την τακτοποίηση των τροφίμων.

Επίσης, η «ευφυΐα» στο νέο πλυντήριο WW9000 έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορεί αυτόματα να αναγνωρίσει πόσο βρόμικα είναι τα ρούχα, επιλέγοντας ανάλογα το πρόγραμμα πλύσης. Σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου τα πλυντήρια βρίσκονται συχνά στο υπόγειο, σίγουρα θα είναι χρήσιμο η συσκευή να μπορεί να στέλνει μήνυμα, ειδοποιώντας τον χρήστη ότι τα ρούχα είναι έτοιμα.

Σίγουρα οι προοπτικές των «έξυπνων» οικιακών συσκευών θα απογειωθούν με το «έξυπνο» ηλεκτρικό δίκτυο – το οποίο όμως, για να γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε εταιρείες από πολλές και εντελώς διαφορετικές αγορές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή