ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ντουμπάι: «Ιπτάμενοι κούριερ» για την παράδοση δημόσιων εγγράφων

Ντουμπάι: «Ιπτάμενοι κούριερ» για την παράδοση δημόσιων εγγράφων

Στα UAV στρέφονται οι κρατικές αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ώστε, όπως υποστηρίζουν, να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν δοκιμαστικά στο Ντουμπάι ένα μοντέλο μη επανδρωμένου εναέριο οχήματος σε ρόλο «ιπτάμενου κούριερ», το οποίο θα αναλάβει την παράδοση δημόσιων εγγράφων.

Η πιλοτική δοκιμή στο Ντουμπάι θα κρατήσει ένα εξάμηνο. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα διαπιστωθεί ποιες βελτιώσεις θα πρέπει να γίνουν στα UAV, ώστε στη συνέχεια το πρόγραμμα να επεκταθεί σε όλα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, το οποίο αναπτύχθηκε με κρατική χρηματοδότηση, παρουσιάσθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου. Με μήκος περίπου μισό μέτρο, το UAV διαθέτει τέσσερις έλικες που ηλεκτροδοτούνται από μπαταρία. Η αυτονομία του αγγίζει τα 3 χιλιόμετρα, ενώ μπορεί να πετά με ταχύτητα 40 χλμ./ώρα.

Παρόλο που μπορεί να μεταφέρει δέματα βάρους έως 1,5 κιλό, αρχικά θα χρησιμοποιηθεί για την παράδοση ταυτοτήτων και διπλωμάτων οδήγησης. Επίσης, θα ενσωματώνει αισθητήρες αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων και της ίριδας του ματιού, για να προστατεύει το φορτίο του.

Αν και πρόκειται για την πρώτη περίπτωση όπου κρατικές αρχές θα επιστρατεύσουν UAV, αρκετές εταιρείες στον κόσμο αναπτύσσουν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Από τις πιο γνωστές περιπτώσεις είναι η Amazon, με τον ιδρυτή της Τζεφ Μπέζος να ανακοινώνει τον περασμένο Δεκέμβριο σε συνέντευξή του πως ο αμερικανικός κολοσσός κατασκευάζει επανδρωμένα ελικόπτερα που θα παραδίδουν τα προϊόντα μισή μόλις ώρα μετά την αρχική παραγγελία του πελάτη.

UAV