Πετυχημένη η πρώτη εθνική αποστολή Αεροδιαστημικής στο Ισραήλ

Πετυχημένη η πρώτη εθνική αποστολή Αεροδιαστημικής στο Ισραήλ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ελληνική επιχειρηματική αποστολή αεροδιαστημικής στο Ισραήλ. Η Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στο κορυφαίο συνέδριο Αεροδιαστημικής «Ilan Ramon» και είχε – μεταξύ άλλων – συναντήσεις με τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες αεροδιαστημικής τεχνολογίας του Ισραήλ, Rafael, Elbit και IAI, οι οποίες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ συζήτησε θέματα αμοιβαίας συνεργασίας.

Στην αποστολή, η οποία διοργανώθηκε υπό τον συντονισμό του si-cluster και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), συμμετείχαν η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ και εννέα ελληνικές επιχειρήσεις αεροδιαστημικής: AerospaceVentures, European Sensor Systems, Geosystems Hellas, Inasco, Irida Labs, Planetek Hellas, Prisma Electronics, Teletel, TerraSpatium, και οι συντονιστές του si-Cluster από το Corallia.

Η ελληνική αντιπροσωπεία έδωσε δυναμικό «παρών» τόσο μέσω της συμμετοχής της στις εργασίες του συνεδρίου όσο και μέσω της παρουσίας και προβολής της στον εκθεσιακό χώρο. Παράλληλα, παρείχε πλήρη ενημέρωση για τις δραστηριότητες και την δυναμική της ελληνικής βιομηχανίας, με στόχο την ανάδειξη των εθνικών στρατηγικών αναπτυξιακών στόχων και την καλλιέργεια συνεργειών με Ισραηλινές επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο Δρ. Αθανάσιος Πότσης, πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του si-Cluster, ανέδειξε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας στον κλάδο της αεροδιαστημικής τεχνολογίας.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε σειρά επισκέψεων και συναντήσεων με εταιρείες και οργανισμούς του Ισραήλ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αεροδιαστημική. Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες διαστημικής τεχνολογίας του Ισραήλ (Rafael, Elbit, και IAI) έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις και, μάλιστα, προγραμμάτισαν επισκέψεις στελεχών τους στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα, θετικά ήταν και τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον κρατικό «κολοσσό» της Ισραηλινής αεροδιαστημικής βιομηχανίας Rafael στη Χάιφα, όπου διερευνήθηκε η δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας σε τέσσερεις τομείς: συστήματα πρόωσης, σύνθετα υλικά, εξελιγμένοι αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα. Σημαντική συμβολή στην επιτυχία της αποστολής είχε ο Δρ. Κωνσταντίνος Σταυρινίδης, Ηead of Mechanical Engineering Department, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Ο Δρ. Βασίλης Τσαγκάρης, της IridaLabs, ανέφερε για την αποστολή: «Ήταν μια σημαντική και διαφορετική εμπειρία για όλους μας, η οποία έδειξε τον δρόμο και τον τρόπο για να συνεργαζόμαστε τόσο στην Ελλάδα όσο και ιδιαίτερα στο εξωτερικό.»

Η Δρ. Ιωάννα Μαλαγαρδή, από τη ΓΓΕΤ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η συμμετοχή στην αποστολή από πλευράς ΓΓΕΤ ήταν ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένου ότι ήταν το πρώτο ομαδικό και οργανωμένο roadshow του si-Cluster. Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν θέματα συνεργασιών στο πλαίσιο σημαντικών επιχειρηματικών συναντήσεων. Σε στρατηγικό επίπεδο επετεύχθη ο ορισμός περιοχών κοινού επιστημονικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος με στόχο την ενίσχυση του καινοτομικού δυναμικού και της εξωστρέφειας των συμμετεχόντων με αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες.»

Ο κ. Στέλιος Μπολλάνος, της PlanetekHellas πρόσθεσε: «Η μεγάλη και δυνατή βιομηχανία διαστήματος του Ισραήλ, έχει να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την ελληνικές εταιρείες. Ευελπιστούμε η αποστολή αυτή να σημάνει την αρχή μιας επικερδούς συνεργασίας και για τις δυο πλευρές.»

Η κ. Μπέττυ Χαραλαμποπούλου, της GeosystemsHellas (GSH) επεσήμανε: «Η πρώτη εθνική αποστολή Αεροδιαστημικής εξέφρασε την ειλικρινή και έντονη διάθεση της Ελλάδας να διακριθεί στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και έδωσε έναυσμα για ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερα σημαντικές συνεργασίες με σημαντικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες του αεροδιαστήματος στο Ισραήλ. Ενθαρρύνει την πρωτοβουλία όλων των μελών του si-cluster καιτης ΕΒΙΔΙΤΕ που συμμετείχαμε στην αποστολή, να συνάψουμε σημαντικές διεθνείς συνεργασίες για το μέλλον της εθνικής μας βιομηχανίας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αυτές οι ενέργειες γίνονται συντονισμένα υπό την αιγίδα των si-Cluster και ΕΒΙΔΙΤΕ.»

Η "ταυτότητα" του si-Cluster 

O Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) είναι ένα σταθερά αναπτυσσόμενο βιομηχανικό cluster καινοτομίας στην Ελλάδα, με έντονη γεωγραφική εστίαση στην περιφέρεια της Αττικής και Δυτικής Ελλάδας και δομικά στοιχεία ενός οικοσυστήματος ικανού να παράγει και να προσελκύσει υψηλής στάθμης έρευνα, ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, ώστε να ανταγωνιστεί σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, όπως αυτή του τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.

Tο si-Cluster αποτελείται από περισσότερα από 20 μέλη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων επιχειρήσεων και startups, ενώ πέρα από τη βιομηχανική του βάση, ισχυροποιούνται οι δεσμοί συνεργασίας του με όλους τους παράγοντες του οικοσυστήματος της καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένης της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ερευνητικών κέντρων, δικτύων και ενώσεων, των εθνικών, ευρωπαϊκών, και περιφερειακών αρχών καθώς και άλλων εμπλεκομένων φορέων σε αυτόν το απαιτητικό τεχνολογικό τομέα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή