Ξεκινά ο διαγωνισμός Google Science Fair 2014

Ξεκινά ο διαγωνισμός Google Science Fair 2014

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να διοχετεύσετε το πάθος σας σε κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο; Αυτό ακριβώς έχουν κάνει χιλιάδες έφηβοι από το πρώτο Google Science Fair το 2011. Οι μαθητές αυτοί έχουν απαντήσει μέσα από τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, όπως το φάρμακο κατά της γρίπης, η εύρεση αποτελεσματικότερων τρόπων για να νικηθεί ο καρκίνος, το εξωσκελετικό γάντι για τη βοήθεια ανθρώπων με αναπηρία στα χέρια, ο φακός χωρίς μπαταρία, η δημιουργία βιοπλαστικών από μπανάνα και η εύρεση αποτελεσματικότερων τρόπων καλλιέργειας.

Τώρα, η Google προσκαλεί μαθητές ηλικίας 13-18 να υποβάλουν τις λαμπρές ιδέες τους για τον τέταρτο ετήσιο διαγωνισμό Google Science Fair, σε συνεργασία με τις εταιρίες Virgin Galactic, Scientific American, LEGO Education και το National Geographic.

Τα μόνα εφόδια που χρειάζεται κανείς για να συμμετέχει είναι η περιέργεια και μια σύνδεση στο ίντερνετ. Η τελική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι 12 Μαΐου, και οι νικητές θα ανακοινωθούν σε μία μεγάλη εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της Google στο Mountain View της Καλιφόρνια, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από το ότι θα ικανοποιήσουν το περίεργο μυαλό τους, οι συμμετέχοντες μπορούν με τα projects τους να κερδίσουν πολύ ωραία βραβεία:

Ο μεγάλος νικητής αυτού του έτους θα έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στην ομάδα της Virgin Galactic στο Spaceport America στο Νέο Μεξικό, καθώς θα προετοιμάζονται για διαστημική πτήση, και θα είναι μεταξύ αυτών που θα έχουν την ευκαιρία να καλωσορίσουν τους αστροναύτες κατά την επιστροφή τους στη Γη, μία 10-ήμερη εκδρομή στα νησιά Γκαλαπάγκος από το National Geographic Endeavour και ψηφιακή πρόσβαση ενός ολόκληρου έτους στο επιστημονικό αμερικανικό περιοδικό Scientific American για το σχολείο τους. Οι νικητές των ηλικιακών κατηγοριών  θα επιλέξουν αν θέλουν να βρεθούν στα παρασκήνια του εργοστασίου LEGO στο Billund στη Δανία ή να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες στα γραφεία της Google ή του National Geographic.

Για το διαγωνισμό του 2014, έχουν προστεθεί και δύο νέα βραβεία, για να ανταμειφθούν ακόμα περισσότεροι ταλαντούχοι νέοι επιστήμονες:

• Το Computer Science Award θα δοθεί στο έργο που θα αντικατοπτρίζει την καινοτομία και την αριστεία στον τομέα του computer science.

• Το Local Winners Award – μαθητές των οποίων τα έργα έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα σχετικά με την τοπική τους κοινότητα θα τιμηθούν σε επιλεγμένα μέρη παγκοσμίως.

Τέλος το Science In Action award του Scientific American θα τιμήσει και πάλι ένα έργο που θα απαντά σε προκλήσεις σχετιζόμενες με την υγεία, την εύρεση πόρων ή κάποιο περιβαλλοντικό ζήτημα. Ο νικητής θα λάβει ένα χρόνο καθοδήγησης από το Scientific American και μία χορηγία $50.000 για το έργο του.

Στον περσινό διαγωνισμό, Google Science Fair 2013, ο δεκαεπτάχρονος Έλληνας μαθητής από την Αθήνα Χαράλαμπος Ιωάννου, και το έργο του «εξωσκελετικό γάντι», βρέθηκαν ανάμεσα στους 15 διεθνείς φιναλίστ του διαγωνισμού που είχε θέμα «90 τρόποι για να αλλάξετε τον κόσμο» και χιλιάδες συμμετοχές από περισσότερες από 120 χώρες.

Όσοι γνωρίζουν αγγλικά, μπορούν να μείνουν  συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στην ειδική σελίδα στο Google+ και, εάν χρειάζονται βοήθεια για την έναρξη του έργου τους, μπορούν να δοκιμάσουν το Idea Springboard για έμπνευση.