Έως 3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. μέχρι το 2018, από την ανάπτυξη εφαρμογών

Έως 3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. μέχρι το 2018, από την ανάπτυξη εφαρμογών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εντυπωσιακές προοπτικές που έχει για την Ευρώπη η ανάπτυξη εφαρμογών για «έξυπνες» συσκευές, αναδεικνύει μελέτη που ανακοινώθηκε σήμερα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το GigaOM, για λογαριασμό της Κομισιόν, και προβλέπει πως μέχρι το 2018 ο συγκεκριμένος κλάδος θα δημιουργήσει 3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης, με ορίζοντα πενταετίας, η ετήσια συνεισφορά του κλάδου στην ευρωπαϊκή οικονομία θα αγγίξει τα 63 δισ. ευρώ. Τζίρος που θα προέλθει τόσο από την πώληση των εφαρμογών, ή υπηρεσιών μέσα από αυτές, όσο και από την προβολή διαφημίσεων.

Ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν πριν από πέντε χρόνια, σήμερα οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανάπτυξης application υπολογίζεται πως απασχολούν περίπου 1 εκατομμύρια προγραμματιστές, όπως και 800.000 άτομα σε υποστηρικτικές θέσεις (π.χ. μάρκετινγκ). Μάλιστα, εκτιμάται πως το μερίδιο των εσόδων είναι περίπου το ίδιο με αυτό των εταιρειών από τις ΗΠΑ (42%), από τις πωλήσεις προγραμμάτων στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης και της αμερικανικής ηπείρου.

Αξιοποιώντας αυτή την καλή αφετηρία, η μελέτη προβλέπει πως μέχρι το 2018 οι προγραμματιστές θα αγγίξουν τα 2,7 εκατομμύρια, ενώ θα αυξηθούν σε 2,1 εκατομμύρια όσοι απασχολούνται σε υποστηρικτές εργασίες. Νούμερα που, στη λήξη της πενταετίας, ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των απασχολούμενων στον κλάδο στα 4,8 εκατομμύρια.

Παρόλο που προδιαγράφει ένα αισιόδοξο μέλλον, η έρευνα παραθέτει επίσης τα εμπόδια που πρέπει να ξεπερασθούν, όπως αυτά αποτυπώθηκαν μέσα από τις απαντήσεις των ίδιων των εταιρειών και των προγραμματιστών.

Έτσι, το 25% των Ευρωπαίων που δραστηριοποιούνται ήδη στον κλάδο θεωρούν πως πρέπει να επιταχυνθεί η επέκταση των δικτύων 4G στη «Γηραιά Ήπειρο», το 33% θεωρεί πως η εκπαίδευση υστερεί έναντι των ΗΠΑ, ενώ το 30% των start-up δηλώνουν σαν μειονέκτημα την έλλειψη επιχειρηματικής εμπειρίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή