Εφαρμογή μετατρέπει το κινητό σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι

Εφαρμογή μετατρέπει το κινητό σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη εφαρμογή για ανέπαφες πληρωμές μέσω smartphone φέρνουν στην Ελλάδα η Alpha Bank και η Vodafone, σε συνεργασία με τη Visa Europe και τη First Data. Η εφαρμογή ονομάζεται «Tap ’n Pay» και εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι τα σύγχρονα τηλέφωνα είναι εξοπλισμένα με τσιπ NFC (Near Field Communication). Σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση της χρεωστικής κάρτας Alpha Bank Enter Visa, το τηλέφωνο μετατρέπεται ουσιαστικά σε «κινητό πορτοφόλι». Eτσι, ο κάτοχός του μπορεί να πραγματοποιεί οικονομικές συναλλαγές σε καταστήματα που διαθέτουν τα ειδικά τερματικά, με χρέωση του τραπεζικού του λογαριασμού που είναι συνδεδεμένος με την κάρτα.

Η εφαρμογή παρουσιάσθηκε επισήμως χθες από τις τέσσερις εταιρείες, οι οποίες ανακοίνωσαν πως η πιλοτική της λειτουργία ξεκινά άμεσα, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιλεγμένους χρήστες να τη δοκιμάσουν στην πράξη και να γνωρίσουν τα οφέλη της. Κατά τη διάρκεια αυτού του πιλοτικού σταδίου, το Tap ’n Pay θα λειτουργεί στις συσκευές Samsung Galaxy Mini 2 και Samsung Galaxy S3.

Οι χρήστες αυτοί θα εφοδιασθούν με ειδική κάρτα SIM από τη Vodafone, στην οποία θα είναι αποθηκευμένη η χρεωστική κάρτα. Με την ενεργοποίηση της εφαρμογής, κάθε φορά που βρίσκονται σε ένα κατάστημα το οποίο έχει τερματικά αποδοχής καρτών με τους ειδικούς αναγνώστες (contactless readers), το μόνο που θα χρειάζεται είναι να πλησιάσουν το κινητό τους σε απόσταση 5 εκατοστών από τον αναγνώστη. Τότε, μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου η συναλλαγή θα είναι έτοιμη να ολοκληρωθεί.

Για πληρωμές άνω των 25 ευρώ, ο κάτοχος του κινητού θα πρέπει στη συνέχεια να τις επικυρώσει, πληκτρολογώντας στο τηλέφωνο τον κωδικό πρόσβασης της εφαρμογής (Passcode). Οσον αφορά τις πληρωμές μικρότερων ποσών, οι χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν αν θα χρειάζεται να εισάγουν κάθε φορά το Passcode ή όχι.

Κατά την παρουσίαση, ο κ. Διονύσης Γρηγοράτος, διευθυντής Εταιρικών Πελατών στη Vodafone Ελλάδας, αναφέρθηκε στην ταχύτητα, την ασφάλεια και την ευκολία που προσφέρει το Tap ’n Pay, διευρύνοντας έτσι τον ρόλο που παίζουν ήδη τα smartphones στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο κ. Λεωνίδας Κασούμης, εντεταλμένος γενικός διευθυντής Καταναλωτικής Πίστεως της Alpha Bank και πρόεδρος της Visa Hellas, πρόσθεσε ότι το λανσάρισμα της εφαρμογής θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος», στο οποίο θα βασισθεί ο νέος τρόπος πληρωμών με χρήση κινητού τηλεφώνου.

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, γενικός διευθυντής σε Ελλάδα, Βουλγαρία & Κύπρο της Visa Europe, σημείωσε πως, μέσω του Tap ’n Pay, η Ελλάδα μπαίνει στον ευρωπαϊκό χάρτη των χωρών στις οποίες είναι ήδη διαθέσιμη η συγκεκριμένη υπηρεσία Visa. Τέλος, ο κ. Εσπεν Τρανόι, διευθύνων σύμβουλος της First Data Ελλάδας, δήλωσε ότι η εφαρμογή απαντά στην επιθυμία των καταναλωτών για απρόσκοπτη αγοραστική εμπειρία, ανεξάρτητα από το αν ψωνίζουν σε κάποιο κατάστημα ή online.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή