Στροφή και στα μικρά βαλάντια

Στροφή και στα μικρά βαλάντια

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρα από την προσπάθεια να κυριαρχήσουν στην κατηγορία των πιο ακριβών και εξελιγμένων smartphones, για τις περισσότερες εταιρείες ανάπτυξης «έξυπνων» τηλεφώνων έχει ανοίξει πλέον μία ακόμη σελίδα στον ανταγωνισμό τους – με σκοπό, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αγοραστές με μικρά βαλάντια. Αυτό φάνηκε στο Mobile World Congress (MWC) στη Βαρκελώνη, τη μεγαλύτερη έκθεση κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και στην οποία σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές που συμμετείχαν ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για νέες προσιτές συσκευές.

Καθώς οι κάτοχοι «έξυπνων» τηλεφώνων έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο, η «επέλαση» των οικονομικών μοντέλων αποσκοπεί στο «επόμενο 1 δισεκατομμύριο καταναλωτών» που θα αποκτήσουν το πρώτο τους smartphone. Οι νέοι χρήστες αναμένεται να προέλθουν κυρίως από τον αναπτυσσόμενο κόσμο (π.χ. τη Λατινική Αμερική και την Ασία) και λιγότερο από τις ανεπτυγμένες χώρες, όπου η διείσδυση των smartphones είναι ήδη αρκετά μεγάλη. Για να τους προσελκύσουν, οι κατασκευαστές αξιοποιούν το γεγονός ότι το hardware στοιχίζει ολοένα φθηνότερα, κάτι που τους δίνει την ευκαιρία να λανσάρουν μοντέλα με αρκετά καλές επιδόσεις και χαμηλή τιμή.

Αυτή ήταν η λογική πάνω στην οποία βασίστηκε εξαρχής το λειτουργικό Firefox OS από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Mozilla Foundation, το οποίο έκανε ντεμπούτο στο περυσινό MWC, ενώ μάλιστα ένα από τα πρώτα συμβατά μοντέλα, το Alcatel One Touch Fire, διατίθεται ήδη στην Ελλάδα. Στη φετινή έκθεση, ωστόσο, το Mozilla Foundation αποφάσισε να… χαμηλώσει ακόμη περισσότερο τον πήχυ, ανακοινώνοντας ένα smartphone με τιμή μόλις 26 δολάρια. Η 3,5 ιντσών συσκευή θα κατασκευαστεί από την κινεζική Spreadtrum και, παρόλο που μάλλον δεν θα διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες για την ταχύτητά της, θα προσφέρει τις βασικές δυνατότητες ενός «έξυπνου» τηλεφώνου, όπως το σερφάρισμα στο Ιντερνετ και την πρόσβαση σε application.

To μη κερδοσκοπικό ίδρυμα δεν έμεινε όμως στη συνεργασία με τη Spreadtrum, καθώς στην έκθεση έδειξε την τρίτη κατά σειρά και αρκετά πιο «ώριμη» έκδοση του λειτουργικού του, με σκοπό οι Firefox OS συσκευές να προσφέρουν ακόμη πιο ικανοποιητική εμπειρία χρήσης, παρά τις όχι υψηλές τεχνικές προδιαγραφές τους. Συσκευές που σύντομα θα εμπλουτισθούν με περισσότερες, προσιτές οικονομικά επιλογές, καθώς στο περίπτερο του Mozilla Foundation μπορούσε κανείς να περιεργαστεί δύο νέα μοντέλα της ΖΤΕ (Open C και Open II) και τρία της Alcatel (Onetouch Fire C, Fire E και Fire S).

Στο «επόμενο δισεκατομμύριο χρηστών» αναφέρθηκε αυτολεξεί ο Stephen Elop, εκτελεστικός διευθυντής της Nokia, παρουσιάζοντας τις καινούργιες προτάσεις της φινλανδικής εταιρείας, οι οποίες συγκαταλέγονται στη χαμηλή και μεσαία οικονομική κατηγορία. Από αυτές, τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψαν τα Nokia X, X+ και XL, τα πρώτα τηλέφωνα της εταιρείας με λειτουργικό Android. Μια κίνηση που προκάλεσε ερωτηματικά σε πολλούς αναλυτές, αφού η Nokia έχει ήδη συμφωνήσει στην εξαγορά του τμήματος κινητών της από τη Microsoft, και υποτίθεται πως θα λειτουργήσει ως «πρέσβειρα» του λειτουργικού Windows Phone 8 του αμερικανικού κολοσσού.

Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στο γεγονός ότι, τουλάχιστον στις βασικές του λειτουργίες, το Android έχει μικρές απαιτήσεις σε hardware. Επομένως, η σειρά X ενσωματώνει εξαρτήματα χαμηλότερου κόστους από τα μοντέλα της Nokia με Windows Phone, με συνέπεια να κυμαίνεται σε σαφώς μικρότερες τιμές: τα τρία smartphones θα κοστίζουν 89, 99 και 109 δολάρια, αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, δυναμικό «παρών» στα οικονομικά μοντέλα σχεδιάζει να δώσει και η Microsoft με τα Windows Phone. Παρόλο που στη συνέντευξη Τύπου στο MWC η Microsoft δεν αποκάλυψε κάποια συγκεκριμένη συσκευή, ανακοίνωσε την αναβάθμιση του λειτουργικού της για smartphone. Η νέα έκδοση των Windows Phone 8 θα κυκλοφορήσει μέσα στην άνοιξη, ενώ πολλές από τις αλλαγές που περιλαμβάνει θα δώσουν την ευχέρεια στους κατασκευαστές να λανσάρουν φθηνότερα προϊόντα – με επεξεργαστές χαμηλότερου κόστους, μικρότερη μνήμη RAM και πιο περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο απ’ ό,τι σήμερα.

Στη συνέντευξη Τύπου, η αμερικανική εταιρεία αναφέρθηκε στην επικείμενη αναβάθμιση και των Windows 8.1, όπου και πάλι θα «χαλαρώσουν» οι μίνιμουμ απαιτήσεις σε hardware. Γεγονός που κάνει αναλυτές να προβλέπουν την κυκλοφορία tablet με σαφώς μικρότερη τιμή, που μπορεί να ξεκινά ακόμη και από τα 180 ευρώ.

Τα εξελιγμένα μοντέλα

Αν και τα πλάνα για smartphone μικρού κόστους έδωσαν τον τόνο στο φετινό World Mobile Congress, αυτό δεν σημαίνει πως από τη Βαρκελώνη δεν παρέλασαν νέες εξελιγμένες συσκευές, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ενδεικτική περίπτωση το Galaxy S5 της Samsung, η νέα «ναυαρχίδα» της κορεατικής εταιρείας, που ανταποκρίνεται στην ανάγκη των χρηστών για μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς ενσωματώνει τη δυνατότητα ταυτοποίησης του κατόχου του μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων, στα πρότυπα του iPhone 5S της Apple. Υποστηρίζοντας τεχνολογίες που του επιτρέπουν να καταγράφει τους σφυγμούς και τη φυσική δραστηριότητα, το S5 εγγυάται επιπλέον εντυπωσιακή ταχύτητα, εξαιρετική αυτονομία και λιγότερες… βλάβες, αφού είναι ανθεκτικό στο νερό και στη σκόνη. Παράλληλα, έχει αναβαθμισμένες φωτογραφικές επιδόσεις, χάρις στη νέα κάμερα ανάλυσης 16 Megapixel, η οποία μπορεί να καταγράφει και βίντεο Ultra HD.

Το «παρών» στη νέα εποχή του βίντεο υπερυψηλής ευκρίνειας δίνει και το καινούργιο Xperia Z2 της Sony με τη βελτιωμένη κάμερά του, η οποία έχει ανάλυση 20,7 Megapixel, συνοδεύεται από εξελιγμένο λογισμικό σταθεροποίησης της εικόνας και υποστηρίζει αρκετές νέες λειτουργίες. Από τον προκάτοχό του, το Ζ2 «κρατά» την αντοχή στο νερό και στη σκόνη, ενώ είναι εφοδιασμένο με πιο πρόσφατο και ισχυρότερο επεξεργαστή της Qualcomm (Snapdragon 801), μεγαλύτερη μνήμη RAM (3 GB) και μπαταρία «θηριώδους» χωρητικότητας (3200 mAh). Για την καινούργια κορυφαία πρότασή της στον χώρο των smartphones, η Sony επιφύλαξε μια νέα οθόνη 5,2 ιντσών, στην οποία κάνει πρεμιέρα η τεχνολογία Live Colour LED, για απόδοση ακόμη περισσότερων χρωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή