Τα πρώτα smartphone με το Ubuntu OS

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

UBUNTU OS

Tώρα και στα smartphone

Τη φετινή χρονιά θα κάνουν εμφάνιση τα πρώτα smartphone με το Ubuntu OS, το λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα που έχει αναπτύξει η βρετανική Canonical. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα αρχικά μοντέλα θα κατασκευασθούν από την κινεζική Meizu και την ισπανική bq, ενώ θα ενσωματώνουν hardware που θα τα κατατάσσει στη μεσαία κατηγορία από την άποψη των τεχνικών χαρακτηριστικών και της τιμής, κοστίζοντας 200-400 δολάρια. Παρόλο που η δημιουργός του Ubuntu OS έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη αρκετών παρόχων σε όλο τον κόσμο (όπως της Deutsche Telekom και της Vodafone), σε πρώτη φάση οι συσκευές θα διατεθούν online, μέσω των σάιτ της βρετανικής εταιρείας και των δύο κατασκευαστών. Ενα στοιχείο που θα διαφοροποιεί το κινητά με Ubuntu OS από τα υπόλοιπα smartphone είναι ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν συμβατικά PC, όταν συνδυασθούν με μία οθόνη, ένα πληκτρολόγιο και mouse.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GARTNER

Nέα μείωση πωλήσεων PC

Θα συνεχιστεί και φέτος η «βουτιά» στις πωλήσεις υπολογιστών, οι οποίες θα μειωθούν κατά -6,6% μέχρι το τέλος της χρονιάς που διανύουμε, επισημαίνει σε μελέτη της η εταιρεία ερευνών Gartner. Σύμφωνα με τη μελέτη, η αιτία είναι πως πολλοί αγοραστές θα επιλέξουν να προμηθευτούν μια καινούργια ταμπλέτα απ’ ό,τι ένα PC, μια καταναλωτική τάση που έχει εμφανισθεί εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία. Ετσι, η αγορά των tablet θα παρουσιάσει αύξηση 38,6% το 2014, με τις πωλήσεις να αγγίζουν τις 270 εκατομμύρια συσκευές. Η Gartner εκτιμά πάντως πως η φετινή θα είναι η τελευταία χρονιά μαζικής στροφής στα tablet, αφού από το 2015 αρκετοί καταναλωτές και επιχειρήσεις θα προτιμήσουν έναν συμβατικό ή υβριδικό υπολογιστή, σταθμίζοντας διαφορετικά τις ανάγκες τους. Η εταιρεία προβλέπει επίσης αύξηση για φέτος στις πωλήσεις smartphone, η οποία ωστόσο θα είναι αρκετά μικρότερη, αφού δεν θαξεπεράσει το 4,9%.

FUJITSU

Ταυτοποίηση από την παλάμη

Μια διαφορετική βιομετρική τεχνολογία θα αξιοποιούν τα νέα επαγγελματικά λάπτοπ που θα κυκλοφορήσει σύντομα η ιαπωνική Fujitsu, καθώς οι φορητοί υπολογιστές θα ταυτοποιούν τον ιδιοκτήτη τους από τις φλέβες της παλάμης του. Γι’ αυτό τον σκοπό, ο χρήστης θα πρέπει να κρατήσει το χέρι του σε ύψος μερικών εκατοστών πάνω από το PC, ώστε ένας ειδικός αισθητήρας να «σαρώσει» την παλάμη με υπέρυθρη ακτινοβολία και να «διαβάσει» το περίπλοκο σχήμα που δημιουργούν οι φλέβες. Η διακλάδωση των αγγείων είναι μοναδική σε κάθε άνθρωπο, ενώ η τεχνολογία για την ανάγνωσή της αναπτύσσεται εδώ και μια πενταετία από τη Fujitsu, η οποία την έχει ήδη χρησιμοποιήσει σε μηχανήματα ΑΤΜ στην Ιαπωνία. Η παρθενική της εμφάνιση σε λάπτοπ οφείλεται στο γεγονός ότι η ιαπωνική εταιρεία κατάφερε στο μεταξύ να περιορίσει τις διαστάσεις των απαιτούμενων εξαρτημάτων. Μάλιστα, σχεδιάζει να μικρύνει ακόμη περισσότερο το μέγεθός τους, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν ακόμη και σε smartphone.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή