Kaspersky Lab: Πάνω από 28 εκατ. οι οικονομικές επιθέσεις μέσω malware το 2013

Kaspersky Lab: Πάνω από 28 εκατ. οι οικονομικές επιθέσεις μέσω malware το 2013

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τη μελέτη “Financial cyber threats in 2013”, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky Lab, οι ψηφιακοί εγκληματίες προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να αποκτήσουν πρόσβαση σε online λογαριασμούς χρηστών. Πέρυσι, οι οικονομικές επιθέσεις μέσω malware άγγιξαν τα 28,4 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 27,6% σε σχέση με το 2012.

Στα προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί για την υποκλοπή οικονομικών πληροφοριών περιλαμβάνονται τραπεζικά Trojans, keyloggers και δύο σχετικά νέες κατηγορίες κακόβουλου λογισμικού – αυτά που κλέβουν «πορτοφόλια» με Bitcoin και εκείνα που «κατεβάζουν» λογισμικό που δημιουργεί αυτό το ψηφιακό συνάλλαγμα. Η συνδυασμένη δράση των προγραμμάτων που στοχοποιούν το Bitcoin αναδείχτηκε σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς αύξησης των οικονομικών κυβερνοεπιθέσεων το 2013.

Ένας άλλος παράγοντας ήταν η ανακάλυψη μεγάλου αριθμού ευπαθειών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από τους οι εγκληματίες για επιθέσεις μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας Java.Τα τραπεζικά Trojans, συμπεριλαμβανομένων των διαβόητων Zbot, Carberp, καθώς και των προγραμμάτων SpyEye, αποτέλεσαν τα 2/3 των οικονομικών κακόβουλων λογισμικών. Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2012, το ποσοστό αυτών των κακόβουλων λογισμικών έχει μειωθεί λόγω της αύξησης της δραστηριότητας κακόβουλων προγραμμάτων που στοχοποιούν το Bitcoin. Το ποσοστό των keyloggers (κακόβουλα προγράμματα που παρακολουθούν ό,τι πληκτρολογούν οι χρήστες) παρουσιάσε επίσης μια σταδιακή μείωση, καθώς οι ψηφιακοί εγκληματίες άρχισαν να χρησιμοποιούν λιγότερο αυτά τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα προγράμματα, επιλέγοντας κυρίως Trojans που διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών.

Τα υψηλότερα ποσοστά του οικονομικού ψηφιακού εγκλήματος καταγράφονται στο Αφγανιστάν, στη Βολιβία,στο Καμερούν, στη Μογγολία, στη Μιανμάρ, στο Περού, στην Τουρκία και στην Αιθιοπία, όπου υπερβαίνουν το 12% των συνολικών περιστατικών ασφάλειας που περιλαμβάνουν malware.

Έντονη δραστηριότητα υπήρξε και στον τομέα του mobile malware το 2013, καθώς παρουσιάστηκε μια εκρηκτική αύξηση του αριθμού των mobile εφαρμογών που μπορούν να κλέβουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο αριθμός αυτών των απειλών που εντόπισε η Kaspersky Lab αυξήθηκε σχεδόν 20 φορές κατά τη διάρκεια του έτους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι επιθέσεις απευθύνονταν σε κατόχους Android smartphones.

Το malware δεν είναι η μόνη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να κλέψουν χρήματα online. Στις δημοφιλούς μεθόδους περιλαμβάνονται ακόμα τo phishing ή η δημιουργία πλαστών αντιγράφων διάφορων sites, τα οποία στοχεύουν στην απόσπαση απόρρητων δεδομένων των χρηστών. Το 2013, οι λύσεις της Kaspersky Lab απέκλεισαν πάνω από 330 εκατομμύρια επιθέσεις phishing. Σε ποσοστό 31,45%, αυτές οι επιθέσεις χρησιμοποιούσαν ονόματα τραπεζών, συστημάτων ηλεκτρονικής πληρωμής ή online καταστήματων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή