Συνδιάσκεψη της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης για την προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή

Συνδιάσκεψη της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης για την προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή

6' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων και η αναζήτηση απαντήσεων στα ποικίλα ερωτήματα που τίθενται στην ψηφιακή εποχή σχετικά με την προστασία των ανηλίκων, καθώς και η ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών και δράσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό/διεθνές επίπεδο, συζητήθηκαν στη συνδιάσκεψη για «την προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή» που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν έχει σημασία τι μέτρα θα πάρουν τα κράτη-μέλη και το πώς θα αυτορυθμιστούν τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης, αν δεν αναπτύξουμε υψηλό επίπεδο ψηφιακού αλφαβητισμού σε γονείς, δασκάλους και εκπαιδευτικούς» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίδραση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας στους νέους και στην ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, και να περιορισθούν οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη σύγκλιση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας. «Το να διατηρήσουμε ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον για τα παιδιά και να διατηρηθεί η ελευθερία των χρηστών είναι ένα ερώτημα. Για να απαντήσουμε σε αυτό πρέπει να συνεργαστούμε όλοι» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 «Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις οικογένειες, το σχολείο, όλους τους άξονες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων και να δομήσουμε έναν διάλογο» είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης Γιάννης Παναγιωτόπουλος και μοιράστηκε την εμπειρία του από την εποχή που ήταν καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, σημειώνοντας τη σημασία γνώσης με τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. «Θα πρέπει να ορίσουμε δια νόμου ποια προγράμματα μπορεί ένας ανήλικος να χρησιμοποιεί. Δεν είναι θέμα ελευθερίας, αλλά θέμα προστασίας και δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη» υπογράμμισε. «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να σφραγίσουμε το διαδίκτυο στα παιδιά» υποστήριξε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωσταντίνος Λουρόπουλος, τονίζοντας πως «για κάθε απειλή χρειάζονται ειδικά μέτρα σε τεχνικό, σε κοινωνικό και σε θεσμικό επίπεδο».

 Την ανάγκη για ένα σταθερό περιβάλλον, με νομικές παρεμβάσεις για την προστασία των πολλών, τόνισε ο Κρις Ράτκλιφ, διαχειριστικός διευθυντής για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Μπετίνα Μπρίγκμαν, επικεφαλής τηλεοπτικών υπηρεσιών στην EBU, μίλησε για την προώθηση οπτικοακουστικών παραγωγών με κατάλληλο περιεχόμενο για τους ανηλίκους, καθώς και για την ανάγκη παροχής προγραμμάτων υψηλού επιπέδου σε ποιότητα. «Πρέπει να στηρίξουμε τον μιντιακό αλφαβητισμό για να προστατεύσουμε τους ανηλίκους» είπε η κ. Μπρίγκμαν.

Την άποψη ότι η ευρωπαϊκή οδηγία δεν χρειάζεται να αλλάξει δραματικά, εξέφρασε ο Άνταμ Μινς, εκτελεστικός διευθυντής της COBA, περιγράφοντας το παράδειγμα και το πλαίσιο πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αν έχουμε ένα σωστό περιεχόμενο θα κάνουμε τον κόσμο καλύτερο» σημείωσε. «Μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι και ανάγκη για προστασία των ανηλίκων, αλλά ας αναλογιστούμε τι χάνει η κοινωνία αν τα παιδιά φοβούνται να είναι οι εαυτοί τους» είπε η Κάθριν Μακάλιστερ, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο BBC, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να δημιουργήσουμε φραγμούς, αλλά να βοηθήσουμε τα παιδιά». «Οι δημόσιοι φορείς έχουν την υποχρέωση να δώσουν τις πληροφορίες για να βοηθήσουν τα παιδιά και τους γονείς» πρόσθεσε.

Η Τζοάνα Σανσέλ, από το υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας, μίλησε για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας στους παρόχους περιεχομένου, τονίζοντας την ανάγκη πρωτοβουλιών εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή. «Τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες ίσοι με τον δικό τους πολιτισμό» τόνισε ο Ιωσήφ Κληρονόμος από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, μιλώντας για την πρόσβαση των παιδιών με αναπηρία. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη Συνδιάσκεψη ήταν το θέμα της αρμοδιότητας του ελέγχου των κρατών-μελών και της επάρκειας του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου για την προστασία των ανηλίκων στο περιβάλλον της ψηφιακής σύγκλισης των ΜΜΕ.

 

Την ανάγκη ενσωμάτωσης στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης στα σχολεία «επικοινωνιακών δράσεων για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου καθώς επίσης, την ανάγκη να μάθουν τα παιδιά να σέβονται το ένα το άλλο και να αυτοπροστατεύονται», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μιλώντας απόψε στη συνδιάσκεψη για «την προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή» που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μόσχος σημείωσε ότι «η διημερίδα ανοίγει θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αλλά πρέπει να ωθήσει τις αρχές και τους φορείς στην κάθε χώρα για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, καθώς πραγματικά τα παιδιά χρειάζονται ενεργή την παρουσία μας για την προστασία των δικαιωμάτων τους».

«Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις και οι δυνατότητες που παρέχουν για απόκτηση πιο εύκολης και γρήγορης πρόσβασης σε κάθε είδους πληροφορία και υλικό, μας καθιστούν περισσότερο υπεύθυνους για τη θέσπιση ειδικού κανονιστικού πλαισίου για την προστασία των ανηλίκων», υπογράμμισε από την πλευρά της η Όλγα Γαρουφαλιά από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Όπως είπε «απαιτείται η θέσπιση νέου κανονιστικού πλαισίου, το οποίο θα προβλέπει την εφαρμογή ενός ελάχιστου συστήματος βασικών κανόνων και αρχών, ιδίως για την εξασφάλιση του σεβασμού της αξιοπρέπειας του ατόμου της προστασίας των ανηλίκων, της ποιοτικής στάθμης του προγράμματος της αντικειμενικής ενημέρωσης, για την προάσπιση των οποίων θα είναι δικαιολογημένη η θέση περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης».

«Η αγορά εξελίσσεται, αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών, διαμορφώνονται νέες πραγματικότητες, θα πρέπει να αλλάξει και η ευρωπαϊκή οδηγία για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (οδηγία 2010/13/ΕΕ)» τόνισε, από την πλευρά της, η Λορένα Μπουά-Αλόνσο, επικεφαλής του τμήματος Συγκλίνοντα μέσα και περιεχόμενο, από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως πρόσθεσε, αναμένεται αναδιατύπωση της οδηγίας το 2015.

«Ξεπερασμένη και απαρχαιωμένη» χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία ο Βίνσεντ Πόρτερ, από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία ενώσεων ακροατών και θεατών. Επισήμανε ότι θα «πρέπει να υπάρξει σύγκλιση του κανονιστικού ελέγχου στον online και τον offline κόσμο», καταλήγοντας πως «το συμφέρον των παιδιών πρέπει να μας ενδιαφέρει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο».

Κατά την παρέμβασή της στην ενότητα «τα Νέα Μέσα στα χέρια των Ανηλίκων: Εργαλεία Αξιοποίησης, Οι ανήλικοι και τα Social Media/ Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική Better Internet (2012)», η Μανουέλα Μάρτα, από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι η Κομισιόν αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, χρηματοδοτεί με περίπου 10-12 ευρώ ετησίως σειρά πρωτοβουλιών αλλά και διευκολύνει την ενημέρωση διαφόρων παραγόντων από τη βιομηχανία μέχρι το κοινό. Όπως διευκρίνισε, «έχει δημιουργηθεί δίκτυο με 31 κέντρα σε όλη την Ευρώπη, στο οποίο μπορούν να στραφούν οι δάσκαλοι για να προστατέψουν τους νέους». «Το καλύτερο είναι να μειώσουμε τους κινδύνους. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, τα προσόντα, την παιδεία. Δεν μπορεί να γίνει κάτι υποχρεωτικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέρα από ενέργειες όπως η ανταλλαγή εμπειριών και οι συστάσεις» υποστήριξε.

Την ανάγκη να έχουν σωστή ενημέρωση τα παιδιά, με μάθημα στα σχολεία για τη συμπεριφορά στο διαδίκτυο που δεν θα στηρίζεται στο φόβο, υπογράμμισε ο Νικόλαος Ντέρτσος, μαθητής του 5ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, συμπληρώνοντας ότι «το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο και πρέπει να μάθουμε πώς το χειριζόμαστε».

Αναφορικά με το θέμα «Εξισορροπώντας και ενδυναμώνοντας την προστασία στον ψηφιακό κόσμο», η Μελίνα Βιολάρη, από την εταιρεία Facebook, μιλώντας για τη λειτουργία της εταιρείας και παρουσιάζοντας τα εργαλεία ασφάλειας που υπάρχουν και όπως υποστήριξε «επιτρέπουν τον έλεγχο στους ανθρώπους», ανέφερε ότι «άνθρωποι της Facebook υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και δέχονται καταγγελίες σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια, στις οποίες προσπαθούν να ανταποκριθούν». Περίπου τέσσερις χιλιάδες καταγγελίες που αφορούσαν παράνομο περιεχόμενο ή δραστηριότητα στο Διαδίκτυο το 2013 έλαβε η SafeLine, όπως αποκάλυψε η Μελτίνη Χριστοδουλάκη, μέλος του Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου Inhope Ελλάδα.

 

Η συνδιάσκεψη «Η προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή» ολοκληρώνεται αύριο με την ενότητα «Υπεύθυνοι και δημιουργικοί χρήστες-καινοτόμοι και υπεύθυνοι πάροχοι. Η συνεισφορά της παιδείας».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή