«Ταξίδια» πίσω στον χρόνο προσφέρει η Google μέσα από τους χάρτες της

«Ταξίδια» πίσω στον χρόνο προσφέρει η Google μέσα από τους χάρτες της

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λειτουργία «χρονομηχανής» απέκτησαν οι Google Maps, επιτρέποντας σε όσους χρησιμοποιούν το Street View να δουν πώς άλλαξαν κτίρια, συνοικίες ή τοπία την τελευταία επταετία, κατά την οποία για τις ανάγκες της υπηρεσίας η Google αποτυπώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ολόκληρες περιοχές σε πανοραμικές εικόνες.

Η λειτουργία υποστηρίζεται από το Street View στη web έκδοση των χαρτών, εμφανίζοντας ένα μικρό εικονίδιο ρολογιού στο κάτω δεξιά άκρο της οθόνης. Αν το πατήσει, ο χρήστης στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει τη χρονιά και την εποχή που επιθυμεί, ώστε η υπηρεσία να εμφανίσει την εικόνα που είχε τότε η περιοχή στην οποία «περιπλανιέται».

«Δίνοντας πρόσβαση σε όλο το υλικό του Street View από το 2007, δημιουργήσαμε μια ψηφιακή χρονοκάψουλα του πλανήτη», γράφει στο επίσημο μπλογκ της Google ο Vinay Shet, υπεύθυνος του Street View.

Από το 2007, η αμερικανική εταιρεία χρησιμοποιεί αυτοκίνητα και άλλα οχήματα για να «σαρώνει» ανά τακτά χρονικά διαστήματα ολόκληρες τοποθεσίες σε φωτογραφίες 360 μοιρών. Με τη βοήθειά τους, αναπαριστά ψηφιακά αυτές τις περιοχές στο Street View, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους χρήστες να «περιπλανηθούν» στα συγκεκριμένα σημεία. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, στο Street View μπορούσε να βρει κανείς μόνο τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες μιας περιοχής, και όχι τις παλιότερες πανοραμικές εικόνες.

Σύμφωνα με τον Shet, η «χρονοκάψουλα» θα επιτρέψει στους χρήστες να παρακολουθήσουν βήμα προς βήμα την κατασκευή σημαντικών κτιρίων, όπως του Πύργου της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ανεγέρθηκε στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Επίσης, αποτελεί ένα οπτικό χρονολόγιο γεγονότων που σφράγισαν την πρόσφατη ιστορία, όπως στην περίπτωση του καταστροφικού σεισμού στην Ιαπωνία το 2001, αφού μέσω της συγκεκριμένης λειτουργίας μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την αποκατάσταση της περιοχής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή